BERLİN - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO tarihinin en büyük hava tatbikatı olan Air Defender 23’e katılmak üzere geldiği Almanya’da Başbakan Olaf Scholz ile görüştü.
Berlin’de Başbakanlık Binası’nda gerçekleşen toplantı sonrasında, Scholz’le basını bilgilendiren Stoltenberg, öncelikli olarak 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi'ni ele aldıklarını aktardı.
NATO zirvesinin Ukrayna'nın ittifaka katılması için resmi bir davetle sonuçlanmayacağı şeklinde çıkan haberleri doğrulayan Stoltenberg, "Vilnius Zirvesi’nde ve zirve hazırlıklarında Ukrayna’ya resmi bir davette bulunmayı planlamıyoruz" dedi, ancak NATO liderlerinin Ukrayna'yı örgüte nasıl yaklaştırabileceklerini konuşacaklarını sözlerine ekledi.
Zirveye Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin katılacağını kaydeden Stoltenberg, savaşın sona ermesi karşılığında "Ukrayna'da dondurulmuş bir çatışmanın kabul edilmemesi" konusunda uyardı.
"Ne kadar çok toprak Ukrayna toprağını özgürleşebilirse, Ukraynalılar müzakere masasında o kadar daha güçlü olur"
NATO Genel Sekreteri, "Hepimiz bu savaşın sona ermesini istiyoruz, ancak adil bir barış çatışmanın dondurulması ve Rusya tarafından dikte edilen bir anlaşmanın kabul edilmesi anlamına gelemez" dedi.
Stoltenberg, Ukrayna’nın başlattığı karşı operasyonun başarılı olmasını umduğunu söyleyerek, "Ne kadar çok toprak Ukrayna toprağını özgürleşebilirse, Ukraynalılar müzakere masasında o kadar daha güçlü olacaktır" dedi.
Almanya Başbakanı Scholz da, ülkesinin Ukrayna'daki savaşın bir süre daha devam edebileceği ihtimaline hazırlıklı olduğunu söyledi. "Buna hazırlanıyoruz ve politikalarımızı buna göre ayarlıyoruz" diyen Scholz, Almanya'nın Ukrayna'yı gerektiği sürece desteklemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
Vilnius'ta Stoltenberg'in görev süresinin Temmuz 2024'te Washington'da yapılacak NATO yıldönümü zirvesine kadar uzatılmasına karar verilmesi bekleniyor. Alman hükümeti şimdiden 64 yaşındaki Norveçlinin görevde kalması yönünde görüş bildirdi.
Stoltenberg, Air Defender 23 tatbikatına katılacak
Stoltenberg’in, yarın Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Air Defender 23 tatbikatına katılmak üzere Almanya’nın kuzeyindeki Jagel Hava Üssü'ne gideceği ifade edildi.
Stoltenberg’e Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius eşlik edecek.
Alman Hava Kuvvetleri'nin ev sahipliğinde düzenlenen ve 23 Haziran tarihine kadar sürecek tatbikat, 250 uçak ve 10 binden fazla personel tarafından gerçekleştiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı 151’inci Filo Komutanlığına ait 3 adet F-16 savaş uçağı da tatbikatta yer alıyor.
Çin Başbakanı Li Qiang’dan Berlin’e ziyaret
Berlin’i bugün ziyaret eden bir diğer isim ise Çin Başbakanı Li Qiang.
“Çin’in 2 numaralı ismi” olarak bilinen Li Qiang’ın gerçekleştirdiği ilk yurtdışı seyahatine Çin hükümetinden 8 bakan da eşlik ediyor.
Li Qiang’ın akşam saatlerinde Başbakan Olaf Scholz’le ikili bir görüşme yapması ve akşam yemeğinde buluşması planlanıyor.
Yarın ise Li ve Scholz’un katılımıyla Çin-Almanya hükümetler arası istişare mekanizmasının 7'nci toplantısında iki tarafın bakanları bir araya gelecek. Li'nin, daha sonra Münih'te Alman şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelmesi de planlanıyor.
Scholz’le bir araya gelmeden Berlin’de yazılı bir açıklama yapan Li, Alman hükümetini Çin-Alman dostluğunu güçlendirmeye çağırdı. Li, "Günümüz dünyasının bir değişim içinde. Farklılıklara rağmen, Alman hükümeti Çin ile ortak bir zemin aramalı ve temasları yoğunlaştırmalı" dedi.
Ziyaretinin ilk saatlerinde Bellevue Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından kabul edilen Li, Çin’in karşılıklı saygı ruhu ışığında iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirmesine hazır olduğunu vurguladı.
Stratejik ortaklığın her iki ülkenin de yararına olduğunun altını çizen Li, Almanya’dan da bu alanda olumlu sinyaller beklediklerini söyledi.
Başbakan Scholz’e yakın kaynaklar, Alman tarafının görüşmelerde Tayvan konusu, insan hakları ve Pekin'in Rusya-Ukrayna savaşında Moskova'ya yakın durması gibi konuları dile getireceğini duyurdu.
Ancak aynı zamanda Scholz'un ticari dengeleri göz önünde bulundurarak Çin ile ekonomik iş birliğine devam etmesi dikkati çekiyor. Bu bağlamda Scholz, Çin politikasında AB'den ayrı tek başına hareket etmekle eleştiriliyor.
Almanya ve Çin arasında ilişkilerde ticaret büyük pay sahibi. Çin, Almanya'nın dünyadaki en önemli ticaret ortağı konumunda. Almanya’nın toplam ithalatının yüzde 12,8'i Çin’den geliyor. İhracatta ise Çin, Almanya’nın ihracatında dördüncü sırada yer alıyor.
Uzmanlar gelirlerinin yüzde 30’dan fazlasını Çin üzerinden elde eden Alman otomotiv devleri Volkswagen, Mercedes ve BMW’in yanısıra, çok sayıda orak ölçekli Alman şirketinin, özellikle nadir toprak elementleri veya magnezyum gibi kritik ham maddeler söz konusu olduğunda Çin'e bağımlı duruma geldiğini ifade ediyor. Almanya’ya ithal edilen tüm nadir elementlerin yaklaşık yüzde 94'ün Çin’den geliyor.
Çin heyeti, Almanya ziyareti sonrasında 22-23 Haziran tarihlerinde Yeni Küresel Finansman Paktı Zirvesi'ne katılmak amacıyla Paris'e geçecek ve Li Qiang Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile biraraya gelecek.