Erişilebilirlik

Tahıl Anlaşmasının Geleceği Belirsizliğini Koruyor


Tahıl Koridoru da olarak bilinen Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’nın devamı konusunda ortada çok fazla soru işareti bulunduğuna dair bugün Moskova yönetiminden bir açıklama geldi. Kremlin Sarayı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında konuya ilişkin bir görüşme planı olmadığını da açıkladı.

Söz konusu anlaşma geçen yıl Türkiye ve Birleşmiş Millletler’in arabuluculuğuyla Temmuz ayında yapılmış ve Ukrayna’nın Rusya saldırıları nedeniyle durdurmak zorunda kaldığı tahıl ihracatının 3 ayrı limandan yapılmaya devam etmesine olanak sağlamıştı. Anlaşmayla küresel bir gıda krizinin önüne geçilmesi hedeflenmişti.

Anlaşma geçen yıl Kasım ayında 120 gün süreyle uzatıldı ve bu süre 18 Mart tarihinde doluyor. Mevcut girişimlere rağmen Rusya’nın onay vermemesi halinde anlaşma devam etmeyebilir. Rusya da hali hazırda anlaşmanın uygulanma şeklinden memnun olmadığını dile getiriyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Tahılların nihayetinde ulaştığı nokta ve nereye gittiği konusunda çok sayıda soru işareti var. Tabi ki anlaşmanın ikinci kısmıyla ilgili sorular da ayrıca herkesin malumu” dedi.

Rusya daha önce de yaptığı açıklamalarda, Ukrayna’dan ihraç edilen tahılların büyük bir kısmının gelişmiş ülkelere gittiği yönünde şikayetlerde bulunmuştu. Peskov’un atıfta bulunduğu anlaşmanın ikinci kısmında, Birleşmiş Milletler’le Rusya arasında, Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının kolaylaştırılması konusunda bir mutabakat zaptı yer alıyor.

Rusya’nın tarım ürünleri ihracatı hali hazırda Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar kapsamında bulunmuyor. Ancak Moskova yönetimi, ödemelere yönelik kısıtlamalar, lojistik ve sigortalar alanında uygulanan yaptırımların kendilerinin gıda ve gübre ihracatına engel oluşturduğunu ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski’yle biraraya gelerek tahıl anlaşmasının uzatılması konusunu görüştü. Bu aşamada, Birleşmiş Milletler’in ticari işlerden sorumlu üst düzey bir sorumlusu da önümüzdeki hafta, Rusya’nın itirazlarını görüşmek üzere Cenevre’de biraraya gelecekler.

BM verilerine göre, Ukrayna bugüne dek anlaşma kapsamında 23 milyon tondan fazla tahıl ihraç etti. Şu ana kadar Ukrayna’dan yola çıkan tahılların özellikle Çin, İspanya, Türkiye, İtalya ve Hollanda’ya gittiği biliniyor.

XS
SM
MD
LG