Rusya on ayı aşkın süredir işgal ettiği Ukrayna’da son haftaların en yoğun füze saldırılarında başkent Kiev, Lviv, Harkov ve batıda da Odesa kentlerini hedef aldı. Dondurucu kış soğuğunda elektrik santralları ve altyapı vuruldu.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı General Valerii Zaluzhnyi, Rusya’nın enerji tesislerine 69 füze ateşlediğini ve Ukrayna güçlerinin bu füzelerin 54’ünü etkisiz hale getirdiğini açıkladı.
Yerel yetkililer Rusya’nın füze saldırılarında Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti olan Harkov’da en az iki kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Saldırılarda en az altı kişi de yaralandı; ancak bu rakamların artması bekleniyor.
“Saldırılar hava ve denizden füzelerle desteklendi”
Ukrayna hava kuvvetleri, Rusya’nın bir gece öncesinde tespit ettiği bölgelere ‘kamikaze drone’ olarak adlandırılan ve hedefini imha ettikten sonra infilak eden insansız hava araçlarından gönderdiğini; saldırıları hava ve denizden füzelerle genişlettiğini kaydetti.
Ukrayna ordusu Rusya’nın ülkenin doğusundaki enerji tesislerini uçaksavar güdümlü füzeler ve S-300 hava savunma füze sistemleriyle hedef aldığını belirtti.
Rusya Ekim ayından bu yana Ukrayna’da neredeyse her hafta enerji ve sivil altyapıyı hedef alıyor, Rus kara kuvvetleriyse ilerlemekte zorlanıyor.
“Tarafsızmış gibi yapmak Rusya’dan yana olmakla eşdeğer”
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba saldırıları “anlamsız barbarlık” olarak niteledi.
Kuleba, “Bu kitlesel savaş suçlarının karşısında bir tarafsızlık olamaz. Tarafsızmış gibi yapmak Rusya’nın tarafında olmakla eşdeğerdir” ifadelerini kullandı.
Telegram hesabından açıklama yapan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal da, son saldırılarda bazı enerji tesislerinin hasar gördüğünü söyledi, “Rusya Ukraynalılar’ı Yeni Yıl’dan önce ışıktan yoksun bırakmaya çalışıyor” dedi.
Lviv belediye başkanı Andriy Sadovyi Telegram’dan yaptığı açıklamada, kentin yüzde 90’ında elektrik olmadığını ve kentte su sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi.
On ayı aşkın süredir devam eden savaşta Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda ve güneyinde Rus işgali altındaki bazı bölgeleri geri aldı ve Rusya’nın doğudaki Donbas’ta tüm sanayi bölgesini ele geçirme çabalarına karşı koymayı sürdürüyor.
“Ukrayna’ya ait S-300 füzesi Belarus topraklarına düştü”
24 Şubat’tan bu yana Rusya’nın işgali planlama aşamasında rol oynayan Belarus ise Ukrayna’ya ait bir S-300 hava savunma füzesinin Belarus topraklarına düştüğünü, olayda bir can kaybı yaşanmadığını belirtti.
Belarus Savunma Bakanlığı, füzenin Belarus hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini ve füzenin araziye düştüğünü kaydetti.
Olay Rusya’nın Ukrayna’yı füze saldırılarıyla hedef aldığı sırada gerçekleşti.
Belarus Dışişleri Bakanlığı Ukrayna büyükelçisinin çağrıldığını, Ukrayna’nın olaya ilişkin kapsamlı soruşturma başlatmasını ve bir daha benzer bir olayın yaşanmaması için önlem almasını talep ettiklerini açıkladı.
Kremlin’den 10 maddeli barış planına ret
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen G-20 zirvesi sırasında liderlerle paylaştığı 10 maddelik barış planını gündemde tutuyor.
Plan Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesini ve askerlerini Ukrayna topraklarından çekmesini öngörüyor.
Ancak Moskova Kiev’in Rusya’nın dört bölgeyi ilhakını kabul etmesi gerektiğini yineleyerek planı reddediyor. Moskova 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın da Ukrayna toprağı olmadığını kabul etmesi gerektiğini savunuyor.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Rus topraklarına ilişkin bugünün realitelerini hesaba katmayan bir barış planı olamaz” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “Zelenski’nin batının yardımıyla Rusya’yı Ukrayna’nın doğusundan ve Kırım’dan çıkarma ve Moskova’ya tazminat ödetme fikrinin bir yanılsama olduğunu” söyledi.