Erişilebilirlik

Solingen'de festivalde bıçaklı saldırı: En az 3 kişi yaşamını yitirdi


Saldırıda en az 3 kişi yaşamını yitirdi.
Saldırıda en az 3 kişi yaşamını yitirdi.

Almanya'nın Solingen kentinde düzenlenen bir festivalde, bıçaklı saldırı yaşandı. Saldırıda 3 kişi hayatını kaybederken 5'i ağır, 8 kişi de yaralandı. Saldırının faili ile bağlantısı olabileceğinden yola çıkılan 15 yaşındaki bir şüphelinin, gözaltına alındığı açıklandı.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Solingen şehrinin kuruluşunun, 650. yıldönümü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen festival, kana bulandı. Bir saldırganın yerel saatle 21:45 sıralarında festival alanındakileri rastgele bıçaklaması sonucu, en az 3 kişi hayatını kaybetti, 5'i ağır olmak üzere 9 kişi yaralandı. Elindeki bıçakla festivale katılanların arasına girerek saldırmaya başlayan saldırgan, birisi kadın, ikisi erkek olmak üzere üç kişiyi katletti.

Görgü tanıklarının "Arap görünümlü" olarak tasvir ettikleri saldırgan, olay yerinde yakalanmadan kaçmayı başarırken polis, saldırganla bağlantılı olduğu tahmin edilen 15 yaşındaki bir gencin gözaltına alındığını duyurdu.

Polis, zanlının ele geçirilmesi amacıyla hem eyalette hem de Almanya çapında aramaların devam ettiğini duyurdu. Saldırılarda kullanılan bıçağın şehir merkezindeki bir çöp kutusunda bulunduğu da açıklandı.

Saldırganın motivasyonu konusundaki belirsizlik sürüyor; ancak Başsavcılık sözcüsü olayın "terör eylemi" olarak değerlendirdiğini açıkladı. Polis, görgü tanıklarından ve vatandaşlardan yardım almak için ayrı bir ihbar hattı kurdu. Yaklaşık 160 bin kişinin yaşadığı Solingen’de 3 gün sürmesi planlanan festivalde, bugün ve yarın yapılacak tüm etkinlikler iptal edildi. Ayrıca Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bu haftasonunda düzenlenmesi planlanan başka festivallerin de iptal edildiği öğrenildi.

Festival alana ölenler için çiçekler bırakıldı.
Festival alana ölenler için çiçekler bırakıldı.

Saldırıyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Olaf Scholz, saldırının ülkeyi sarstığını söyledi ve kurbanların yakınlarına destek sözü verdi. Bu tür suçların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyleyen Scholz, "Toplumumuzda şiddeti asla kabul etmemeliyiz" şeklinde konuştu.

Muhalefetteki Hristiyan Demokrat CDU Genel Başkanı Merz, "kelimenin tam anlamıyla barbarca olan şiddetin kabul edilemez" olduğunu söyledi. Saldırıdan kısa bir süre sonra Solingen’e giden Kuzey Ren Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul “Durup dururken birileri insanları ayrım gözetmeksizin bıçaklıyor. Büyük bir şok içindeyiz” dedi.

Saldırıda Türk vatandaşları zarar görmedi

Bu arada Dışişleri Bakanlığı Destek Merkezi, bıçaklı saldırıda hiçbir Türk vatandaşının zarar görmediğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mevcut bilgilere göre Almanya’nın Solingen şehrinde dün (23 Ağustos) yaşanan saldırıda, hiçbir vatandaşımız zarar görmemiştir. Gelişmeler Düsseldorf Başkonsolosluğumuz tarafından yakından takip edilmektedir" denildi.

Frankfurt’taki saldırının kan davası olduğu anlaşıldı

Öte yandan Frankfurt kentinde Merkez Tren İstasyonu’nda geçen Salı akşamı işlenen cinayetin detayları belli oldu. 54 yaşındaki katil zanlısı Kemal Ö.’nün, iki aile arasında Urfa’da başlayan husumetin intikamını almak için cinayeti işlediği ortaya çıktı.

Baden-Württemberg eyaletine bağlı Lahr kentinde döner büfesi işleten Kemal Ö.’nün, Antalya’da öldürülen aşiret mensubu akrabası Ahmet Özdakak’ın intikamını almak için cinayeti işlediği belirlendi. Frankfurt’ta öldürülen 27 yaşındaki Hakim E.’nin ise yaklaşık iki ay önce, Özdakak ailesinden 46 yaşındaki Ahmet Özdakak’ı Antalya’da 12 kurşunla öldürerek kaçtığı belirtildi.

İddialara göre Hakim E.’nin izini internetten süren Özdakak ailesi, yerini tespit ettikten sonra durumu Lahr kentinde yaşayan Kemal Ö.’ye aktardı. Kemal Ö.‘nün de Hakim E.‘yi takip ederek istasyon binasında, soğukkanlı bir şekilde arkadan vurduğu belirlendi. Almanya’da ikamet kaydı bulunmayan 27 yaşındaki Hakim E.’nin Almanya’ya nasıl girdiği ise bilinmiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG