Erişilebilirlik

Blinken ve Fidan telefonda görüştü: Gündem Hamas ve ateşkes


 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO toplantısında. (28 Kasım 2023)
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO toplantısında. (28 Kasım 2023)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan telefonda görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede Gazze’de acil ve kalıcı bir ateşkese varılmasına ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin çerçevenin nihai haline getirilmesi için Hamas’ın 15 Ağustos tarihindeki müzakerelere dönmesinin taşıdığı önemin ele alındığı kaydedildi.

Bakanlık Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’in açıklamasına göre Blinken, 1 Ağustos’ta Rusya ile ABD arasında yapılan tutuklu takasına da değindi ve Amerikan vatandaşlarının özgürlüğüne kavuşması konusunda gösterdiği ortaklık için Türkiye’ye teşekkür etti.

Açıklamada Blinken için, “Gazze ateşkes görüşmelerine yeniden başlanması çağrısında bulunulan ABD-Mısır-Katar Ortak Açıklaması’na verdiği destekten dolayı Türkiye’ye şükranlarını sunmuştur” denildi.

Açıklamaya göre ikili, Sudan’da ülke genelinde şiddetin acilen durdurulmasını ve gerek Sudan Silahlı Kuvvetleri’nin gerekse Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (RSF) 14 Ağustos tarihinde İsviçre’de gerçekleştirilecek görüşmelere katılmasının önemini ele aldı.

Sudan ordusu ile paramiliter RSF arasında bu hafta başlayan görüşmelere rağmen azalma belirtisi göstermeyen çatışma, onbinlerce sivili yerinden etti ve nüfusun yarısını gıda güvensizliğine itti. ABD ve Türkiye dahil birçok ülkenin gönderdiği milyarlarca dolarlık yardım ise idari engeller, güvenlik sorunları ve yetersiz finansman ile karşılaşarak ülkenin birçok yerinde teslimatları zorlaştırdı.

Blinken’ın Türkiye’nin Etiyopya ve Somali arasındaki anlaşmazlıkta arabuluculuk yapmasına verdikleri desteği de ifade ettiği açıklamada yer aldı.

Etiyopya ile Somali arasında toprak bütünlüğü ve Kızıldeniz’e erişim talebi nedeniyle yaşanan gerilimi azaltmak için Dışişleri Bakanlığı’nın arabuluculuk girişimi kapsamında taraflar, 12 Ağustos'ta Ankara’da ikinci tur görüşmeleri yapmıştı.

Ankara'dan yapılan açıklamada ise tutuklu takası, Sudan, Etiyopya ve Somali başlıkları yer almadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin açıklamasına göre, “karşı tarafın talebi üzerine yapılan görüşmede, İsrail ve Hamas arasındaki müzakere süreci ve bölgede artan gerilim ele alındı.”

Açıklamada, “Sayın Bakanımız, Hamas Siyasi Büro Şefi Haniye’nin şehit edilmesinin ve Filistinlilere karşı devam eden katliamın İsrail’in barışın tesisi konusunda istekli olmadığını bir kez daha gösterdiğini söyledi” denildi.

Ankara’nın açıklamasına göre Hamas‘ın daha önce ateşkes konusunda yapıcı bir tutum ortaya koyduğunu belirten Bakan Fidan, kalıcı ateşkes için İsrail üzerinde baskı kurulması gerektiğini de ifade etti.

Açıklamada, “Sayın Bakanımız ayrıca, bölgede artan gerilimin kaygı verici olduğunu söyleyerek, İsrail’in çatışmaların daha fazla yayılmasına neden olacak kışkırtıcı adımlardan kaçınması gerektiğini kaydetti” ifadelerine yer verildi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG