Son birkaç gün içinde IŞİD’in Suriye’deki sınır kasabası Kobani’ye saldırıları arttırması nedeniyle Suriye’den Türkiye’ye akın eden sığınmacıların sayısı 130 bini geçti. Sınırı aşıp Suriye’deki Kürtler’e yardım etmek isteyen çok sayıda Kürt protestocu, Türk güvenlik güçleriyle çatıştı. Öte yandan IŞİD, Müslümanlar’ı, örgütü hedef alan operasyona destek veren Batılı ülke vatandaşlarını öldürmeye çağırıyor.
Suriye’nin kuzeyindeki Kürt savaşçılar, IŞİD’in ilerlemesini durdurmaya çalışıyor. Bu görüntüleri cep telefonuyla çeken 19 yaşındaki Dalil Boras, ailesini sağ salim Türkiye’ye getirmiş. Boras şimdi Suriye’ye dönmeyi planlıyor:
”Çatışmalar çok kanlıydı. IŞİD’in 50 tankı var. 50 kadar köyü ele geçirdiler. Kadın-çocuk ayırt etmeden önlerine çıkan bütün Kürtler’i öldürüyorlar. Kürtler’i kafir olarak görüyorlar.”
Türkiye, sığınmacı akını karşısında bazı sınır noktalarını kapattı.
Çoğu PKK militanı yüzlerce Kürt savaşçı ise IŞİD’le mücadele etmek için Suriye’ye geçti. Güvenlik güçleri, sığınmacı akınını önlemek için protestocuları göz yaşartıcı bomba ve tazyikli suyla dağıtmaya çalıştı. Zeynep Kaya London School of Economics Ortadoğu Merkezi uzmanı:
”Amerika ve Türkiye PKK’yı terör örgütü olarak tanımlıyor. Mantıken PKK’yı güçlendirmek istemiyorlar. IŞİD’le mücadele ediyor olsalar bile Suriye’deki Kürt militanlara yardım etmek, PKK’ya da doğrudan ya da dolaylı şekilde yardım etmek anlamına geliyor.”
Zeynep Kaya’ya göre IŞİD’in Kobani’ye saldırması durumunda Kürtler, topraklarını savunmalarına izin vermediği gerekçesiyle Türkiye’yi suçlayabilir:
”Türkiye ve PKK şu anda müzakereleri sürdürüyor. Bu nedenle son birkaç yıldır Kürtler’in Türkiye’ye olan düşmanca hislerinde azalma görüyoruz. Ancak Türkiye şimdi dolaylı olarak IŞİD’in hunharca katliamlarına geçit verirse Kürtler’in Türkiye’ye öfkesi artar.”
Bu öfkenin kaynaklarından biri de Türkiye’nin yabancı cihatçılara yardım ettiği yolundaki iddialar.
Kaya: ”Hem uluslararası hem de bölgesel kaynaklar, IŞİD ve diğer terör örgütlerinde savaşanların bölgeye Türkiye üzerinden geçiş yaptıklarını iddia ediyor.”
Londra’daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Afzal Eşref’e göre ise Suriye’deki cihatçı örgütlere destek vermek, Türkiye için son derece büyük bir risk:
”Türkiye’nin cihatçı militanlara destek vermekle elde edeceği hiçbir çıkar yok çünkü bu militanlar Türkiye’nin başını çok ağrıttı. Türkiye bir NATO üyesi. Cihatçılara destek vereceğini hiç sanmıyorum.”
Afzal Eşref, Amerika ve müttefiklerinin Suriye’ye hava saldırıları düzenlemesi konusundaysa şöyle konuşuyor:
”Hava saldırılarının hem Batı’ya hem de Esat rejimine faydası olur. Esat rejimi, IŞİD’in daha fazla toprak elde etmesini engelleyebilir. Bu örgütlerin en çok ihtiyacı olan, yönetilmeyen toprakları ele geçirmektir.”
Öte yandan IŞİD, Batı’daki cihatçılara, Irak’taki IŞİD hedeflerini hava operasyonuyla vuran Amerika ve Fransa’ya saldırmaya çağırdı. Ancak güvenlik uzmanları, herhangi bir saldırı planına rastlamadıklarını bildiriyor.