Erişilebilirlik

Birleşmiş Milletler: “Gazze’de kıtlık yayıldı”


Gazze Şeridi'ndeki çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle hayatlarını kaybediyor.
Gazze Şeridi'ndeki çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle hayatlarını kaybediyor.

Cenevre'de Birleşmiş Milletler uzmanlarından oluşan bir heyet dün yaptığı açıklamada, kıtlığın Gazze Şeridi'ne yayıldığını söyledi.

Uzmanlar son günlerde, yetersiz beslenmeden altı aylık, dokuz yaşında ve 13 yaşında üç çocuğun öldüğüne dikkat çekti.

Panelin açıklamasında, "Her üç çocuk da yetersiz beslenme ve yeterli sağlık hizmetine erişememe nedeniyle öldü. Bu çocukların Gazze'nin merkezinde tedavi görmesine rağmen açlıktan ölmesi, kıtlığın Gazze'nin kuzeyinden orta ve güney Gazze'ye yayıldığına şüphe bırakmıyor” denildi.

BM heyeti açıklamasında, uluslararası topluma insani yardımın karadan ulaştırılmasına öncelik verilmesi, İsrail kuşatmasının sona erdirilmesi ve ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Diğer yandan, Filistinli bir sağlık yetkilisine göre, yerinden edilmiş Filistinliler için barınağa dönüştürülen bir okula dün düzenlenen hava saldırısında en az 25 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı.

"İsrail ordusunun tahliye emirleri kafa karıştırıcı"

İsrail'in son günlerde düzenlediği dördüncü saldırıda, güneydeki Han Yunus kenti yakınlarındaki Abasan'da bulunan El Avde okulunun kapısı vuruldu. İsrail bu saldırıların sivilleri değil, Hamas militanlarını hedef aldığını savunuyor.

Hamas dün yaptığı açıklamada son saldırıların ateşkes görüşmelerini riske atabileceği uyarısında bulundu. BM İnsan Hakları Ofisi de operasyon ve İsrail'in son sivil tahliye emirleriyle ilgili endişelerini dile getirdi.

BM ajansı 7 Temmuz'da yayınlanan emirlerde sivillerin güvenlik için Gazze Şehri'nin batısına gitmelerinin istendiğini, ancak İsrail ordusunun bu koridorlara yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını kaydetti.

Ajans tarafından yapılan açıklamada, "BM İnsan Hakları Ofisi, İsrail ordusunun tahliye emirlerinin kafa karıştırıcı olduğu ve genellikle insanlara askeri operasyonlarının devam ettiği bölgelere taşınma talimatı verdiği yönündeki endişelerini defalarca dile getirmiştir. İsrail'e Gazze'deki sivillerin güvenliğini sağlamak için her türlü çabayı göstermesi çağrımızı yineliyoruz” denildi.

Beyaz Saray’dan hafta başında yapılan açıklamada Amerikalı yetkililerin İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasına varılması amacıyla arabulucularla görüşmelerde bulunmak üzere Mısır'da oldukları belirtilmişti.

Ateşkes çabaları sürüyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada CIA Başkanı William Burns ve ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk'ün Mısırlı, İsrailli ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla görüşmek üzere Kahire'de olduğunu söyledi.

Kirby, "İki tarafın pozisyonlarında hala bazı boşluklar var, ancak bir şansımız olduğunu düşünmeseydik oraya bir ekip göndermezdik. Elimizden geldiğince bu boşlukları kapatmaya çalışıyoruz” dedi.

Hamas militanları geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'e düzenledikleri ve savaşın fitilini ateşleyen saldırıda yaklaşık 1200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar rehineyi kaçırdı. İsrail, Hamas'ın elinde hala 116 rehine bulunduğuna inandığını ve bunlardan 42'sinin öldüğünü söylüyor.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, İsrail'in karşı saldırısı 38 binden fazla Filistinli’nin ölümüne neden oldu. Yetkililer, İsrail'in saldırısının 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yüzde 5'inden fazlasını ölmesine ya da yaralanmasına neden olduğunu söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG