Erişilebilirlik

Rus saldırısında vurulan çocuk hastanesinde enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor; Ukrayna'da yas ilan edildi


Rus saldırısına maruz kalan Kiev'deki Ohmatdit Çocuk Hastanesi'nde enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.
Rus saldırısına maruz kalan Kiev'deki Ohmatdit Çocuk Hastanesi'nde enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Salı günü yaptığı açıklamada, arama kurtarma ekiplerinin Rus saldırısına hedef olan Kiev’deki çocuk hastanesinin enkazında ölü ve yaralı aradıklarını söyledi. Yetkililer, saldırılarda ölenlerin sayısının 42'ye yükseldiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin saldırı nedeniyle acil oturum düzenlemesi bekleniyor.

Zelenski sosyal paylaşım platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, başkent Kiev’de 64, Ukrayna'nın orta kesimlerindeki Krivyi Rih'te 28 ve Dnipro'da altı kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Rusya'nın yaklaşık dört aydan bu yana Kiev'e yönelik en ağır bombardımanı ve savaşın en kanlı saldırılarından biri olan bu saldırıda kentin 10 bölgesinden yedisi vuruldu. Ohmatdit Çocuk Hastanesi’ne yapılan, o esnada devam eden bir açık kalp ameliyatını kesintiye uğratan ve küçük kanser hastalarının tedavilerini hastane binası dışında yapmak zorunda bırakan saldırı, uluslararası tepkilere neden oldu.

Ohmatdit Genel Müdürü Volodimir Jovnir, Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın çocuklara yönelik en büyük sağlık merkezi olan 10 katlı hastanede saldırı sırasında yaklaşık 670 hastanın bulunduğunu söyledi. Füze, hastanenin iki katlı bir kanadına isabet etti.

"Böbrek yetmezliği ya da akut zehirlenmesi olan çocuklara diyaliz uyguladığımız bina tamamen harap oldu" diyen hastane müdürü, hastanedeki toplam hasarın 2,5 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor.

9 Temmuz 2024 - Rus saldırısına hedef olan Kiev'deki çocuk hastanesinin bahçesinde bir adam, tekerlekli saldalyedeki bir kız çocuğuna refakat ediyor.
9 Temmuz 2024 - Rus saldırısına hedef olan Kiev'deki çocuk hastanesinin bahçesinde bir adam, tekerlekli saldalyedeki bir kız çocuğuna refakat ediyor.

Ukrayna'daki insan hakları ihlallerini izleyen Birleşmiş Milletler (BM) ekibinin başkanı olan Danielle Bell ise hastanede en az iki kişinin öldüğünü ve yedisi çocuk olmak üzere yaklaşık 50 kişinin yaralandığını söyledi.

Bell, hava saldırısı sirenleri ilk duyulduğunda hastalar bir sığınağa götürülmemiş olsaydı ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini de sözlerine ekledi.

Jovnir, yetkililerin hastanenin elektrik ve su tedarikini yeniden sağlamak için çalıştığını söyledi.

Öte yandan Ukrayna'da Salı günü resmi yas ilan edildi. Başkentte eğlence etkinlikleri yasaklandı ve bayraklar indirildi.

Associated Press'in haberleri dahil aksi yönde çok sayıda kanıt olmasına rağmen Rusya, Ukrayna'daki sivil hedeflere saldırmadığında ısrar ederek hastane saldırısını üstlenmedi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı'nın hastanenin kısmen tahrip edilmesinden bir Ukrayna hava savunma füzesini sorumlu tutan açıklamasına işaret ederek bu görüşünü tekrarladı.

BM ekibinin başkanı Danielle Bell ise bu iddiayı reddetti. Bell, video görüntülerinin ve olay yerindeki bulguların değerlendirilmesinin, hastanenin "önleyici bir silah sistemi nedeniyle hasar almak yerine doğrudan isabet aldığını" gösterdiğini söyledi.

Bell, hastanenin muhtemelen bir Rus Kh-101 seyir füzesi tarafından vurulduğunu söyledi. Ukraynalı yetkililer de aynı bilgiyi verdi.

Yetkililer, Salı günü Kiev'in Şevçenkivski bölgesindeki bir binanın enkazı altında üç kişinin daha cesedinin bulunduğunu ve tek binadaki ölü sayısının 10'a yükseldiğini söyledi.

Putin Hindistan Başbakanı Modi’yi ağırladı

Rusya, Pazartesi günkü saldırıyı, ittifak ülkelerinin Ukrayna'ya yeni askeri ve ekonomik destek sözü vermesinin beklendiği Washington'daki NATO zirvesinin hemen öncesinde düzenledi.

9 Temmuz 2024 - Hindistan Başbakanı, Moskova'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile biraraya geldi.
9 Temmuz 2024 - Hindistan Başbakanı, Moskova'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile biraraya geldi.

Bu arada Rusya Cumhubaşkanı Vladimir Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi Moskova'da ağırladı.

Kremlin'in Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker göndermesinden bu yana Yeni Delhi'nin kilit bir ticaret ortağı olarak önemi arttı.

Zelenski, Pazartesi günü geç saatlerde X'te yaptığı açıklamada Modi'nin ziyaretini sert bir dille eleştirdi ve "Dünyanın en büyük demokrasisinin liderinin böyle bir günde Moskova'da dünyanın en kanlı suçlusuyla kucaklaştığını görmek büyük bir hayal kırıklığı ve barış çabalarına vurulmuş yıkıcı bir darbedir" ifadelerini kullandı.

Bu arada Rus yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının gece boyunca altı Rus bölgesini hedef aldığını ve bunun Kiev’in her zamankinden daha büyük bir hava saldırısı gibi göründüğünü söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın beş güney ve batı bölgesindeki hava savunma sistemlerinin toplam 38 Ukrayna insansız hava aracını "imha ettiğini ve önlediğini" söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG