Erişilebilirlik

Sinan Ateş davasında dördüncü gün: Ayşe Ateş ilk kez ifade verdi; MHP’lileri eşini öldürmek için talimat vermekle suçladı


Öldürülen Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ve aile bireyleri, bugün MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ile İzzet Ulvi Yönter başta olmak üzere MHP’li isimlerle cinayetin bağlantısının ortaya çıkartılması gerektiği yönünde ifadeler verdi.
Öldürülen Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ve aile bireyleri, bugün MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ile İzzet Ulvi Yönter başta olmak üzere MHP’li isimlerle cinayetin bağlantısının ortaya çıkartılması gerektiği yönünde ifadeler verdi.

Eski Ülkü Ocakları Vakfı Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davada, eşi Ayşe Ateş müşteki sıfatıyla ilk kez ifade verdi. Ateş’in, aralarında MHP yöneticileri de olan “şüpheli” isimlerle ilgili de yargılama yürütülmesi talebi tutanağa geçirildi.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün Ateş’in 30 Aralık 2022 günü silahlı saldırıyla öldürülmesine ilişkin 22 sanıklı davada dördüncü duruşma yapıldı.

Ayşe Ateş başta olmak üzere Ateş ailesi, sanıklarca yapılan savunmalara karşı siyasetçi bağlantısı da olan bir siyasi cinayet gerçekleştiği görüşüyle beyanlarda bulundu.

Ayşe Ateş, MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ile İzzet Ulvi Yönter’in talimatı doğrultusunda o dönemki MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ile Ülkü Ocakları Vakfı Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın, eşi Sinan Ateş’i hedef almak üzere kiralık katil aradığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da Sincan Ceza İnfaz Kurumları’nda görülen davasına katıldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da Sincan Ceza İnfaz Kurumları’nda görülen davasına katıldı.

Bugünkü duruşmayı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Sercan Hamşıoğlu’nun yanısıra milletvekilleri Metin Ergun ile Yavuz Aydın, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftçi ile Murat Bakan, CHP milletvekili Sibel Suiçmez de takip etti.

Haftabaşında ilk iki duruşmada ise, sanıklarca Ateş’in ölümüyle ilgili “siyasi cinayet” bağlantısı kurulamayacağı öne sürdü. Sanıklar, cinayet soruşturmasını ilk aylarda yürüten savcılar Durdu Özer ile Durmuş Ali Kaya’yı suçlayarak, “kasıtlı şekilde siyasi komplo kurulduğu” görüşünü savundu. Sanıklardan bazıları polis ve savcılık aşamalarında işkenceye uğradıklarını da öne sürerek, iddianamedeki ifadelerini değiştirdi ve olay yerindeki üç sanık ile azmettirici sanık Doğukan Çep dışındakiler tamamiyle suçsuz olduklarını iddia etti. Sanıklar, Ateş’in “rüşvet” niteliğinde Çep’in lehine bir yargı dosyasına müdahale etmek üzere para aldığını savunarak, herhangi bir şekilde cinayet organizasyonu içinde olmadıklarını ileri sürdü.

Keza dünkü üçüncü duruşmada, sanık avukatları da ortada “organize cinayet” olmadığı tezini işleyerek, Ateş cinayetiyle ilgili kamuoyuna yansıyan bilgileri “kasıtlı medya algısı” ve “FETÖ çalışması” gibi ifadelerle reddetti.

Anne Saniye Ateş: “Bana suikast düzenleyecekler, benim ipimi çektiler demişti”

Bugün ise müşteki ifadelerine geçildiğinde ilk söz, Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş’e verildi.

CHP lideri Özel, duruşmaya verilen arada basın mensuplarına açıklama yaptı.
CHP lideri Özel, duruşmaya verilen arada basın mensuplarına açıklama yaptı.

Eşini evlat acısı nedeniyle kaybettiğini anlatan Saniye Ateş, “18 aydır bugünü bekliyorum. Ben yaşayan bir ölüyüm. Benim oğlum bana dedi ki, ‘Ana bana suikast düzenleyecekler, benim ipimi çektiler.’ Bizim gizlimiz saklımız yoktu. Bu kadar basit mi insan öldürmek, bu devletin üstünde başka bir devlet mi var? Babası dayanamadığı için vefat etti. Ben 18 ayda iki cenaze kaldırdım. Benim torunlarım kapıları pencereleri kapatıyorlar bir şey olur diye. Benim gelinimin ne suçu vardı. İnsan öldürmek bu kadar basitse ben de kısasa kısas isterim” diye konuştu.

Anne Ateş, oğlu Sinan Ateş’in, Mersin’de Çağrı Ünel’e düzenlenen saldırıda Emrullah Aslan’ın ölmesiyle ilgili bir telefon konuşmasına tanık olduğunu da anlattı. Aslan’ın ağabeyi tarafından oğlu Sinan Ateş’in arandığını kaydeden Saniye Ateş, “Arayan kişi benim oğlumu tehdit etti telefonda. O da dedi ki ‘senin kanın benim elimde değil, Olcay Kılavuz, İzzet Ulvi Yönter, Semih Yalçın, Ahmet Yiğit Yıldırım’a soracaksın’ dedi. Arayan galiba polisti, oğlum dedi ki, ‘Kardeşim senin kanın benim elimde değil’ dedi” şeklinde telefon konuşmasını aktardı. Bunun üzerine Ateş, oğlu Ateş’in yaşananları anlatmak için MHP lideri Devlet Bahçeli’yi defalarca aradığını ancak ulaşamadığını sözlerine ekledi.

Saniye Ateş, ifade verdiği sırada rahatsızlanınca salondan çıkarıldı. Bu durum karşısında Ayşe Ateş, “Bu kadın burada ölürse hesabını vereceksiniz” diye bağırınca duruşmaya ara verildi.

Ayşe Ateş MHP’li yöneticiler Yalçın ve Yönter’i hedef aldı

Ayşe Ateş’in, davaya konu olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde olaydan sonra savcılıkta verdiği ifadesine yer verilmemesinin ardından bugün eşi Sinan Ateş’in ölümüne ilişkin iddiaları ilk kez mahkeme tutanağına geçirildi.

Sözlerine “Sinan’ın katlinde dahli bulunanlardan başsağlığı kabul etmiyorum” diyerek başlayan Ayşe Ateş, sanık ve avukatlarınca senaryolar anlatıldığını söyledi.

Ayşe Ateş, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP Genel Başanı Özgür Özel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici.
Ayşe Ateş, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP Genel Başanı Özgür Özel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici.

Sanıklarca Sinan Ateş’in akrabası ve olay anında yanındaki Selman Bozkurt’un suçlandığını anımsatan Ateş, tetikçi Eray Özyağcı’nın eşini bel üstü bölgesinden hedef aldığını söyleyerek, mahkemede eşini öldüren kurşunu atan kişi olarak Selman Bozkurt’un öne sürülmesine tepki gösterdi.

Ülkü Ocakları Vakfı Başkanlığı’ndan eşinin istifa ettikten sonra hedef tahtasına konulduğunu belirten Ateş, ilk polis ifadesinde söylediği ancak sonrasında kızlarıyla ilgili korktuğu için savcılıkta söyleyemediği isimleri mahkemede söylemeye karar verdiğini açıkladı. Ardından Ateş, MHP’li yöneticiler ve isimlerle ilgili özetle şu beyanlarda bulundu:

“Bana; ‘Olcay Kılavuz ve Ahmet Yiğit Yıldırım beni öldürmek için kiralık katil arıyorlarmış’ dedi. Bunu dedikten sonra eşime itibar saldırıları başladı. Yiğit’in talimatıyla Kadir Ensar Ejder’e ait Orkun Haber Ajansı üzerinden itibar suikastı başladı. Benim eşim de ocak başkanlığı yaptı, bilirim. Ülkü Ocakları Başkanı’nın talimatı olmadan tabiri caizse tuvalete bile gidemezler. Ben MHP ve Ülkü Ocakları’nın içine sızmış suç çetesini hedef alıyorum. Ben dört gündür buraya bakınca umudu kaybettim. Muhtemelen bunların yarısı tahliye olacak. Biz de acımızla yaşayacağız. Ben anladım ki, ben saklasam da beni öldürecekler. Ben ölünce yanımda mezara gitmeden burada kalsın diye anlatacağım. Sinan başkanlıktan ayrılınca bana; ‘Ayşe, İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın beni öldürtmek için Olcay Kılavuz’a ve Ahmet Yiğit Yıldırım’a talimat vermiş. Onlar da beni öldürmesi için kiralık katil arıyorlarmış’ dedi.”

Ayşe Ateş, aktardığı MHP’li isimler de dahil soruşturma dosyasından çıkarılan 17 kişiyle ilgili adli işlemler yapılarak, dava açılmasını da istedi.

Abla Yörükoğlu, Çağrı Ünel olayını hatırlattı ve MHP’li isimleri suçladı

Sonrasında Sinan Ateş’in ablası Sevda Yörükoğlu da, Olcay Kılavuz ve Ahmet Yiğit Yıldırım’ın olayla bağlantılı olduğunu söyleyerek, Çağrı Ünel’in de kardeşine yakın olduğu için Mersin’de saldırıya uğradığını anlattı.

Yörükoğlu, “(Tetikçi sanık) Eray Özyağcı Sinan’ı öldürdüğünü söylüyor. (Azmettirici sanık) Doğukan Çep azmettirdiğini söylüyor, evet Eray Özyağcı, Sinan’ı öldürmüş olabilir ama Eray sadece tetiği çekti. Doğukan da sadece azmettirici olduğunu söylüyor. Sinan’ın katili ne Doğukan ne Eray’dır, MHP’nin içinde olan insanlardır. Yaşadıklarımdan ben bu özeti çıkarıyorum. MHP’nin içinden çıkan insanlar yaptı. Kardeşimin katilleri MHP’nin içinde. O insanların MHP’li insanların içinde aranmasını istiyorum. Onlardan şikayetçiyim, onların soruşturulmasını istiyorum. Hakkında suç duyurusunda bulunmak istiyorum” diye konuştu.

Sonrasında yeniden kürsüye gelerek ifadesine devam eden anne Saniye Ateş, sanık Doğukan Çep’in kendilerine doğru baktığını belirterek, “Kimden alıyor bu gücü? Mutlaka bunların arkasında birileri var ki bize böyle bakıyorlar” ifadesini kullandı.

Akrabası ve yanındaki Selman Bozkurt da sanık iddialarını yalanladı

Olay anında Ateş’in yanındaki Selman Bozkurt ise, sanık avukatlarınca Ateş’i öldüren kurşunu atması ve Ateş’in ikinci cep telefonu olduğu gibi iddialara ilişkin sorularını yanıtladı.

Bozkurt, Ateş’in bel altından yaralama amaçlı vurulmak istendiği iddiasıyla ilgili soru üzerine, “Olay çok hızlı gelişti. (Eray Özyağcı) Eğilerek ateş ettiğini gördüm. Hedef gözettiğini düşünmüyorum, peş peşe ateş etti. Ortaya doğru, dümdüz ateş etti” yanıtını verdi.

Bozkurt, Sinan Ateş’i öldüren kurşunun sahibi olduğu iddiasıyla ilgili “Böyle bir şey mümkün değil” tepkisini gösterdi.

“Sinan Ateş’in ikinci bir telefonu var mıydı?” sorusuna karşılıksa Bozkurt, “Bir tane telefonu vardı” bilgisini aktardı.

Son olarak duruşmada, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ile Mahkeme Başkanı Mehmet Güven arasında gerilimli anlar yaşandı. Aynı zamanda hukukçu olan Tanal’ın müştekilerce yapılan davaya katılma talepleriyle ilgili savcılık görüşüyle karar alınması gerektiğini söylemesi üzerine Hakim Güven tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı, Tanal’ı dışarı çıkarttı.

Mersin’de Çağrı Ünel’e saldırılması olayı nedir, neler yaşandı?

Bu arada bugünkü duruşmada Ateş ailesi tarafından Sinan Ateş’e yakın olduğu için saldırıya uğradığı belirtilen Çağrı Ünel de Ülkü Ocakları camiasından. Ünel’in Mersin’de saldırıya uğramasının, Ateş’e yönelik silahlı suikasttaki ilk hamle olduğu öne sürülüyor.

Eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı olan Çağrı Ünel, 15 Mart 2022 günü ülkücülerden oluştuğu vurgulanan bir grup tarafından saldırıya uğradı. Bu sırada Ünel, kendisine ait ruhsatsız silahla ateş etti ve Emrullah Aslan’ın ölümüne neden oldu.

Adana ve Osmaniye’den isimlerin katılımıyla Mersin’de düzenlendiği belirtilen saldırıda, Aslan’ın ölmesi nedeniyle Ünel aleyhine dava açıldı.

Çağrı Ünel hakkında Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 24 Mayıs’taki karar duruşmasında, 10 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Böylece Ünel’in “nefsi müdafaa hakkı” savunması kabul görmemiş oldu.

Ünel, ayrıca Sinan Ateş cinayeti dosyası kapsamında Nisan 2023'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na tanık olarak ifade vermişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG