Erişilebilirlik

"Ukrayna'da 100 Bin Rus Askeri Ölmüş Olabilir"


ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Ukrayna'da 100 binden fazla Rus askerinin öldüğü ve yaralandığı tahmininde bulundu, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin de savaşta ”büyük olasılıkla” benzer düzeyde kayıplar vermiş olabileceğini söyledi.

Reuters haber ajansı, Orgeneral Milley'nin tahminlerini bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Ancak Orgeneral Milley'nin tahminleri, neredeyse dokuz aydır devam eden savaşta Amerika'nın ölü ve yaralı sayısına ilişkin yaptığı en yüksek tahmin olması açısından dikkat çekiyor. Kış aylarında hem Rusya hem de Ukrayna'nın savaşın temposunu yavaşlatabileceğini düşünen uzmanlar, bu durumun müzakere fırsatı doğurabileceği görüşünde.

Ukrayna'da diplomasi olasılığı sorusuna Milley, Birinci Dünya Savaşı'nda müzakere masasına oturma fırsatının erken aşamada reddedilmesinin insanların çektiği acıları katlayarak arttırdığını ve milyonlarca insanın ölümüne yol açtığını söyledi.

New York Ekonomi Kulübü'nde konuşan Milley, "Müzakere etme fırsatı doğduğunda, barışa erişilebileceği zaman bu anı yakalamak lazım" dedi.

Rusya'dan dün yapılan açıklamada Rus askerlerinin Ukrayna'nın güneyinde stratejik öneme sahip Herson kenti yakınında, Dinyeper Nehri’nin batı yakasından çekileceği bildirilmişti. Moskova açısından ciddi bir geri adım olarak değerlendirilen bu gelişmeye, savaşın dönüm noktalarından birini oluşturabileceği gözüyle bakılıyor.

Bazı uzmanlar, Moskova'nın bu son başarısızlığının Ukrayna'ya, Rusya'yla müzakereye elini güçlendirerek girme etme imkanı vereceği görüşünde. Ancak kimileri, Rusya'nın ilkbahar aylarında yeni saldırılar düzenlemeye hazırlanabileceğini, kuvvetlerini pekiştirmek amacıyla müzakereleri zaman kazanmak için kullanabileceğini düşünüyor.

Orgeneral Milley, ilk işaretlerin, Rusya'nın Herson'dan geri çekileceği açıklamasıyla uyumlu hareket ettiğini gösterdiğini söyledi. Ancak Milley, bunun zaman alacağı uyarısı yaptı.

"Bu bir ya da iki gün sürmeyecek, nehrin güneyinden kuvvetlerini çekmeleri günler hatta haftalar alabilir" diyen Milley, Rusya'nın bölgede Dinyeper Nehri’nin kuzeyinde 20 ila 30 bin askerinin bulunduğunun tahmin edildiğini kaydetti.

Amerika ve NATO müttefikleri Ukrayna'da savaşa doğrudan müdahale etmiyor, ancak Ukrayna ordusunu silahlandırıyor, danışmanlık sağlıyor ve Rusya'nın işgalci güçlerine karşı Kiev'in savunma becerilerini arttırmasına yardım ediyor.

Orgeneral Milley, savaş nedeniyle şimdiye kadar 15 ila 30 milyon Ukraynalı'nın mülteci durumuna düştüğünü, büyük olasılıkla 40 bin Ukraynalı sivilin öldüğünü söyledi.

Milley, "100 binden fazla Rus askeri öldü ve yaralandı. Büyük olasılıkla Ukrayna tarafında da benzer bir durum var. Acılar çok büyük" dedi.

Amerikalı yetkililer, yüksek ölü sayısına rağmen Moskova'nın Ukrayna'daki hedeflerine ulaşmayı başaramadığını ve Rusya'nın mekanize kara kuvvetlerinin ve topçu cephanesinin büyük kısmını tüketen bir işgali daha ne kadar sürdürebileceğine ilişkin soru işaretleri doğurduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG