Erişilebilirlik

Rusya Internet Yasaklarını Güçlendiriyor


Rusya Internet Yasaklarını Güçlendiriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Rus internet savunucuları, hükümetin arama motorları üzerindeki kontrolü arttırmak için yeni girişimlerde bulunmasından kaygılı. Kremlin, Facebook, Twitter ve Google’a, mevcut Rus yasalarına uymaları gerektiğini hatırlattı. Bazı Ruslar, yasaların muhalefeti susturmak için kullanıldığını söylüyor

Basın özgürlüğü savunucuları Rusya medya yasalarının zaten kısıtlayıcı olduğunu ve bunun daha da kötüleşebileceğini söylüyor. Rus siyasetçiler Google ve Rus Yandex gibi arama motorlarını endeksledikleri içerik konusunda yasal olarak sorumlu tutabilmek istiyor.

Rus gazeteci Gregory Asmolov bugünlerde internetin Rus toplumu üzerindeki etkisini inceliyor: “Yandex’in bu yasalara karşı çıkma çalışmalarını görüyoruz. Ama sonuçta Rusya merkezli bir şirket. Google da kırılgan bir noktada çünkü bir taraftan yabancı ajan muamelesi görüyor, diğer taraftan da Rus şirketi olmadıkları için bu tür talepler geldiğinde belli bir manevra alanına, esnekliğe sahip.”

Rus siyasetçiler yeni yasayı Avrupa Birliği’nin 2014’te geçirdiği “unutulma hakkı” temeline dayandırıyor. Yani hükümet anlamsız ve zamanı geçmiş linklerin arama motorlarınca ortadan kaldırılmasını zorunlu kılmak istiyor. Ancak Asmolov önerilen yasanın daha da ileri gittiği uyarısında bulunuyor: “Yasa herhangi bir bilginin 3 yıldan eski olması halinde talep üzerine kaldırılmasını öngörüyor. Doğru ya da yanlış olsun. Bu da gerçekte bu yasa sayesinde her şeyin ortadan kaldırılabileceğini gösteriyor.”

Asmolov, Putin’in 2012’de cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra internet kısıtlamalarının arttığını söylüyor. Bu dönemde Kremlin destekçisi Senatör Ruslan Gattarov, yetkililerin sansür uyguladığını reddetmişti.

Gattarov, “Aşırılık yanlısı içerikle mücadele ediyoruz. Bu içerik çocuklarımızı pedofillerin, uyuşturucu tacirlerinin ya da çocuklara nasıl intihar edildiğini anlatan insanların etkisi altında bırakıyor,” dedi.

Ancak eylemciler internet kısıtlamalarının aşırılığı fazlasıyla geniş tanımladığına dikkati çekiyor.

Eylemciler muhalif grupların 2012’de hükümet karşıtı gösterilerde interneti kullandığını hatırlatıyor. Gösterilerde tutuklanan yüzlerce kişiden biri de muhalif lider Aleksey Navalni’ydi.

Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu Navalni, bugünlerde oluşan baskının yaklaşan seçimlere hazırlık olduğunu söyledi: “Kremlin açısından, mali kaynağa sahip, programlar yaratan, insan toplayan ya da entelektüel bir merkez olan tüm sivil toplum örgütlerini ortadan kaldırmak önemli. Putin tüm organize yapıları yok etmek istiyor.”

Rus yetkililerse internet kısıtlamalarının toplumu korumayı amaçladığını söylüyor. Ancak muhalifler bu söylemin amacının ülke içinde ve dışında Putin’e muhalif kişiler üzerindeki baskının önünde bir sis perdesi yaratmak olduğuna dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG