Erişilebilirlik

“Sus payı” davasında basına konuşma ve yayın yasağını ihlal eden Trump’a 9 bin dolar para cezası ve hapis tehdidi


Eski Başkan Trump’ın New York’ta devam eden “sus payı” davasına bakan Yargıç Juan Merchan, davayla ilgili olarak basına konuşma ve yayın yasağını çiğneyerek mahkemeye itaatsizlik ettiği gerekçesiyle Trump’a 9 bin dolarlık para cezası verdi.
Eski Başkan Trump’ın New York’ta devam eden “sus payı” davasına bakan Yargıç Juan Merchan, davayla ilgili olarak basına konuşma ve yayın yasağını çiğneyerek mahkemeye itaatsizlik ettiği gerekçesiyle Trump’a 9 bin dolarlık para cezası verdi.

ABD eski başkanı Donald Trump’ın New York’taki Manhattan Ceza Mahkemesi’nde devam eden sus payı davasına bakan Yargıç Juan Merchan, sosyal medya paylaşımlarının davaya ilişkin basına konuşma ve yayın yasağını delerek mahkemeye itaatsizlik ettiği gerekçesiyle Trump’ı 9 bin dolar para cezasına çarptırdı. 9 bin doların Cuma gününe kadar ödenmesi gerekiyor.

Yargıç, Trump’ın yasağı ihlal etmeye devam etmesi durumunda hapis cezası seçeneğini de değerlendirebileceğini söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamada Yargıç Juan Merchan, para cezasının zengin bir işadamı olan Trump için caydırıcı olmayabileceğini belirtti ve daha yüksek bir ceza verme yetkisine sahip olmadığından yakındı.

Merchan, “Davalı, mahkemenin yasal emirlerinin kasıtlı olarak ihlal edilmesine müsamaha göstermeyeceği ve gerekli ve koşullara uygun olması halinde hapis cezası vereceği konusunda uyarılmaktadır” diye yazdı.

Yargıç Merchan, Trump'ın tanıkları ve davaya dahil olan diğer kişileri eleştirmesini önlemek için yayın yasağı kararı almıştı.

Merchan'ın kararı ihlal ettiğini söylediği dokuz çevrimiçi ifadenin her biri için 1000 dolar olan para cezası, savcıların olası tanıkları aşağılayan ve jürinin tarafsızlığını sorgulayan paylaşımlar için talep ettiği 10 bin dolarlık cezanın biraz altında kaldı.

Trump'ın 10-17 Nisan tarihleri arasında yaptığı paylaşımlar arasında eski avukatı Michael Cohen'i “seri yalancı” olarak nitelendiren bir makale de yer almıştı. Cohen'in davanın kilit tanıklarından biri olması bekleniyor.

Trump, bir başka paylaşımda ise haber kanalı Fox News'ten bir uzmanın “gizli liberal aktivistlerin” jüriye sızmaya çalıştığı iddiasına yer vermişti. Yargıç Merchan, Trump'ın, kendi yazmadığı içeriklerin “yeniden paylaşımından” sorumlu tutulamayacağı yönündeki iddiasını reddetti.

Perşembe günü yapılacak duruşmada diğer ifadeler için daha fazla ceza verilip verilmeyeceğini değerlendirecek olan Yargıç Merchan ayrıca Trump'ın söz konusu ifadeleri Truth Social hesabından ve kampanya web sitesinden, ABD Doğu Kıyısı yerel saatiyle 14.15'e kadar kaldırmasını emretti.

Verilen ara sırasında gazeteciler tarafından ceza hakkında yorum yapması istenen Trump, sorulara yanıt vermedi.

Sosyal medya platformu Truth Social üzerinden Yargıç Merchan'ın ifade özgürlüğünü elinden aldığını belirten Trump, paylaşımında, “Tarihte basına konuşma ve yayın yasağı getirilen tek Başkan Adayıyım. Tüm bu 'Dava' hileli” diye yazdı.

Trump, yayın yasağı kararının ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini savunurken avukatı Todd Blanche geçen hafta Yargıç Merchan'a, sosyal medyada paylaşılan söz konusu ifadelerin siyasi saldırılara verilen yanıtlar olduğunu söylemişti.

Yargıç Merchan, Blanche'ın, tanıkların Trump'ın kendilerine hakaret etmeden önce Trump'a saldırdıklarına dair herhangi bir kanıt sunamadığını kaydetmişti.

Yargıç Juan Merchan'ın kararı, New York'taki davanın, Trump'ın bir seks skandalını örtbas ederek 2016 seçimlerini etkileme planına dahil olduğu iddia edilen banka hesaplarına aşina bir bankacının ifadesiyle yeniden başladığı sırada geldi.

Trump, Merchan'ın tanıkları ve davaya dahil olan diğer kişileri eleştirmesini önlemek için koyduğu yayın yasağını ihlal ettiği için hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkanlık seçimlerindeki adayı olan Trump, porno yıldızı Stormy Daniels'a 2006 yılında yaşadığını söylediği cinsel ilişki hakkında sessiz kalması karşılığında yapılan 130 bin dolarlık ödemeyi gizlemek için iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlanıyor.

Suçsuz olduğunu savunan Trump, gerçek adı Stephanie Clifford olan Daniels ile cinsel ilişkiye girdiği iddiasını reddediyor.

22 Nisan’da başlayan tarihi ceza davası eski bir ABD başkanı hakkında açılan ilk dava olma özelliğini taşıyor.

20'den fazla Trump destekçisi Salı sabahı Manhattan Ceza Mahkemesi dışında toplanarak Trump'ın adını haykırdı ve “TRUMP 24” yazılı pankartlar taşıdı.

Yerel bir Cumhuriyetçi kuruluş, Trump'ın çok az kişinin davayı protesto ettiğinden şikayet etmesi üzerine destekçilerine katılım çağrısında bulunmuştu.

Görevi kötüye kullanmak suçuyla karşı karşıya olmayan bankacı Garry Farro, Cuma günü, savcıların planın yürütülmesine yardımcı olduğunu söylediği Trump'ın bir zamanlar avukatı ve iş bitiricisi Michael Cohen tarafından dosyalanan mali kayıtlar hakkında ifade vermişti.

Duruşmaya katılması zorunlu olan Trump, bunun yerine Demokrat Partili Başkan Joe Biden ile yarışacağı 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde seçim kampanya yürütebileceğini söyledi.

Ceza davası Trump'a karşı açılan dört davadan biri olmakla birlikte, seçimden önce duruşması yapılacak ve karara bağlanacak tek dava olabilir.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG