Erişilebilirlik

Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun hava saldırısı: En az 3 ölü


Gece yarısı başlayan ve bugün gün ağardıktan sonra da devam eden yaylım ateşi, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haftalardır gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan biri oldu
Gece yarısı başlayan ve bugün gün ağardıktan sonra da devam eden yaylım ateşi, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haftalardır gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan biri oldu

Rusya, Ukrayna genelinde enerji altyapısını hedef aldığı anlaşılan büyük bir insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenledi. En az üç kişinin öldüğü bildirildi.

Gece yarısı başlayan ve bugün gün ağardıktan sonra da devam eden yaylım ateşi, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haftalardır gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan biri oldu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne göre, çok sayıda Rus insansız hava aracı grubu ve ardından çok sayıda seyir ve balistik füze, Ukrayna’nın doğu, kuzey, güney ve orta bölgelerine yöneldi.

Başkent Kiev’de patlama sesleri duyuldu. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, saldırı nedeniyle kentteki elektrik ve su kaynaklarının kesintiye uğradığını söyledi.

Yaylım ateşinin ardından şehir yönetimi, enerji kesintileri sırasında insanların cihazlarını şarj edebilecekleri ve içecek alabilecekleri sığınak tipi yerler olan "yenilmezlik noktaları" açmayı planladığını duyurdu. Bu tür noktalar Ukrayna'da ilk kez 2022 sonbaharında, Rusya'nın ülkenin enerji altyapısını haftalık barajlarla hedef aldığı dönemde açılmıştı.

Ukrayna'nın batısındaki Lutsk’un belediye başkanı Ihor Polishchuk, çok katlı bir konut binasının ve belirtilmeyen bir altyapı nesnesinin vurulduğunu ve bir kişinin öldüğünü söyledi.

Dnipropetrovsk Bölge Başkanı Serhii Lysak da, saldırının birden fazla yangına yol açtığı, bir düzine evin hasar gördüğü ve iki evin tamamen yıkıldığı bölgesinde bir kişinin öldüğünü kaydetti. Lysak, bir kişinin enkaz altından kurtarıldığını ekledi.

Güneydoğuda kısmen işgal altındaki Zaporijya Bölgesi Başkanı Ivan Fedorov de bir kişinin öldüğünü söyledi. Fedorov'a göre bir altyapı tesisi isabet aldı ve alev aldı.

Güneydeki Mykolaiv bölgesinde ise Bölge Başkanı Vitalii Kim üç kişinin yaralandığını bildirdi. Kim ayrıca bölge sakinlerini bölgedeki "yenilmezlik noktalarını" kullanmaya çağırdı.

Bölge Başkanı Ruslan Kravchenko, dış Kiev bölgesinde, belirtilmemiş altyapı nesnelerini ve konutları vuran bir saldırıda bir kişinin yaralandığını söyledi.

Ukrayna'nın özel enerji şirketi DTEK, internet üzerinden yaptığı açıklamada "ülke genelindeki enerji çalışanlarının Ukraynalılar’ın evlerini yeniden aydınlığa kavuşturmak için 7/24 çalıştığını" söyleyerek acil durum kesintileri başlattı.

Komşu Polonya'da ordu, saldırı sonucunda Polonya ve NATO hava savunma sistemlerinin ülkenin doğu kesiminde aktif hale getirildiğini söyledi.

Bu arada Rus yetkililer gece boyunca ve sabah Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının saldırdığını bildirdi.

Rusya'nın merkez bölgesi Saratov'da dronların iki şehirdeki konutları vurması sonucu dört kişi yaralandı. Yerel yetkililer, bir insansız hava aracının Saratov kentinde yüksek bir konuta çarptığını, bir diğerinin de daha önce saldırıya uğrayan bir askeri havaalanına ev sahipliği yapan Engels kentinde bir konuta çarptığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı gece ve sabah saatlerinde Rusya'nın orta kesimlerindeki Saratov ve Yaroslavl bölgeleri de dahil olmak üzere sekiz Rus bölgesi üzerinde toplam 22 Ukrayna insansız hava aracının yakalandığını açıkladı.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG