Erişilebilirlik

Zelenski: “İkinci barış zirvesi için aralarında Türkiye’nin de yer aldığı dört ülke ile görüşülüyor”


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Pazar günü sosyal medya hesabındaki bir paylaşımda, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşı sonlandırmak için ikinci bir barış zirvesi konusunda Suudi Arabistan, Katar, Türkiye ve İsviçre ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Paylaşımda Hintli gazetecilerle konuşurken görülen Zelenski, ayrıca Cuma günü Ukrayna’yı ziyaret eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye, kendisinin Hindistan'ın ikinci barış zirvesine ev sahipliği yapmasını destekleyeceğini söylediğini belirtti.

Zelenski, "Yalnız dürüst olmak istiyorum ve bu sadece Hindistan için değil, ikinci bir zirveye ev sahipliği yapmaya olumlu bakacak herhangi bir devlet için geçerli. Barış zirvesi bildirgesine katılmamış bir ülkede barış zirvesi düzenleyemeyiz" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Cuma günü Modi ile yaptığı görüşmede bildirgedeki ve önceki barış zirvesindeki tüm noktaları ele aldığını sözlerine ekledi.

Barış bildirgesi

Haziran ayında 90’dan fazla ülke İsviçre’nin Bürgenstock tatil beldesinde toplanarak Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesine katkıda bulunmak için düzenlenen iki günlük bir konferansa katıldı.

Konferansa ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yanısıra İngiltere, Japonya, Polonya, Arjantin, Ekvador, Kenya ve Somali, etkinliğe cumhurbaşkanı ve başbakan düzeyinde katılım gösterdi.

Etkinliğin sonuç bildirgesinde 80 ülke, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün, Rusya'nın iki yıldır devam eden savaşını sona erdirecek bir barış anlaşmasının temeli olması gerektiğini” belirtti. Türkiye de bildirgenin imzacıları arasında yer aldı.

Nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve tutukluların değişimi konularına odaklanan nihai belgeyi imzalamayan ülkeler arasında, Hindistan, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG