Erişilebilirlik

Sıcak hava dalgaları cinsiyet uçurumunu derinleştiriyor, ısınan dünya kadınlara zulmediyor


Hindistan'ın güneyindeki Telangana eyaletinde bir kadın, vantilatörün önünde serinlemeye çalışıyor.
Hindistan'ın güneyindeki Telangana eyaletinde bir kadın, vantilatörün önünde serinlemeye çalışıyor.

Araştırmacılar, giderek ısınan dünyada daha sıklıkla görülen sıcak hava dalgalarının kadınların çalışma hayatı ve geçim kaynakları üzerinde olumsuz etki oluşturduğu, aşırı ısınmanın etkilerinin kadınların omzuna erkeklere kıyasla daha çok yüklendiği uyarısında bulundu.

Adrienne Arsht-Rockefeller Vakfı Dayanıklılık Merkezi tarafından yayınlanan “Kavurucu Bölünme” başlıklı rapor, artan sıcaklıkların etkilerinin hem ev hem de iş hayatındaki kadınlar açısından orantısız derecede tehlikeli ve yüksek maliyetli olduğunu ortaya koydu.

Kar amacı gütmeyen kuruluşun Hindistan, Nijerya ve Amerika'da yürüttüğü araştırma, aşırı sıcakların bu üç ülkede yılda 204 bin kadının ölümüne neden olabileceği sonucuna vardı.

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde yaşayan 25 yaşındaki Neelam Tamar, sıcak çarpması nedeniyle hastanede tedavi görüyor.
Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde yaşayan 25 yaşındaki Neelam Tamar, sıcak çarpması nedeniyle hastanede tedavi görüyor.

Adrienne Arsht-Rockefeller Vakfı Direktörü Kathy Baughman McLeod, “Aşırı ısınma dünya genelinde kadınlara sessiz sedasız ama derinden zulmediyor. Isınma, kadınlar açısından çifte külfet yaratıyor” dedi.

Kathy Baughman McLeod, Reuters'a yaptığı açıklamada, “Kadınlar sadece sıcaktan fiziksel açıdan hastalanmaya daha meyilli değil. Aynı zamanda kadınların sıcak yüzünden hastalananların bakımını gerek ücret karşılığı gerekse ücretsiz olarak üstlenmeleri açısından da orantısız bir beklenti söz konusu” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, dünya genelinde sıcaklık rekorları kırıldığını kaydediyor ve kömür, petrol ve doğalgaz kullanımının sonucu ortaya çıkan emisyonların önümüzdeki yıllarda küresel sıcaklıkları daha önce görülmemiş boyutlara taşıyacağı uyarısı yapıyor.

Rapora göre sıcaklıklar, kadınları daha uzun süre çalışmak zorunda bırakacak. Kadınlar açık havada, örneğin tarlada ya da evde yemek ve temizlik gibi işleri ya hiçbir gelir elde etmeden ya da çok az ücret karşılığı, daha uzun süre çalışarak yapacak.

McLeod, “Yoksul kadınlar daha derin yoksulluğun içine itiliyor, yoksulluktan çıkmaya çalışan kadınlarsa yoksulluğun içine çekiliyor” dedi.

İklimlendirme tesisatı yoksunluğu kadınları vuruyor

Hindistan, Nijerya ve Amerika'da sıcak hava dalgalarının yaşandığı gün sayısının 2050 yılına kadar iki kat artması bekleniyor. Rapor, sıcaklıkların, en yoksul ve dışlanmış toplumlardaki kadınların verimlilik düzeyine en ağır darbeyi indireceği öngörüsünde bulunuyor.

Bu üç ülkede her yıl aşırı sıcak nedeniyle 120 milyar dolarlık verimlilik kaybı olacağı tahmin ediliyor. Araştırmaya göre bu kayıp, ücretsiz ev işi kapsamında ve ev içi iklimlendirme tesisatına erişim eksikliğiyle değerlendiriliyor.

Enerji erişimi alanında faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler destekli Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji adlı kuruma göre dünya genelinde kırsalda ve kentlerde yaşayan 1 milyar 200 milyon yoksul insan 2030 yılına kadar iklimlendirme sistemlerinden yoksun olarak yaşayacak. Bu insanların 323 milyonu, Hindistan'da.

Çocuklarına ya da yaşlı akrabalarına bakan, evi çekip çeviren kadınlar, erkeklere kıyasla evlerinde iki kat daha fazla zaman geçiriyor. Rapora göre evlerinde iklimlendirme tesisatı kurmak ya da klima almak için yeterli ekonomik güce sahip olmayan kadınlar, verimlilikteki düşüşten en fazla etkilenenler oluyor.

Kahire'de yaşayan 15 yaşındaki Farawla, evlerinde klima olmadığı için aşırı sıcak nedeniyle sık sık hastalanıyor.
Kahire'de yaşayan 15 yaşındaki Farawla, evlerinde klima olmadığı için aşırı sıcak nedeniyle sık sık hastalanıyor.

Sıcaklığın sıtmadan sarı hummaya birçok tropikal hastalığın belirtilerini ağırlaştırdığı Nijerya gibi ülkelerde anneler, hem kendilerine hem de hasta aile fertlerine bakmak zorunda kalıyor ve ücretsiz çalıştıkları saatler artıyor.

Sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı Nijerya'da doktorlar, daha iyi havalandırma tesisatına sahip hastaneler kurulması çağrısı yapıyor. Uzmanlar, açık havada çalışan hamile kadınların en az üç saatte bir mola almaları gerektiği uyarısında bulunuyor.

Nijerya'nın Lagos kentinde yaşayan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Samuel Adebayo, “Hamileler, artan sıcaklıkların fetüs gelişimini ve genel olarak kadın sağlığını etkilemesi nedeniyle sıcaklıkla bağlantılı ölümler açısından daha büyük risk altında” dedi.

Adrienne Arsht-Rockefeller Vakfı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak, dünya genelindeki anne ölümlerinin yüzde 20'sinin Nijerya'da kaydedildiğini, bunun da yılda 58 bin Nijeryalı kadının hayatını kaybettiği anlamına geldiğini bildirdi.

Londra'daysa doktor Selvaseelan Selvarajah, siyah kadınların doğum yaptığı sırada hayatını kaybetmesi riskinin beyaz kadınlara kıyasla dört kat fazla olduğu İngiltere'de iklim değişikliğinin, mevcut zorlukları daha da kötüleştireceğini söylüyor.

Selvarajah'a göre zenginler evlerinde klima üniteleri ve klima kullanımından kaynaklanan yüksek elektrik faturalarını ödeyebilecek ekonomik duruma sahipken yoksul kadınlar, bu avantajlardan mahrum yaşıyor.

Gözle görülür olmayan emek kadınlar üzerine daha büyük yük bindiriyor

Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Prateş eyaletinde yaşayan 40 yaşındaki tarım işçici Savitri Devi bu yaz hava sıcaklığının 44 santigrad dereceyi bulduğu ağır şartlarda tarlalarda çalışıyor. Haziran ayında yaşanan sıcak hava dalgası Hindistan'da çok sayıda can kaybına yol açmıştı.

Hindistan'da kadınlar, ücretli çalışma saatlerinin beşte birini sıcak hava nedeniyle kaybediyor. Tarım gibi sektörlerde aşırı sıcaklar, kadınların aldıkları ücretlerin yoksulluk sınırının altına gerilemesine neden oluyor. Hindistan'da tarım işgücünün yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor.

Günlük sekiz saat çalışma karşılığı 3 dolar 5 sent kazanan Devi, “Güneş altında çalışmakta çok zorlandım. Hastalandım. Sıcak nedeniyle kaybettiğim her bir saat, maaşımdan kesildi. Ama yine de çalışmak zorundayım” dedi.

Uzmanlar, artan sıcaklıkların özellikle kırsal kesimlerdeki yoksulların durumunu ağırlaştırdığına dikkat çekiyor. Kuraklık, tarım rekoltesinin azalmasına neden olurken köylerde yaşayan erkekler, başka işler bulabilmek için yer değiştiriyor. Geride bıraktıkları kadınlarsa tarlalara ve ailelere bakmak zorunda kalıyor.

Merkezi Kerala'da bulunan Göç ve Kapsayıcı Kalkınma Merkezi'nin Başkanı Benoy Peter, Hindistan'ın kırsal kesimlerindeki tarım işinin kadınların gözle görülmeyen emeğinden oluştuğunu vurguluyor. Erkekler kentlere göç ettiğinde kadınlar daha ağır yük altına giriyor.

Peter, “Kadınlar tarladaki işleri yapıyor, yaşlılara ve çocuklara bakıyor. Ama eğer kadınlar hastalanırsa onlara bakacak ya da onları bir sağlık kuruluşuna götürecek biri olmuyor” dedi.
Adrienne Arsht-Rockefeller Vakfı'ndan McLeod da mali ve sağlık açısından bakıldığında sıcaklıkların kadınlar üzerindeki etkisinin daha iyi anlaşıldığını ve derhal önlem alınması gerektiğini söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG