Erişilebilirlik

Senatörden İsveç'in NATO onayını geciktiren Macaristan'a silah satışına engel


Senatör Jim Risch
Senatör Jim Risch

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'ndaki en kıdemli Cumhuriyetçi üye konumundaki Senatör Jim Risch, Macaristan'a 735 milyon dolarlık silah satışını İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı reddettiği için engellediğini söyledi.

Senatör Risch bugün Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, aralarında 24 HIMARS roket fırlatma bataryasının, 100'den fazla roket ve ilgili parçanın da olduğu silah paketini istiyorsa Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğine izin vermesi gerektiğini söyledi.

"Bir süredir Macaristan hükümetine İsveç'in NATO üyeliğini oylamayı reddetmesi konusundaki kaygılarımı doğrudan iletiyorum" diyen Risch, bu oylamanın yapılmamış olduğuna dikkat çekti.

Risch’in açıklamasında, "Geçen yıl bana ve diğer üyelere, bu oylamanın yapılacağına dair verilen sözler ve şu anda Haziran ayında olmamıza rağmen hala yapılmamış olması nedeniyle, Macaristan'a yeni ABD askeri teçhizat satışının askıya alınmasına karar verdim. Macaristan, İsveç'in ittifaka katılması için gerekli adımları bir an önce atmalıdır" ifadeleri yer aldı.

Tüm büyük silah satışlarının Dışişleri Bakanlığı tarafından resmileştirilmeden önce Senato Dış İlişkiler ve Temsilciler Meclisi Dışişleri komisyonlarında başkan ve kıdemli üyeler tarafından onaylanması gerekiyor.

Risch'in itirazı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı satış sürecini ilerletemeyecek.

Senato ve Temsilciler Meclisi'nin bu komisyonları sık sık soru sorarak insan hakları ya da diplomatik konularda silah satışlarını erteleyebilecek ya da askıya alınmasına neden olabilecek kaygılarını dile getiriyorlar.

Macaristan Savunma Bakanlığı ise, devlet haber ajansı MTI aracılığıyla yaptığı açıklamada HIMARS sistemleri satın alma niyetlerinin olmadığını belirtti.

Açıklamada Macaristan, "Bir önceki hükümet döneminde, tedarikten sorumlu hükümet komiseri, son tarihi Mart 2022 olan bir mektupla HIMARS füze sistemleri hakkında bilgi istedi. ABD tarafından herhangi bir yanıt gelmedi, bu nedenle bakanlık konuyu kapanmış olarak değerlendirdi" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG