Erişilebilirlik

Rusya’dan Kıtalararası Balistik Füze Denemesi 


Rusya nükleer silah envanterine yeni giren kıtalararası balistik füzeyle ilk denemesini gerçekleştirdiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin yeni silahın Moskova’nın düşmanlarını durup düşünmeye sevk edeceğini söyledi.

Rus televizyonları Putin’in füze denemesini izlediği görüntüleri yayınladı. Askeri yetkililere göre füze Rusya’nın kuzeybatısındaki Plesetsk’ten ateşlendi ve ülkenin doğu ucundaki Kamçatka Yarımadası’ndaki hedefleri vurdu.

Sarmat adı verilen kıtalararası balistik füze uzun süredir geliştiriliyordu ve bu nedenle test edilmesi Batı için sürpriz değil. Ancak füze denemesi Ukrayna’daki savaşta jeopolitik gerilimin yaşandığı bir döneme rastladı.

"Füzenin dünyada bir benzeri yok"

Putin, yeni füzenin en yüksek taktik ve teknik özelliklere sahip olduğunu ve günümüzün füzesavar savunma yöntemlerinin tamamının üstesinden gelme kapasitesinde olduğunu söyledi. Rus lider füzenin dünyada bir benzerinin olmadığını ve uzun bir süre de olmayacağını iddia etti.

Putin, “Bu eşsiz silah silahlı kuvvetlerimizin muharip potansiyelini güçlendirecek, Rusya’nın dış tehditlere karşı güvenliğini sağlayacak ve saldırgan söylemin kullanıldığı hararetli ortamda ülkemizi tehdit etmeye çalışanları düşündürecek” ifadelerini kullandı.

Tass haber ajansı Roscosmos uzay dairesi başkanı Dimitri Rogozin’in Rusya’nın nükleer güçlerinin test aşaması tamamlandıktan sonra bu yılın sonbaharında yeni füzenin teslimatını almaya başlayacağını söylediğini aktardı.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanlarından Douglas Barrie, finansman ve tasarım sorunları sebebiyle yıllardır devam eden gecikmelerin ardından füzenin test edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Rusya’nın yaşlanan SS-18 ve SS-19 füzelerinin yerini bu yeni füzelerin alması için daha fazla denemenin yapılması gerekeceğini vurguladı.

Füzenin 10’dan fazla savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip olmasının ve Rusya’nın her iki kutup üzerinden de füzeyi ateşleyebilecek olmasının kara ve uydu bazlı radar ve izleme sistemleri açısından bir zorluk teşkil ettiğinin altını çizdi.

“Zamanlama sembolik”

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan RUSI düşünce kuruluşu uzmanlarından Jack Watling de, Moskova’nın yeni füze denemesinin Ukrayna savaşında sekiz haftanın geri kaldığı bir döneme rastladığına ve Rusya’nın en son silahlarını sergilediği yıllık Zafer Günü kutlamalarına üç haftadan az zaman kala gerçekleştiğine dikkat çekti.

Watling, “Denemenin zamanlaması, Ruslar’ın kullandıkları teknolojinin çoğunun istedikleri sonuçları vermediği bir sırada Zafer Günü kutlamaları öncesinde teknolojik bir başarı olarak gösterebileceği bir şeyin olmasını istediği gerçeğini yansıtıyor” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat’ta Rusya’nın nükleer güçlerine sert sözlerle atıfta bulunmuş ve Batı’nın yoluna çıkmaya teşebbüs etmesi halinde bunun tarihte görülmemiş sonuçlara yol açacağı uyarısını yapmıştı. Putin bu açıklamadan günler sonra da nükleer kuvvetlerin hazır konuma getirilmeleri talimatını vermişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen ay yaptığı açıklamada, “bir dönem düşünülemez olan nükleer bir çatışma olasılığının yeniden olasılık dahilinde olduğunu” söylemişti.

XS
SM
MD
LG