Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’ye Ortadoğu’daki gerilimi azaltması için “İran’ı ikna edin” çağrısı


ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İstanbul'da gazetecilerle yaptığı yuvarlak masa toplantısında Ortadoğu'daki gerilim ve Türkiye-ABD ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İstanbul'da gazetecilerle yaptığı yuvarlak masa toplantısında Ortadoğu'daki gerilim ve Türkiye-ABD ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İran’la ilişkileri olan Türkiye de dahil müttefiklerinden İran’ı Ortadoğu’daki gerilimi azaltmaya ikna etmelerini istediklerini söyledi.

Flake, Türkiye'deki görevinin sonuna yaklaşırken İstanbul'da gazetecilerle yaptığı yuvarlak masa toplantısında, "İran'la herhangi bir ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden gerilimi düşürmeleri için baskı yapmalarını istiyoruz ve buna Türkiye de dahil" dedi.

Hamas ve Hizbullah’ın üst düzey yetkililerinin öldürülmesinin ardından, İran ve müttefiklerinin olası saldırıları beklenirken konuşan Büyükelçi Flake, Türk muhataplarının gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yaptığını belirterek, "Olayın tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar” dedi.

İran destekli Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesi, İran'ın İsrail'e yönelik intikam tehditlerini tetikledi. İran cinayetten İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail ise sorumluluğu üstlenmedi.

Açıklamalarında, ABD-Türkiye ilişkilerine de değinen Flake, ilişkileri şu anda "uzun zamandır olmadığı kadar iyi bir noktada olduğunu" kaydederek, bu ay başında Ankara'da ABD ile Rusya arasında gerçekleşen büyük esir takasında Türkiye'nin oynadığı faydalı role dikkat çekti.

Jeff Flake, "Müzakere tarafında yer almadılar ama lojistik tarafında önemli bir rol oynadılar" dedi.

“Ankara ile Washington arasında Gazze konusunda görüş ayrılığı azaldı”

Büyükelçi Flake, Haziran ayında Reuters'a verdiği mülakatta Türkiye'nin Batı'ya sıkı sıkıya bağlı kaldığını ve ABD ile ortaklığının hiç bu kadar güçlü olmadığını söylemişti.

Ancak Flake Pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'deki durumun çok zor olduğunu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı söylemlerinin Türkiye'nin bir muhatap olarak rol almasını zorlaştırdığını söyledi.

Flake, Gazze konusunda Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılığının Washington'un ateşkes için "aktif olarak çağrıda bulunmaya" başlamasının ardından azaldığını, ancak sürtüşmenin devam ettiğini kaydetti.

Flake ayrıca, ABD'nin Türkiye'den Rusya'ya giden askeri malzemeden hala endişe duyduğunu belirterek, Ankara'yı bu ihracatı önlemek için işbirliğini arttırmaya çağırdı.

ABD Büyükelçisi, "Bu bizim için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve bunu sık sık ve tutarlı bir şekilde dile getiriyoruz. Buradaki muhataplarımızla konuştuğumuzda, amacımızın Rusya'nın savaş yürütme kabiliyetinin engellenmesini sağlamak olduğunu vurgulayacağız. Hala Türkiye üzerinden gelen önemli kalemler görüyoruz. Dolayısıyla orada daha iyi bir işbirliği arıyoruz ve pek çok açıdan bunu elde ediyoruz. Rusya'nın şikayetçi olduğunu biliyorum, bu da iyi bir işaret” diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG