Erişilebilirlik

Sudan, ABD’li ve Mısırlı arabulucularla görüşmek üzere Kahire’ye heyet gönderiyor


Cenevre'deki Birleşmiş Milletler binası önünde Sudan'da barış isteyen protestocular - 14 Ağustos 2024.
Cenevre'deki Birleşmiş Milletler binası önünde Sudan'da barış isteyen protestocular - 14 Ağustos 2024.

Sudan hükümeti, Pazartesi günü Amerikalı ve Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire'ye bir heyet göndereceğini duyurdu. Sudan hükümetinin 16 aylık savaşı sona erdirmeyi amaçlayan barış görüşmelerine katılıp katılmayacağı halen belirsiz.

Ülkenin kontrolü için paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) ile mücadele eden ordunun kontrolündeki hükümet, Cidde'de daha önce varılan bir anlaşmanın uygulanmaması halinde İsviçre'deki barış görüşmelerine katılmayacağını açıklamıştı.

RSF'nin de katıldığı ABD öncülüğündeki görüşmeler, Nisan 2023'te çıkan yıkıcı savaşı sona erdirmeyi ve 50 milyonluk Sudan nüfusunun yarısını gıda güvensizliğiyle karşı karşıya bırakan insani krize çözüm bulmayı amaçlıyor.

İktidardaki Geçici Egemenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, Kahire'ye gitme kararının, ABD özel temsilcisi ve görüşmelerde gözlemci olan Mısır hükümetiyle yapılan temasların ardından alındığı belirtildi. Ayrıca açıklamada, görüşmenin, RSF'nin sivillerin yaşadığı bölgeleri terk etmesini öngören Cidde Anlaşması'nın uygulanmasıyla sınırlı olduğu belirtildi.

Reuters'a konuşan üst düzey hükümet kaynakları, Sudan hükümetinin bu ve diğer konulardaki vizyonunu ABD’li ve Suudi arabuluculara sunduğunu ve daha sonraki görüşmelere ilişkin yaklaşımının onların yanıtına bağlı olacağını söyledi.

Kaynaklar, hükümetin Cenevre'ye bir heyet gönderdiği yönündeki medyada yer alan haberleri yalanladı.

Ordu için bir diğer sorunlu nokta ise, RSF'yi desteklemekle suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri'nin varlığı. Birleşik Arap Emirlikleri bu suçlamayı reddediyor. Ancak BM uzmanları bu suçlamaları inandırıcı bulduğunu açıklamıştı.

Sudan ordusu, Perşembe günü RSF kontrolündeki Darfur sınır kapısının yardım dağıtımı için kullanılmasına izin vereceğini açıkladı.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Amerikalı yetkili, Sudan Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el Burhan'ın bir gün önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde sınır kapısının açılmasını kabul ettiğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG