Erişilebilirlik

Tel Aviv insansız hava aracıyla vuruldu, saldırıyı İran destekli Husiler üstlendi


19 Temmuz 2024 - Polis ve sağlık ekipleri, Tel Aviv'de patlamanın olduğu bölgede toplandı.
19 Temmuz 2024 - Polis ve sağlık ekipleri, Tel Aviv'de patlamanın olduğu bölgede toplandı.

İsrail ordusu ve acil servisler, İran yapımı uzun menzilli bir insansız hava aracının bugün erken saatlerde Tel Aviv'in merkezini vurduğunu, Yemen'deki Husi milislerinin üstlendiği saldırıda bir kişinin öldüğünü, dört kişinin hafif yaralandığını açıkladı.

Hava saldırısı alarmlarını tetiklemeyen patlama, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde İran destekli Hizbullah milislerinin üst düzey bir komutanını öldürdüğünü doğrulamasından saatler sonra meydana geldi.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, ordunun insansız hava aracının İran yapımı Samad-3'ün geliştirilmiş bir modeli olduğunu değerlendirdiğini söyledi.

Hagari gazetecilere verdiği brifingde, “Tahminimiz Yemen'den Tel Aviv'e ulaştığı yönünde” dedi.

Hagari ayrıca Hamas'ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif'in geçen hafta bir İsrail hava saldırısında öldürüldüğüne dair “artan işaretler” olduğunu söyledi.

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun önümüzdeki hafta Washington'a yapacağı ziyaret öncesinde Tel Aviv'e yönelik bu saldırı, Husiler ve diğer İranlı vekil güçlerin Hamas'ın yanında yer alması nedeniyle Gazze savaşının daha da büyüyeceği endişelerini arttırıyor.

İsrailli bir yetkili, ordunun hala insansız hava aracının neden alarmı tetiklemediğini araştırdığını, ancak ilk raporların insansız hava aracının tespit edildiğini ancak insan hatası nedeniyle sirenlerin çalmadığını gösterdiğini söyledi.

Askeri yetkili saldırıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada “Büyük mesafelere uçabilen büyük bir İHA'dan (insansız hava aracı) bahsediyoruz” dedi.

Ordu, İsrail hava sahasını korumak için hava devriyelerinin arttırıldığını ancak yeni sivil savunma önlemleri alınmadığını kaydetti. Tel Aviv Belediye Başkanı, İsrail'in ekonomik merkezi olan şehrin yüksek alarm durumuna geçirildiğini söyledi.

Hizbullah gibi İran'a bağlı olan Yemen'deki Husi militanlarının sözcüsü, grubun Tel Aviv'e bir insansız hava aracıyla saldırdığını ve Gazze savaşındaki Filistinliler’le dayanışma içinde İsrail'i hedef almaya devam edeceğini söyledi.

Sözcü Yahya Saree televizyonda yaptığı konuşmada, Tel Aviv'i “silahlarımızın menzili içinde” birincil hedef” olarak nitelendirdi.

Saldırının “Yafa” adlı yeni bir insansız hava aracı kullanılarak gerçekleştirildiğini belirten Saree, bu aracın önleme sistemlerini atlatabildiğini ve radarlar tarafından tespit edilemediğini söyledi.

Saree, “Operasyon hedeflerine başarıyla ulaştı” dedi.

Patlamada bir binanın ön cephesi hasar gördü.
Patlamada bir binanın ön cephesi hasar gördü.

İsrail acil servisleri, patlamaya yakın bir apartman dairesinde 50 yaşında bir adamın cesedinin bulunduğunu ve dört kişinin hafif şarapnel yaralanmalarıyla hastaneye kaldırıldığını söyledi. Diğer dört kişi ise şok tedavisi gördü. Sağlık hizmetleri, hepsinin daha sonra taburcu edildiğini söyledi.

Bölgeden gelen görüntülerde Tel Aviv'deki ABD Bbüyükelçiliği binasına yakın bir binaya isabet ettiği görülüyor.

İsrail medyası, İran destekli milis gruplar tarafından yaygın olarak kullanılan bir tür insansız hava aracına ait parçaların yakınlarda bulunduğunu söyledi.

Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana İsrail'in kuzey sınırı boyunca ve Lübnan'ın güneyinde Hizbullah ile her gün karşılıklı füze ve topçu ateşinde bulunması, durumun tırmanması halinde daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma yaşanabileceği endişelerine yol açıyor.

Geçen yıl Hamas militanlarının İsrail'in güneyine düzenlediği saldırının ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal etmesinin ardından Husiler de Filistinliler’le dayanışma içinde olduğunu söyleyerek İsrail'e ve Batılı hedeflere yönelik saldırılarını artırdı.

İsrail rakamlarına göre Hamas liderliğindeki savaşçılar 7 Ekim'de İsrail kasabalarına saldırarak yaklaşık 1200 kişiyi öldürdü ve 250'den fazla kişiyi rehin aldı. Gazze'deki sağlık yetkililerine göre o tarihten bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 38 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Netanyahu Gazze'nin güneyindeki İsrail askerlerini ziyaret etti

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün, İsrail tankları Refah'a doğru ilerlemeye devam ederken Gazze'nin güneyindeki İsrail birliklerini ziyaret etti. Ziyaret, Netanyahu'nun önümüzdeki hafta Washington'da ABD Kongresi'nde yapacağı konuşma öncesinde gerçekleşti.

18 Temmuz 2024 - İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından dağıtılan bir fotoğrafta, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan İsrail askerlerini ziyaret ederken ve kapsamlı bir brifing alırken görülüyor.
18 Temmuz 2024 - İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından dağıtılan bir fotoğrafta, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan İsrail askerlerini ziyaret ederken ve kapsamlı bir brifing alırken görülüyor.

Sürpriz ziyaret, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in aynı gün Kudüs'te Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesinin ardından geldi.

Netanyahu'nun ofisi ziyareti, Netanyahu Gazze'nin güneyinden ayrıldıktan sonra duyurdu, daha sonra da “Rehine anlaşmasını ilerletmemize sadece askeri baskı yardımcı olur” şeklinde bir açıklama yaptı.

Daha önce de İsrail parlamentosu Knesset, Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan bir kararı kabul etmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'yı ziyaretinin ardından İsrailli siyasetçilerin ateşi körüklememesi gerektiğini söyledi.

Kirby, “İsrailli muhataplarımızı hisleri alevlendirecek ya da şu veya bu şekilde şiddet eylemlerine yol açacak veya teşvik edecek hiçbir adım atmamaya çağırmaya devam edeceğiz” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG