Erişilebilirlik

'Reçetesiz İlaçlar Alzheimer Riskini Arttırıyor'


Amerikalı uzmanların yaptığı yeni bir araştırma, uyku ve alerji dahil reçetesiz satılan bazı ilaçların 65 yaş ve üzerindeki kişilerde bunama ve Alzheimer riskini arttırdığını ortaya koyuyor

Antikolinerjik sınıfına giren bu ilaçlar, asetilkolin adlı nörotransmitterleri, yani sinir taşıyıcıyıları bloke ediyor. Antidepresanlardan kas gevşeticilere birçok ilaç, antikolinerjik içeriyor.

Antikolinerjik ilaçların göz ve ağız kuruluğu, kabızlık ve uyku gibi yan etkileri olabiliyor.

Yeni bir araştırma, antikolinerjik ilaçları üç yıl ya da daha uzun süre kullanan 65 yaş ve üzeri yetişkinlerde bunama riskinin arttığını gösteriyor.

Washington Üniversitesi Farmakoloji Fakültesi’nden uzmanlar, 65 yaş ve üzeri 3 bin 500 kadın ve erkeğin katıldığı bir araştırma yaptı. Katılımcılardan hiçbirinde araştırmanın başladığı tarihte bunama ya da Alzheimer belirtileri görülmüyordu.

Katılımcılardan 800’ü standart günlük dozda antihistaminikler yani alerji ilaçları ve idrar kontrol ilaçları almaya devam etti. Bu kişilerde yedi yıl sonra Alzheimer hastalığı dahil bunama belirtileri görüldü.

Bunama riskinin, trisiklik antidepresanlar dahil depresyon tedavisi için antikolinerjik sınıftaki ilaçları kullananlar arasında da arttğı tespit edildi.

Araştırmanın sonuçları, Amerikan Tabipler Birliği’nin İç Hastalıklar dergisinde yayınlandı.

Uzmanlar, hastaların kaygılanıp ilaçlarını kesmemesi gerektiği görüşünde.

Bunun yerine uzmanlar, antikolinerjik ilaçları kullananlara, doktorlarıyla iletişim içinde olmaları ve daha güvenlik seçenekleri değerlendirmeleri uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG