Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bugün Ankara’da gazetecilerle yaptığı toplantıda bakanlığın yeni dönemdeki vizyonu hakkındaki görüşlerini ortaya koydu.
Eski Cezayir Büyükelçisi olan yeni bakan, Brüksel Parlamentosu’nda görev yaptığı dönemlerden beri üzerinde hassasiyetle durduğu “kadına yönelik şiddet” ve “kadın cinayetleri” konusunda “sıfır tolerans” politikasının süreceği mesajını verdi.
“6284’ün kaldırılması söz konusu değil, mağdurun yanındayız”
Mahinur Özdemir Göktaş, başta Cumhur İttifakı’nda Adalet ve Kalkınma Partisi ile birlikte yer alan Yeniden Refah Partisi ile İslamcı çevrelerin değiştirilmesini istediği 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’dan taviz verilmeyeceğini söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, “(Bu kanunun kaldırılması) sözkonusu değil. Benim bu konuda düşüncem açık ve net. Meselede bir mağdur varsa onun yanındayız. Biz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yız. Mağdur bir kadınsa onun yanındayız. Mağdur bir çocuksa onun yanındayız. Mağdur bir erkekse onun da yanındayız. Ailenin güçlendirilmesi bizim öncelikli alanlarımızdan bir tanesi. Ancak bu tartışmanın 6284 sayılı kanunundan ayrı bir şekilde ele alınması gerektiğine inanıyorum. Aileyi güçlendirmek şart evet. Bunun için farklı mecralarda çalışıyoruz ve bunları toplumla paylaşıyoruz. Ancak diğer yandan böyle bir tartışma söz konusu olamaz. 6284 bizim önemli bir kanunumuz” dedi.
“Süresiz nafaka ödemek gibi bir uygulama kabul edilebilir olamaz”
Ancak Bakan Göktaş, yine benzer çevrelerin dile getirdiği “süresiz nafaka son ersin” taleplerine yeşil ışık yaktı.
“6284 bizim önemli bir kanunumuz. Diğer yandan karardan kaynaklı bazı mağduriyetler doğuyorsa bunları ele almak lazım. Ben süresiz nafaka konusunu da önemsiyorum. Bazı insanlar 1990’lı yıllarda evlenmiş. Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz. Dolayısıyla bunu da ele almak ve buna da dikkat etmek lazım. Eğer bir mağduriyet oluşuyorsa üstesinden gelmek lazım. Diğer bakanlıklarımızla da bu konunun üzerinde çalışmayı hedefliyoruz.”
“Bir şiddet olayı olduğunda hepimiz yerimizden zıplıyoruz”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, bir gazetecinin “Şiddet gösterenler, yerlerde süründürenler ve hapse girmeyenler var” sorusu üzerine “Caydırıcı önlemler almak zorundayız. Elektronik kelepçesi olup da eşine şiddet uygulayanlar var. Ama aynı zamanda olayı suiistimal edilmeden yapılması da faydalı. Hangi mağdur olursa olsun onun yanında olmamız şart. Biz isteriz ki hiçbir zaman şiddet olayı olmasın. Diğer yandan da biz bu konuda çok fazla davranıyoruz. Bakanlığımızdaki bütün arkadaşlarımız bir şiddet olayı olduğunda hepimiz yerimizden zıplıyoruz. Sosyal medya paylaşımlarını çok yakından takip ediyoruz. Akabinde anında müdahale ediyoruz. Müdahil oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Aile ve Gençlik Bankası henüz takvimlendirilmedi”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO Zirvesi’nden dönerken gündeme getirdiği “yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi” verecek Aile ve Gençlik Bankası’nın henüz takvimlendirilmediğini belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, evlilik süreleri ve doğurganlık sayısının arttırılmasının da gündemlerinde olduğunu dile getirdi.
Mahinur Özdemir Göktaş, “Milyonlarca çift bu haberi bekliyor. Özellikle genç çiftlerimiz bize her gün (Aile ve Gençlik Bankası hakkında) sorular soruyorlar. Takvimimiz yok, önümüzdeki zamanlarda. Bu konuyu zaten şu anda çalışıyoruz detaylıca. Dijital bankacılık olarak modelleme üretebiliriz ama tabii ki şartlar, konseptler bunların hepsi sadece kendi bakanlığımızla ilgili boyutu olmadığı için takvimlendirip kamuoyu ile paylaşacağız. İsteriz ki evlilik programlarını aile bankası ile ilgili de bunu önceliklendireceğiz, gençlerimiz evlenmeden bir sertifikasyon geçirsin. Çünkü mesele evlenmek değil, mesele evliliği de sürdürebilmek. Evlilik yaşımız çok arttı. Evlilik yaşımız ortalama 28-30, doğurganlık oranımız 1.6 ve 10 yıl önce doğurganlık oranımız 1.89’du. Yani bu da bir tehlike. Avrupa’nın çok daha gerisine gidiyoruz” dedi.
“Bakanlık dijital ortamlarda 7/24 teyakkuzda”
Dijital mecralardaki çocuk istismarı ile şiddet olaylarını takip ettiklerini de belirten Bakan Göktaş, medyayı ve toplumu da dezenformasyon konusunda uyardı.
Göktaş “Bakanlığımızın içerisinde dijital ortamları tarayan, sürekli şiddet ortamlarını tarayan bir birimimiz var. Bunu öncelikle söylemek istiyorum. 7/24 teyakkuzdalar. O yüzden gerek sosyal medyada, zaten bu son günlerdeki açıklamalarımızda da görüyorsunuz, sosyal medyada çıkan bir olay da farklı mecralara taşınabiliyor. O yüzden bu dijital mecraları bizler de tarıyoruz” dedi.
Mahinur Özdemir Göktaş sözlerini, “Dezenformasyon sadece bizim değil bütün dünyanın ciddi bir sorunu. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan dezenformasyon çok tehlikeli boyutlarda. Ana kaynağından teyit edilmemiş haberler herkesten önce haberin öznesi olan bireylere, yani mağdura zarar veriyor. Kaynağından teyit dediğim bu aslında. Biz, mağdurun haklarını korumak, daha fazla zarar görmesini engellemek amacıyla hareket ediyoruz. Fakat bazı medya mecralarında, konunun gerektirdiği özenin gösterilmediğini görüyoruz” diye sürdürdü.
Forum