Erişilebilirlik

TBB yönetiminde artık söz ve yetki muhalefet cephesinde 


TBB Meclisi’nde bugünkü seçimde 515 oyla TBB Başkanlığı’na İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu seçildi.
TBB Meclisi’nde bugünkü seçimde 515 oyla TBB Başkanlığı’na İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu seçildi.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), resmi idari birlik statüsüne kavuştuğu 2005 yılından bugüne AK Parti’nin yönetimindeydi ancak yerel seçimlerin sonuçları kapsamında bugün itibariyle CHP’nin öncülüğünde muhalefet cephesi temsilcisi belediye başkanlarınca yönetilecek.

TBB Meclisi’ndeki delege yapısında, 31 Mart’taki yerel seçimlerin sonucunda değişiklik olmuştu. CHP, kazandığı büyükşehir ve il belediyeleri ile sayısal çoğunluğu elde etmiş oldu. Dolayısıyla bugünkü TBB Meclisi’nin toplantısı öncesinde AK Parti ve MHP’nin TBB yönetiminde etkisini yitirmesi zaten bekleniyordu. Buna rağmen CHP, TBB yönetiminde ortak temsil listesi yapılmasını teklif etti ve Cumhur İttifakı’nın ortakları AK Parti ve MHP’ye de “temsil edilme” daveti yaptı ancak iktidar ortakları bunu reddetti. CHP ise, diğer muhalefet partileriyle ortak liste hazırlayarak, bugünkü TBB seçimi sonucunda yönetimi resmen devraldı.

TBB Meclisi’nde bugünkü seçimde 515 oyla TBB Başkanlığı’na İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBB Encümeni olarak da DEM Parti, İYİ Parti ile YRP’nin ortak muhalefet listesindeki 14 belediye başkanı seçildi.

MHP’nin katılmama kararı aldığı TBB Meclisi seçimi sonucunda, AK Parti’nin TBB Başkanı adayı Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç ve listesi 250 oyla seçimi kaybetti.

TBB encümeni, dolayısıyla yönetimi, artık şu isimlerden oluşacak: Ayşe Ünlüce (CHP – Eskişehir BBB), Özlem Çerçioğlu (CHP – Aydın BBB), Vahap Seçer (CHP – Mersin BBB), Abdurrahman Tutdere (CHP Adıyaman BB), Filiz Gencan Akın (CHP – Edirne BB), Tahsin Erdem (CHP – Zonguldak BB), Bilgehan Erdem (CHP – Artvin BB), Mesut Özarslan (CHP – Keçiören ilçe BB), Hasan Akgün (CHP – Küçükçekmece ilçe BB), Filiz Ceritoğlu Sengel (CHP – Selçuk ilçe BB), Ahmet Türk (DEM Parti – Mardin BBB), Ayşe Serra Bucak (DEM Parti – Diyarbakır BBB), Rasim Arı (İYİ Parti – Nevşehir BB) ve Mehmet Kasım Gülpınar (YRP – Şanlıurfa BBB).

CHP, diğer muhalefet partileriyle ortak liste hazırlayarak, bugünkü TBB seçimi sonucunda yönetimi resmen devraldı.
CHP, diğer muhalefet partileriyle ortak liste hazırlayarak, bugünkü TBB seçimi sonucunda yönetimi resmen devraldı.

TBB Meclisi Başkan Vekili olarak ise CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Akın seçildi.

Böylece 1945 yılında dernek, dolayısıyla özel tüzel kişilik olarak kurulmuş TBB, 2005 yılında resmi idari birlik statüsü aldığı günden bugüne ilk kez iktidardaki AK Parti’nin kontrolü altında olmayacak.

TBB yönetiminde artık söz ve yetki muhalefet cephesinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

İmamoğlu TBB Başkanı sıfatıyla kutuplaşma karşıtı mesajlar verdi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBB Başkanı seçildikten sonraki teşekkür konuşmasında, ülke genelindeki belediyelere eşit ve adil hizmet sunma sözü vererek, kutuplaşmaya son verilmesi çağrısında bulundu.

Rakibi AK Partili Genç’in adaylık konuşmasındaki “CHP’nin çoğunluk dayatması” yaptığı iddiasını yalanlayan İmamoğlu, ortak encümen listesiyle TBB’yi yönetme teklifine AK Parti’nin “hayır” dediğini vurguladı.

İmamoğlu, bugün devraldıkları TBB yönetiminde yıllardır sadece iki üye MHP’liyken diğer tüm koltuklarda sadece AK Partililer’in olduğunu işaret etti.

CHP’nin ise ortak listeyle seçime girme kararıyla bu yanlışı düzeltmek istediğini belirten İmamoğlu, “86 milyon vatandaşımızın tercihi reel ve rasyonel bir zemin üzerinde şekillenmiştir. Herkesin birbirine saygı duymak zorunda olduğunu tescillemiştir. Bugün artık siyasi kutuplaşmanın dinamikleriyle yerel siyaseti anlayabilmek ve etkileyebilmek mümkün değildir. Özellikle 2024 yerel seçimleriyle birlikte milletimiz bu ülkenin her görüşten tüm siyasi kadrolarına net bir mesaj vermiştir: 'Kutuplaştırma siyasetini bırakınız.' Millet bize sandıktan feryat feryat bağırdı. Ben bu sesi duyuyorum” dedi.

TBB’nin belediyeler arasında işbirliğini güçlendirme ve dayanışmayı sağlamakla görevli olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Bu görev tanımında partizanlık yoktur, olamaz. Yani siz seçildiniz, encümen de sizin üyeleriniz diye sadece kendi partinize mensup belediyelere katkı sunmayı, onlarla diyalog kurmayı harekete geçirirseniz milleti bölersiniz, üzersiniz. O bakımdan bu görev tanımının hiçbir yerinde gündelik siyasi hesaplar da yoktur, olamaz. TBB’yi hiçbir mensubuna ayrımcılık hissi yaşatmayan bir kurum haline hep birlikte getirmeliyiz. Sizlere söz; hızlıca getireceğiz. Gerek belediyeler, gerekse merkezi ve yerel yönetim arasında işbirliğine zarar verecek davranışlar doğrudan ülkeye, vatandaşa ve demokrasimize zarar verir. TBB de yeni dönemde tamamen eşitlikçi ve demokratik bir anlayışla çalışmalıdır. Birliğimiz daha çok ve daha kaliteli iş üretmeye vatandaş lehine daha fazla sonuç almaya odaklanmalıdır” diye konuştu.

TBB Meclisi’nde “kayyum” gerilimi yaşandı

Bugünkü TBB Meclisi’nde çoğunluğu kaybetmiş olan AK Parti’nin, ilk önce “kayyum” tartışmasıyla sonra da el kaldırma şeklinde açık oylamayla önergelerin oylanması sırasındaki itirazlarıyla tansiyonu yükseltmesi dikkat çekti.

TBB Meclisi’nin bugünkü toplantısında en yaşlı üye sıfatıyla DEM Partili Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Divan Başkanlığı’nı üstlendi. Türk, açış konuşmasında, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla seçmen iradesine saygısızlık ve demokrasiye zarar verildiğini belirterek, bu durumu kınadı.

Salondaki AK Partililer arasından “TBB kürsüsünde kınama yapamazsınız” gibi tepkiler yükselirken, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşkın’ın ayağa kalkarak "Biz kınamıyoruz" diye bağırdığı görüldü.

AK Partililer arasından DEM Partililer’e “terörist” gibi ifadelerle seslenilmesi salonda gergin dakikaların yaşanmasına yol açtı. DEM Partililer de, AK Partililer’e “Demokrasiyi sindiremiyorsunuz” diye tepki gösterdi. DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, kendi partililerine sakinleşme çağrısı yaptı.

Bu arada Ahmet Türk, TBB Meclisi’nin toplantı gündemindeki diğer maddelere geçildiğini belirterek, toplantı akışını sürdürünce “kayyum gerilimi” sona erdi.

Ancak özellikle AK Partili Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın her aşamada ayağa kalkarak DEM Partili Türk’e itirazlarda bulunduğu görüldü. Alemdar, 81 yaşındaki Ahmet Türk’ün her okuduğu önergeyi tekrar okumasını, yüksek sesle okumasını veya önergedeki isimlere ilişkin hangi yerin belediye başkanı olduğunu belirtmesi gibi talepleri dikkat çekti.

Alemdar’ın sürekli ayağa kalkarak bağırması üzerine İBB Başkanı İmamoğlu ise, “Başkanım neden, ne istediğinizi sakince söylemiyorsunuz. Sesiniz kısılacak. Divan Başkanı toplantıyı yönetmeye çalışıyor. TBB’yi bugüne kadar sizler yönetiyordunuz, neden kendisine yardımcı olmuyorsunuz” tepkisini gösterdi.

AK Partili Alemdar ise, tutumunu değiştirmedi ve TBB yönetimi için kapalı oylamaya geçilmek üzere toplantıya ara verileceği açıklanınca bu sefer “Oylar nasıl sayılacak, kim sayacak?” sorusuyla kürsüye yürüdü. Türk’e bağırmaya devam eden Alemdar’a, TBB idari personelince her zamanki gibi genel sekreterlik gözetiminde sayım yapılacağı bilgisi aktarıldı.

CHP’lilerse “AK Partililer salonda tansiyonu yükseltme çabasında” yorumu yaptı. İmamoğlu’nun da yeniden tartışmaya katılmadığı görüldü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG