Erişilebilirlik

Rusya Müslüman Tatarlar'ı Koruyacak mı?


Rusya Müslüman Tatarlar'ı Koruyacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden buyana üç ay geçti. Kırım’da artık para birimi olarak Rus rublesi kullanılıyor ve 2 milyon 300 binlik nüfusun yarısı Rus pasaportu almak için başvurmuş durumda. Kırım üzerinde dolaşan tek bulutsa, bölgenin Müslüman azınlığı Tatarlar

Rusya’nın Baş Müftüsü Ravil Gainutdin, Rusya’nın ilhakından hemen sonra Kırım’a gitti. Bu bölgede yaşayan 250 bin Tatar’ın, Rusya federasyonunda yaşayan 20 milyon Müslüman’a katılmasını memnunlukla karşıladığını söyledi.

“Yakın bir gelecekte Kırımlı Tatarlar’ın da uygun yaşam standantlarına kavuşmasını, Rusya federasyonu içinde ve kendi bölgelerinde en iyi şekilde temsil edilmelerini umuyor ve diliyorum.”

Rus parlamenter Mikhail Margelov, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in geçenlerde imzaladığı yasayı hatırlatıyor. Yasa, 1944’te Kırım’dan topluca sürgün edilen Tatarlar’ın entegrasyonunu öngörüyor.

“Vladimir Putin’in çıkardığı yasa, baskı yaşayan azınlıkların entegrasyonu yönünde işe yarıyor ve daha da yarayacak. Tarihi adaletsizlikler, Kırımlı Tatarlar’a karşı işlenen suçlar incelenecek ve neden oldukları etkiler giderilecek.”

Kırımlı Tatar sanatçı Mamut Çurlu, Moskova’nın Kırım’da yeniden yönetimi ele geçirmesinden kaygılandıklarını söylüyor.

“Herkes geceyi giyinik ve valizleri hazır geçirdi. Sınırdışı edileceklerini düşünüyorlardı.”

18 Mayıs Kırımlı Tatarlar’ın sürgün edilmesinin 70’inci yıldönümüydü

Kiev’de anma törenleri ve gösteriler yapıldı.

Birçok kişi “Kırımlı Tatarlar ve Ukraynalılar Kardeştir” yazan pankartlar taşıdı, “Önemli olan Ukrayna” diye slogan attı.

Moskova’nın ilhakından sonra 15 bin Tatar Kırım’dan ayrıldı. Anifer Kursitova ailesiyle birlikte Kiev’e taşınmış.

“Bizim için durum çok zor. Birgün Kırım’a dönmeyi ve orada yaşamayı umut ediyoruz. Kırım’da bütün gösteriler yasaklandığı için biz Tatarlar iki üç kat daha büyük zorluk yaşıyoruz.”

Tatarlar’ın eski lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Cemiloğlu, Rusya’nın Kırım’dan çekilmesi çağrısını tekrarladı.

“Umuyorum çok yakında Kırımlı Tatarlar kutlamak için yeni bir nedene kavuşacak, işgal sona erecektir.”

Kırım’ın Moskova tarafından atanan Başbakanı Sergei Aksyonov, Cemiloğlu’nun Kırım’a dönmesini yasakladı. Aksyonov geçen ay da sürgünün yıldönümüyle ilgili gösterilere yasak koydu. Bazı gösteriler yapıldı ancak Rus helikopterleri sürekli göstericilerin üzerinde uçtu.

Kırım’daki Tatar azınlık baskı altında ve bazıları gençlerin Suriye’de savaşan Rus Müslüman gruplara katılmasından kaygı duyuyor. Geçen ay Kırımlı Tatar cihatçı liderlerden Abdülkerim Krimski, Kırımlı Tatar gençleri askeri eğitim için Suriye’ye gitmeye veya bulundukları bölgelerde cihat uğruna çarpışmaya çağırdı.

“Ukrayna’ya, Kırım’a giden Müslümanlar ve Tatarlar aşağılanıyor. Oysa burada Müslümanlar onurlu yaşıyor ve serbestçe dolaşıyorlar.”

Moskova’daysa Kremlin’in Kırımlı Tatarlar’a sus payı olarak ekonomik yardım ve siyasi hareket alanı vererek radikalleşmelerini önleyip önleyemeyeceği tartışılıyor.

XS
SM
MD
LG