Erişilebilirlik

Rusya Herson'dan Geri Çekilmeyi Tamamladı


Rusya bugün Ukrayna'nın stratejik öneme sahip Herson kentinden tamamen çekildiğini açıkladı. Ukrayna'dan daha önce gelen açıklamada Ruslar'ın terk ettiği ve mayınlarla kaplı çok sayıda yerleşim yerinin kontrolunu yeniden sağladığı kaydedilmişti.

Rus devlet haber ajansı TASS, Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, Dinyeper Nehri’nin batı yakasından askerleri geri çekme sürecinin tamamlandığını bildirdi. Moskova iki gün önce Rus askerlerinin bölgeden geri çekileceğini açıklamıştı.

Ukrayna, Rusya'nın geri çekilme açıklamasına ilişkin yorumda bulunmadı. Ancak Rusya'nın bu açıklaması, binlerce Rus askerinin hala Dinyeper Nehri’nin batı yakasında bulunduğuna ilişkin Ukrayna'dan gelen haberlerle çelişiyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, dün Reuters'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın Herson'dan çekilmesinin en az bir hafta alacağını söylemişti.

Reznikov, Rusya'nın bölgede hala 40 bin askeri olduğunu, istihbaratın, bu kuvvetlerin Herson ve çevresinde bulunduğunu gösterdiğini kaydetmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, gece yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin güneydeki ilerleyişi sırasında 41 yerleşim yerinin kontrolunu ele geçirdiğini, bunun, yaklaşık 9 aydır süren savaşın en hızlı elde edilen kazanımlarından biri olduğunu söyledi

Reuters haber ajansı, Ukrayna'nın kaydettiği ilerlemeleri ya da Rusya'nın geri çekilme sürecindeki aşamayı bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Herson'un Ukraynalı valisi Yaroslav Yanuşeviç, Telegram'da, 59'uncu motorize tugayına bağlı askerlerin Herson'a 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve işgalden kurtarılan Blahodatne köyünde Ukrayna bayraklarıyla yürüdüğünü gösteren video paylaştı.

Reuters'ın ulaştığı Posad Pokrovski köyünde yıkılmış binalar ve Herson'a uzanan otoyolun üzerinde tahrip olmuş bir kamyonun eski cephe hattını belirlediği, bir otobüs durağında Ukrayna bayrağının bulunduğu görüldü.

Yolun her iki tarafındaki evlerin ve binaların topçu ateşi nedeniyle tahrip olduğu, ağaç dallarının yolu kapladığı göze çarptı. Ukraynalı askerler, bölgedeki kontrol noktalarında nöbet tutuyor.

Köprü yıkıldı

Rusya'nın Dinyeper Nehri’nin batı yakasında geride kalan askerlerinin olması durumunda, bu askerleri, ilerleyen Ukrayna kuvvetlerinin açacağı ateşten koruyarak nehrin karşı yakasına geçirmesi gerekiyor.

Ukrayna kamu yayın kurumu, bölge sakinlerinden edindiği bilgiye göre, Herson'dan Rusya kontrolu altında bulunan Dinyeper Nehri’nin doğu yakası arasındaki tek geçiş yolu olan Antonivski Köprüsü'nün yıkıldığını bildirdi.

Köprünün yıkılması, Rus askerlerinin kaçışını ve Ukrayna askerlerinin Ruslar'ı takibini zorlaştırabilir.

Herson'dan çekilme, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana Ukrayna'daki üçüncü büyük geri çekilmesi.

Moskova'ya bağlı güçler, Mart ayında Kiev'in çeperlerinden sürülmüş, Eylül'de kuzeydoğudaki Harkiv'den püskürtülmüştü.

Herson, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Eylül ayı sonunda ilhak ettiğini açıkladığı dört Ukrayna bölgesinden biri.

Herson bölgesinin başkenti olan Herson'un kaybı, bazı Ruslar'ın Ukrayna'nın tüm Karadeniz kıyısını ele geçirme hayallerinin sonu olarak algılanabilir.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise ilhak edilen Herson bölgesinin statüsünün değişmediğini söyledi.

Ukraynalı askeri uzman Yuri Butusov, Herson kentinin Ukrayna topçu ateşi menzili içinde olduğunu, en yakın Ukrayna devriye birliklerinin kentten 18 kilometre uzaklıkta bulunduğunu söyledi.

Butusov, "Ukrayna kuvvetleri, geri çekilen düşmanın omuzlarında Herson'a girmeye çalışıyor. Rus askerlerinin yoğun olduğu nehir geçişleri bölgesinde çatışmalar çıkıyor" dedi.

Mayınlar

Butusov, patlayıcı madde uzmanlarının, Ruslar'ın geride bıraktığı binlerce patlamamış mayını temizlemek için Rus kuvvetlerinden geri alınan bölgelere girdiğini söyledi.

Zelenski, konuşmasında, 170 bin kilometrekarelik alanın mayından temizlenmesi gerektiğini, bu bölgelere çatışmanın hala sürdüğü yerlerin de dahil olduğunu söyledi.

Zelenski ayrıca ”Herson'da olduğu gibi düşman, geri çekilmeden önce yeni mayınlar döşeyecek" dedi.

Bölgenin Ukrayna tarafından atanan valisi Yaroslav Yanuşeviç, Telegram'da, Rus askerlerinin "kamu malına el koyduğunu, elektrik hatlarına zarar verdiğini, arkalarında tuzak bırakmak istediğini" kaydetti.

Zelenski'nin danışmanı Mihailo Podolyak, dün, Rusya'nın Herson'u "ölüm kentine" dönüştürmek istediğini, apartman binalarından kanalizasyon hatlarına her yere mayın döşediğini, Dinyeper Nehri’nin karşı yakasından kenti topçu ateşine tutmaya devam etmeyi planladığını söylemişti.

Rusya gece de Ukrayna kontrolunda bulunan ve Herson'a en yakın kent olan Mikolayiv'e füze fırlattı. Ukraynalı yetkililer, füze saldırısında altı kişinin öldüğünü söyledi.

Mikolayiv Belediye Başkanı Oleksandr Senkeviç, Rus saldırısından sonra arama kurtarma ekiplerinin bu sabah bir apartman binasının enkazı altında sağ kalanları aradığını söyledi.

Kentte bulunan bir Reuters muhabiri, üç patlamanın olduğunu, ilkinin yerel saatle sabaha karşı 03.00 sularında duyulduğunu bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden Kirilo Timoşenko, ölenler arasında evli bir çiftin olduğunu, çiftin 16 yaşındaki kızlarının saldırıdan sağ kurtulduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG