Erişilebilirlik

Tanklar Refah'ın derinliklerine ilerlerken İsrail Gazze'nin merkezini bombalıyor


17 Temmuz 2024 - Abdullah Azzam Camii'nin minaresi, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampında, İsrail-Hamas çatışması sırasında bir İsrail saldırısı sonucu caminin vurulmasının ardından bir evin üzerine yıkıldı.
17 Temmuz 2024 - Abdullah Azzam Camii'nin minaresi, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampında, İsrail-Hamas çatışması sırasında bir İsrail saldırısı sonucu caminin vurulmasının ardından bir evin üzerine yıkıldı.

Sağlık yetkilileri ve bölge sakinleri, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin merkezindeki mülteci kamplarını bombaladığını, kuzeydeki Gazze Şehri'ni vurarak en az 13 kişiyi öldürdüğünü ve tankların güneydeki Refah'ın derinliklerine doğru ilerlediğini söyledi.

İsrail hava saldırısında Gazze'nin merkezindeki Zuveyda kasabasında altı, Bureyj Kampı’ndaki bir eve düzenlenen saldırıda ise iki kişi öldü. Sağlık yetkilileri, İsrail'in bir diğer hava saldırısında Gazze'nin başka yerlerinden göç eden insanlarla dolu olan Deyr El Balah'ta bir arabada bulunan üç kişinin öldüğünü söyledi.

Gazze’deki sağlık görevlileri bir başka hava saldırısında iki Filistinli’nin öldüğünü söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'ye düzenlenen iki hava saldırısında, Filistin İslami Cihat örgütünün iki üst düzey komutanının öldürüldüğü ve bunlardan birinin, 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde düzenlenen ve savaşı tetikleyen saldırıda yer aldığı belirtildi.

Refah sakinleri, İsrail tanklarının şehrin batı yakasında daha da ilerlediğini ve buradaki bir tepede mevzilendiğini söyledi. İsrail ordusu, kuvvetlerin birkaç tünel bulduğunu ve birkaç silahlı kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Hamas'ın silahlı kanadı ve müttefikleri bugün Refah'ın güneybatısında İsrail güçlerine havan topu attığını açıkladı.

Bir milyondan fazla insan kuzeydeki çatışmalardan kaçarak Refah'a sığınmıştı. Ancak İsrail'in Mayıs’ta kentin içinde ve çevresinde başlattığı saldırıdan bu yana kente gelenlerin çoğu başka yerlere dağıldı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) bugün yaptığı açıklamada, çatışmaların Refah'taki 60 yataklı Kızılhaç sahra hastanesinin kapasitesinin dolma eşiğine getirdiğini söyledi.

ICRC'nin Gazze'deki alt delegasyonunun başkanı William Schomburg, “Aralıksız çatışmalardan kaynaklanan ve tekrarlanan kitlesel ölümler hastanemizin ve güney Gazze'deki tüm sağlık tesislerinin hayati tehlike arz eden yaralanmalara müdahale kapasitesini kırılma noktasına getirdi” dedi.

İsrail’e göre dokuz ayda 14 bin Hamas savaşçısı öldürüldü

Savaşın üzerinden dokuz aydan uzun süre geçmesine rağmen Hamas liderliğindeki Filistinli savaşçılar, İsrail güçlerine tanksavar roketleri ve havan toplarıyla saldırabiliyor ve zaman zaman İsrail'e roket atışları yapabiliyor.

İsrail rakamlarına göre 7 Ekim saldırısında Hamas 1200 kişiyi öldürüp 250'den fazlasını rehin aldıktan sonra İsrail, Hamas'ı ortadan kaldırmak için harekete geçti. Gazze'deki sağlık yetkilileri, o tarihten bu yana İsrail'in misilleme saldırılarında 38 binden fazla Filistinli’nin öldürüldüğünü söylüyor.

İsrail iki gün önce, Hamas'ın askeri kanadının lider kadrosunun yarısını ortadan kaldırdığını ve savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 14 bin savaşçıyı öldürdüğünü ya da esir aldığını açıkladı. İsrail, Gazze'de 326 askerinin öldürüldüğünü bildirdi.

Hamas kendi saflarındaki kayıplara ilişkin rakamları açıklamıyor ve İsrail'in "sahte bir zafer" göstermek için sayıları abarttığını söylüyor.

Ateşkes çabaları durdu

ABD tarafından desteklenen Arap arabulucuların çatışmaları durdurmaya yönelik diplomatik çabası askıya alınmış gibi görünse de İsrail ve Hamas dahil tüm taraflar daha fazla görüşmeye açık olduğunu söylüyor.

Yapılacak bir anlaşma, savaşı sona erdirmeyi ve İsrail tarafından hapse atılan çok sayıda Filistinli’ye karşılık Gazze'deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını amaçlıyor.

Arabuluculuk çabalarında görev alan bir Filistinli yetkili, Hamas'ın Başkan Joe Biden tarafından açıklanan fikirler temelinde ABD tarafından hazırlanan ateşkes teklifine İsrail'in vereceği yanıtı beklediğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “Hamas, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun tarafları oyaladığını ve önümüzdeki hafta ABD'ye gitmeden önce bir şey söylemeyebileceğini düşünüyor” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG