Erişilebilirlik

"Ukrayna İHA'sı Düşürüldü"


Moskova, Rusya'da yer alan uzun menzilli bombardıman uçağı üssü yakınında Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi.

Ukrayna İHA'sının Rusya'nın Ukrayna kentlerini ve altyapısını hedef alan stratejik bombardıman uçaklarının yer aldığı Engels hava üssü yakınında uçtuğu iddia edildi.

Rus Savunma Bakanlığı açıklamasında olayda üç hava kuvvetleri personelinin öldüğünü ancak uçakların zarar görmediğini bildirdi.

Ancak Rusya ve Ukrayna’dan sosyal medya hesapları bir dizi uçağın saldırıda imha olduğunu bildirdi. Reuters haber ajansı bu haberleri bağımsız olarak doğrulayamadı.

Rus Hava Kuvvetleri’ne hipersonik füze

Interfax haber ajansı, Rusya'nın uzun menzilli hava kuvvetlerinin kanattan taşınan yeni hipersonik füzelerle donatılacağını açıkladı.

Interfax, Hava Kuvvetleri Komutanı Sergey Kobilaş'ın Rus Savunma Bakanlığı'nın gazetesinde yer alan röportajına yer verdi.

Kobilaş, "Yeni hipersonik seyir füzeleri dahil olmak üzere tüm havacılık silahlarının geliştirilmesi ve tedariki yapılıyor" diye konuştu.

Rusya'nın uzun menzilli bombardıman uçakları filosu; hava, kara ve deniz güçlerinden oluşan nükleer üçlüsünün bir parçası.

Ülkenin, 60-70 arası stratejik bombardıman uçağı mevcut; bunlar Tu-95MS Bear ve Tu-160 Blackjack. Her ikisi de nükleer bomba, nükleer silahlı kruz füzesi ve konvansiyonel mühimmat taşıma kapasitesine sahip.

Moskova, hava kuvvetlerini kruz füzeleri için daha önce de birçok kez kullandı. Kiev bu saldırıların savaş suçu teşkil ettiğini söylüyor.

Ukrayna savaşı 11'inci ayına girerken Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Pazar günü yaptığı açıklamada müzakerelere açık olduğunu söylemiş, Ukrayna'yı ve batılı müttefiklerini görüşmelere başlayamama konusunda eleştirmişti.

Putin, Rossiya 1 devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Kabul edilebilir çözümler konusunda müdahil tüm taraflarla müzakereye oturmaya hazırız, ancak bu onlara kalmış; müzakere etmeyi reddeden biz değil, onlar" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mikhail Podolyak ise Putin'in açıklaması karşısında Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rusya tek başına Ukrayna'ya saldırdı ve Ukraynalılar'ı öldürüyor. Rusya müzakere istemiyor, ancak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor" dedi.

Rusya'nın saldırıları sürüyor

Ancak Rus güçleri Ukrayna'ya saldırılarını sürdürüyor. Ukrayna ordusu bugün Luhansk, Donetsk, Harkiv, Herson ve Zaporijya bölgelerinde bir dizi kasabanın bombalandığını bildirdi.

Ukrayna ordusu Herson yakınında Dinyeper nehri kıyısında nüfusun yoğun olduğu yerlerde Rusya'nın topçu atışını sürdürdüğünü bildirdi.

Açıklamada Ukrayna güçlerinin ise Rusya'ya ait yaklaşık 20 noktayı hedef aldığını kaydetti.

Ukrayna'nın enerji ağı işletmecisi elektriklerin bugün de büyük ölçüde olmadığını, acil durum kısıtlamalarının Ukrayna'nın beş bölgesinde ve başkent Kiev'de yürürlükte olduğunu kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin önceki gün Kupiansk-Lyman temas hattı boyunca yaklaşık 60 Ukraynalı askeri öldürdüğünü ve çok sayıda Ukrayna askeri teçhizatını imha ettiğini öne sürdü.

Kremlin, bölgedeki tüm hedeflerine ulaşana kadar, Kiev ise Rus askerlerinin tümü ülkeden kovulana kadar savaşacağını söylüyor.

"Rusya topraklarına sızmaya çalışan sabotaj grubu etkisiz hale getirildi"

Öte yandan Rus haber ajanslarına göre istihbarat dairesi FSB (Federal Güvenlik Servisi) , bugün yaptığı açıklamada dört kişilik bir Ukraynalı "sabotaj grubunun" Pazar günü Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Bryansk bölgesine girmeye çalışırken tasfiye edildiğini kaydetti.

Devlet haber ajansı RIA'ya göre FSB, 25 Aralık'taki çatışmalar sonucunda, dört sabotajcının etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Açıklamada bu kişilerin yabancı ülke yapımı silahlar ve dört patlayıcı cihaz taşıdıkları belirtildi.

"Putin ve Xi konuşacak"

Öte yandan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in yıl sona ermeden konuşacakları belirtildi.

TASS haber ajansı görüşmenin tarihi ya da formatı konusunda ise ayrıntı vermedi.

TASS, Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov'un iki tarafın görüşmeyle ilgili ayrıntıları zamanı gelince açıklayacağı sözlerine yer verdi.

Putin ve Xi, Ukrayna işgalinden üç hafta önce, Şubat ayında Pekin'i ziyaret ettiğinde iki ülke arasında "sınırsız" ortaklık ilan etmişti.

Batılı ülkeler Rus ekonomisini yaptırımlarla hedef alırken Çin'le ortaklığı Putin için daha da önemli hale geldi. Pekin ise Eylül ayında Ukrayna konusundaki kaygılarını dile getirmişti.

Eski Cumhurbaşkanı ve Putin'in Güvenlik Konseyi'nin başkan yardımcısı Dimitri Medvedev geçen hafta Xi ile Pekin'de biraraya gelmişti.

Çin devlet haber ajansı Xinhua'ya göre Xi, Medvedev'le görüşmesinde Ukrayna krizindeki tüm taraflara itidal ve güvenlik kaygılarının siyasi araçlarla çözülmesi çağrısı yapmıştı.

Zelenski Hindistan'dan yardım istedi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de bugün Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı telefon görüştüğünü ve bir "barış formülü" uygulanması konusunda yardım istediğini söyledi.

Zelenski geçen ay, dünyanın en güçlü 20 ekonomisini bir araya getiren G20 ülkelerinden, Ukrayna'nın 10 maddelik barış formülünü benimsemelerini ve savaşı sona erdirmelerini istemişti. Hindistan bir yıl süreyle G20 dönem başkanlığını yürütecek.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Twitter'daki paylaşımında, "Başbakan Narendra Modi ile bir telefon görüşmesi yaptım ve başarılı bir G20 başkanlığı diledim. Barış formülünü bu platformda açıkladım ve şimdi Hindistan'ın bunun uygulanmasına katılımına güveniyorum" dedi.

Görüşme, Hindistan'ın Moskova ile ticari ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

Hindistan hükümeti de, iki liderin ikili işbirliğini güçlendirme fırsatlarını görüştüğünü söyledi.

Açıklamada, "Başbakan, gıda ve enerji güvenliği gibi konularda gelişmekte olan ülkelerin endişelerini dile getirmek dahil, Hindistan'ın G20 dönem başkanlığının temel önceliklerini açıkladı" denildi.

Modi ayrıca Ukrayna'daki çatışmaların derhal sona erdirilmesi çağrısını "güçlü bir şekilde yineledi" ve Hindistan'ın her türlü barış çabasına desteğini iletti.

Rusya-Hindistan ticari ilişkileri güçleniyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini açıkça kınamayan Hindistan, Çin'den sonra Rus petrolünün en büyük alıcısı konumunda.

Ülkenin dışişleri bakanı, gelir düzeyi yüksek olmayan Hindistan'ın dünyanın üçüncü büyük petrol ve gaz tüketicisi olarak kendi çıkarlarını gözetmesi gerektiğini söyledi ve Rusya'yı "istikrarlı ve zaman içinde kendini kanıtlamış bir ortak" olarak nitelendirdi.

Reuters haber ajansı geçen ay Batı'nın yaptırımları altındaki Moskova'nın Hindistan'a, otomobil, uçak ve tren parçaları dahil potansiyel teslimat için 500'den fazla ürünün listesini gönderdiğini bildirmişti.

Dışişleri Bakanı'na göre Hindistan da, Rusya'ya doğru kayan ikili ticareti dengelemek ve Rus pazarlarına erişim için Rusya'ya Hint ürünlerinden oluşan bir liste gönderdi.

XS
SM
MD
LG