Erişilebilirlik

Suriye güçleri stratejik Hama kentinin kuzeyinde isyancılarla çatışıyor


Rejim güçleri stratejik Hama kentine ilerlemeye çalışan muhalifleri karşı taarruzla geri püskürttüğünü bildirdi.
Rejim güçleri stratejik Hama kentine ilerlemeye çalışan muhalifleri karşı taarruzla geri püskürttüğünü bildirdi.

Suriye rejimi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, stratejik Hama kentine ilerlemeye çalışan isyancıları karşı taarruzla geri püskürttüğünü bildirdi. Muhalif gruplar ise ağır hava bombardımanı nedeniyle geri çekildiklerini açıkladı.

Suriye devlet medyası ve muhalif Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hama'nın 5 kilometre kuzeydoğusunda yer alan ve şehre giden ana yola hakim bir tepe olan Cebel Zeynel Abidin'de yoğun çatışmalar olduğunu bildirdi.

Bölgedeki isyancı komutanlardan Ebu el-Kaka, “Havadan yapılan ağır düşman bombardımanı altında geri çekilmek zorunda kaldık” açıklamasını yaptı.

Muhalifler ve ordu kaynakları, İran destekli milis grupların, Halep'i kaybettikten sonra ordu birliklerinin yeniden toplandığı Hama'da hükümetin cephe hatlarını güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirtti. Suriye devlet medyası, takviye birliklerin Salı günü geldiğini bildirmişti.

Bölge sakinleri ve kurtarma görevlileri, Rusya ve hükümetin kuzeybatıdaki isyancı yerleşim bölgesine yönelik bombardımanının son günlerde yoğunlaştığını, hava saldırılarının Halep ve İdlib'deki yerleşim bölgelerini ve sağlık merkezlerini hedef aldığını söyledi

Suriye'nin uzun süredir devam eden iç savaşındaki son tırmanış, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'a muhalif güçlerin geçen hafta ülkenin en büyük kenti Halep'in büyük bölümünü ve kuzeybatıdaki İdlib vilayetinin güneyindeki kasaba ve köyleri ele geçirmesinin ardından geldi.

Esat ve yabancı destekçileri ile Esat’ı devirmek isteyen bir dizi silahlı muhalif güç arasındaki savaş, son 13 yılda tahminen yarım milyon insanın ölümüne neden oldu.

Suriye devlet medyası SANA, Rus hava gücüyle desteklenen hükümet birliklerinin Suriye'nin dördüncü büyük şehri Hama’nın dış mahallelerine yerleşmesiyle muhalif güçlerin hükümet kontrolündeki kentten yaklaşık 20 kilometre geri çekildiğini duyurdu. Şam, isyancıların hafta sonu Halep'e girdikleri gibi kente de girmelerinden korktuğu için günlerdir şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Muhalif gruplar ise Telegram uygulaması aracılığıyla, ikisi Afganistan'dan olmak üzere İran destekli beş militanın yanı sıra Hama'nın doğusundaki 25. Özel Görev Kuvvetleri Tümeni'nden üç Suriye askerini ele geçirdiklerini bildirdi. İddialar bağımsız olarak doğrulanamadı.

İsyancıların Hama'yı ele geçirip vilayeti kontrol etmeleri halinde Tartus ve Lazkiye gibi sahil kentleri ülkenin geri kalanından izole edilmiş olacak. Esat ve Suriye'nin Alevi toplumu için önemli bir siyasi kale olan Lazkiye, stratejik bir Rus deniz üssüne ev sahipliği yapıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Salı günü yaptığı açıklamada, geçen hafta başlayan çatışmalar nedeniyle on binlerce kişinin yerinden edildiğini söyledi.

Pedersen, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, “Eğer gerilimin azaldığını ve Suriyeli taraflar ile kilit uluslararası aktörlerin dahil olduğu ciddi bir siyasi sürece hızlı bir şekilde geçildiğini görmezsek, korkarım ki krizin derinleştiğine tanık olacağız. Suriye daha fazla bölünme, bozulma ve yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kalacak” dedi.

İsyan, Heyet Tahrir El Şam'ın yanısıra Suriye Milli Ordusu adlı Türkiye destekli Suriyeli milislerden oluşan bir şemsiye grup tarafından yönetiliyor. Her iki grup da yıllardır İdlib vilayetinin kuzeybatısına ve Halep'in kuzeyindeki bazı bölgelere yerleşmiş durumda.

Türkiye'nin yanısıra bu gruplar da isyanın, Esat'ın muhalif güçlerle uzlaşması ve çatışmayı sona erdirecek herhangi bir siyasi çözüme onları da dahil etmesi gerektiğini gösterdiğine inanıyor.

Ankara, güney sınırı boyunca Kürt militanlarla bağlantılı gruplardan kaynaklanan güvenlik tehditlerini ele almak ve 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlamaya yardımcı olmak için Suriye ile ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor. Esat, Türkiye'nin askeri güçlerini Suriye'nin kuzeyinden çekmesinin iki ülke arasındaki herhangi bir normalleşme için şart olmasında ısrar ediyor.

Şam, muhalifleri terörist olarak görüyor. Esat, geçen hafta yeniden alevlenen isyana sert bir şekilde karşılık verme sözü vermişti.

Türk ve İranlı yetkililer, bu hafta başında, çatışmaları yatıştıracak bir çözüme ulaşmak amacıyla biraraya geldi. Suriye'ye sınırı olan ve bir zamanlar Esat'ı devirmeye çalışan grupları destekleyen Arap ülkeleri, çatışmanın bölgesel etkilerinden duydukları endişeyi dile getirerek Cumhurbaşkanı Esat’ı destekledi.

Forum

XS
SM
MD
LG