Suudi Arabistan hükümeti kamu düzenini korumak gerekçesiyle her türlü gösteriyi yasakladı.
İçişleri Bakanı televizyondan yaptığı açıklamada, hükümetin kamu düzenini bozmak isteyenleri engellemek için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.
Son zamanlara küçük çaplı gösteriler yapan azınlıktaki Şiiler, haksız yere hapis yattıklarını öne sürdükleri bazı kişilerin serbest bırakılmasını istemişti. Gösterilerde tutuklananlar oldu.
Suudi Arabistan’da azınlıkta bulunan Şiilerin çoğu ülkenin petrol zengini doğusunda, Bahreyn sınırına komşu bölgelerde yaşıyor. Suudi Şiilerin aksine Bahreyn’da çoğunlukta olan Şiiler de azınlıktaki Sünni hükümetin kendilerine ayırım yaptığını öne sürüyor.
Rejim aleyhtarları, sosyal iletişim siteleri aracılığıyla Suudi Arabistan‘da 11 ve 20 Mart’ı “Öfke Günü” ilan etti. Bu tür gösterilerin Tunus ve Mısır’da hükümetlerin devrilmesinde önemi rolü olmuştu.
Suudi Arabistan’da geçen ay yüzden fazla akademisyen, politikacı, aydın ve işadamı Kraliyet ailesinden köklü reformlar yapmasını istedi. Grup tarafından yayınlanan bildiride, Kral’a danışmanlık görevi yapan Şura’nın üyelerinin atamayla değil seçimle belirlenmesi istenmişti. Bildiride ekonomik ve sosyal reform ve kadınlara eşit haklar çağrısı da yapılıyordu.
Komşu ülkelerdeki toplumsal karışıklıkların kendi ülkesine de sıçramasından kaygı duyan Kral Abdullah geçen ay 36 milyar dolarlık yeni bir program açıkladı. Para maaşlara zam ve sosyal yardım programlarında kullanılacak.
Suudi Arabistan’ın çok dindar ve tutucu olduğuna ve Kral Abdullah’ın ülkeyi din adamlarının desteğiyle yönettiğine dikkati çeken uzmanlar bu ülkede yakın bir gelecekte önemli bir değişiklik beklemiyor.