Erişilebilirlik

Solingen’de bıçaklı saldırı; en az 3 ölü var


Görgü tanıklarına göre Arap görünümlü olduğu iddia edilen bir saldırgan, şenlik yerinde bulunanları ve yoldan geçenleri rastgele bıçakladı.
Görgü tanıklarına göre Arap görünümlü olduğu iddia edilen bir saldırgan, şenlik yerinde bulunanları ve yoldan geçenleri rastgele bıçakladı.

Solingen polisi tarafından da doğrulanan haberlere göre, saat 21.45 sularında Solingen merkezinde düzenlenen kutlamalarda yaşanan saldırıda, en az üç kişi yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarına göre Arap görünümlü olduğu iddia edilen bir saldırgan, şenlik yerinde bulunanları ve yoldan geçenleri rastgele bıçakladı.

Olay yerinde bulunan çok sayıda görgü tanığı, saldırganın olay yerinden kaçtığını aktarırken, şenlik organizatörlerden bir kişi sahne üzerinden yaptığı duyuruda, doktorların üçü çok ağır yaralanan toplam dokuz kişinin hayatı için mücadele ettiğini açıkladı. Alanda bulunan binlerce ziyaretçi, organizatörün meydandan sakin bir şekilde ayrılma ve paniğe kapılmama çağrısına uyarak, alanı terk etti.

Yetkililer Solingen halkından şehir merkezinden uzaklaşmalarını ve evlerine dönmelerini istedi. Saldırganın kökeni konusunda bir açıklama yapmayan ve görgü tanıklarının bu bağlamdaki iddialarını henüz doğrulamayan polis, saldırganın arandığını açıklayarak, kırmızı alarm verdi ve olağanüstü durum ilan etti. Solingen kentinin bulunduğu Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin dört bir yanından polis ve anti-terör ekiplerinin Solingen'e doğru yola çıktığı haber veriliyor.

Solingen kentinin 650. kuruluş yıldönümü münasebetiyle Cuma günü “Çeşitlilik Festivali” başlamıştı. Kentin çok kültürlüğüne atıfta bulunan festivalin Pazar gününe kadar sürmesi planlanıyordu.

Solingen‘de 29 Mayıs 1993 yılında 4 ırkçı Alman tarafından evlerinin kundaklanması sonucu 5 Türk’ün hayatını kaybetmesi kentin dünya çapında olumsuz bir imajla tanınmasına neden olmuş; kent yöneticileri o zamandan bu yana Solingen’in değişik kültürlere evsahipliği yapmasına özel önem veren etkinlik ve çalışmalara imza atmıştı.

Almanya’daki Türkleri hedef alan ırkçı Almanların saldırısı sonucu yaşanan Solingen faciasının üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen acısı halen hafızalardaki yerini koruyor. 29 Mayıs 1993 tarihinde, Türk kökenli Genç ailesinin evinin Neonaziler tarafından kundaklanması sonucu aileden beş kişi yaşamını yitirmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG