Erişilebilirlik

Putin: "Herson'daki Sivillerin Tahliye Edilmesi Gerekiyor"


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Herson bölgesindeki sivillerin çatışma bölgesinden tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Putin'in bu açıklaması, Rusya'nın ilhak ettiği Herson'da durumun kötüleştiğini ilk kez kabul etmesi anlamına geliyor.

Rusya'nın Ulusal Birlik Günü'nde konuşan Putin, "Herson'da yaşayanlar en tehlikeli durumun olduğu bölgeden uzaklaştırılmalı çünkü sivil nüfus acı çekmemeli" dedi.

Rusya'nın Eylül ayında ilhak ettiğini açıkladığı dört bölgeden biri olan Herson'un Rusya tarafından atanan idarecileri, bölgenin batısındaki sivillerin acilen tahliye edilmesi çağrısı yapmıştı. Ukrayna kuvvetleri bu bölgede son haftalarda ilerlemeler kaydetti.

Herson'un Rusya tarafından atanan vali yardımcısı Kirill Stremousov, dün yayınladığı birkaç videoda, Dinyeper Nehri'nin batı yakasındaki bölgeden sivillerin ayrılması çağrısı yapmıştı. Stremousov, Rus kuvvetlerinin büyük olasılıkla Dinyeper'in batı yakasını boşaltacağını Herson bölgesi, Kırım'a hem karadan erişim hem de yarımadaya su tedariki açısından stratejik öneme sahip bir bölge.

Herson'un aynı adı taşıyan başkenti aynı zamanda Rusya'nın Şubat'tan bu yana ele geçirdiği tek bölge başkenti.

Zelenski'den Rusya'ya 'enerji terörizmi' suçlaması

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın enerji ağına düzenlediği saldırının milyonlarca kişiyi elektriksiz bırakması üzerine Rusya'yı, "enerji terörizminde bulunmakla" suçladı.

Zelenski, dün gece yaptığı konuşmada, Ukrayna genelinde 4 buçuk milyon kişinin elektriksiz kaldığını söyledi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, sadece başkentte 450 bin apartman dairesine bugün elektrik verilemediğini söyledi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, "Başkentin tüm sakinlerine sesleniyorum: Elinizden geldiğince elektrik tasarrufu yapın çünkü durum hala zor" dedi.

Zelenski, konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef almasını bir zayıflık belirtisi olarak tanımladı.

Zelenski, "Rusya'nın enerji terörizmine başvurması bile düşmanımızın ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor. Ukrayna'yı savaş alanında mağlup edemiyorlar, insanlarımızın dirayetini böyle kırmaya çalışıyorlar" dedi.

Zelenski, Herson'daki Rus idarecilerin Rus askerlerinin Herson kentinden büyük olasılıkla çekilecekleri açıklamasından sonra konuştu. Ukraynalı yetkililer, bu açıklamaya şüpheyle yaklaşıyor.

Öte yandan Ukraynalı yetkililer, Rus SİHA'larının vurulduğunu bildirdi. Dnipropetrovsk Valisi Valentin Rezniçenko, 8 SİHA'nın topçu ateşine maruz kalan Nikopol bölgesinde vurularak düşürüldüğünü bildirdi. Lviv Valisi Maksim Kozitski de batıdaki Lviv bölgesinde bir SİHA'nın düşürüldüğünü kaydeetti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı Valeri Zalujni, dün gece Rus kuvvetlerinin "cephenin bazı kesimlerinde saldırıları üç kat arttırdığını" ve "her gün 80'e yakın saldırı düzenlediğini" bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada son 24 saatte Ukrayna'da en az 9 sivilin öldüğü, 16 sivilin yaralandığı bildirildi.

Rus ordusu Zaporijya nükleer santralına yakın dört kente SİHA ve ağır silahlarla saldırdı. Dnipropetrovsk Valisi Valentin Rezniçenko, bugün yaptığı açıklamada, Çervonohrihorivka kentinde gece evlerin, otomobillerin ve bir gaz boru hattının tahrip edildiğini, kente elektrik verilemediğini bildirdi.

Doğudaki Donetsk bölgesindeyse Pokrovsk kasabası en ağır hasarı aldı. Roket saldırıları bir okul ve en az 22 konutu tahrip etti. Bir sivil hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı. Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, 12 köy ve kasabanın top ateşine tutulduğunu, bunlar arasında son haftalarda en ağır hasarı alan Bakmut ve Avdiivka'nın da olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililer, işgal altındaki Herson bölgesinde Ukrayna ordusunun Rus üslerini ve lojistik tesisleri topçu ateşine tuttuğunu, iki cephane deposunun tahrip edildiğini bildirdi.

Rus ordusu ise Dnipropetrovsk bölgesindeki Pavlohrad kentinde bir fabrikanın roket motoru imalat tesislerini vurduğunu kaydetti. Ordu ayrıca kuzeydoğudaki Harkiv'de roket ve roket fırlatma sistemleri imal eden bir fabrikanın da vurulduğunu bildirdi.

Öte yandan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Karadeniz'de "tahıl koridorunun" plana göre işlediğini bildirdi. Rusya, Çarşamba günü, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin himayesindeki tahıl ihracatı anlaşmasına geri döndüğünü bildirmişti.

Rusya, anlaşmaya geri dönmesinin bir şartı olarak, tahılın yoksul ülkelere gönderilmesi talebinde bulunmuştu.

İngiltere: "Rusya geri çekilen ve kaçan askerleri vurmaya hazır olabilir"

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü savaşa ilişkin günlük açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'da geri çekilen ya da kaçan askerleri vurmaya hazır olabileceğini bildirdi.

İngiltere'den bugün yapılan istihbarat açıklamasında, "Düşük moral düzeyi ve savaşma isteksizliği nedeniyle Rus kuvvetleri 'bariyer birliklerini' konuşlandırmaya başlayabilir. Bu birlikler, kendi askerlerini vurma tehdidinde bulunabilir" denildi.

Savunma Bakanlığı, "Son zamanlarda Rus generallar, komutanların orduyu terk edenlere karşı silah kullanmalarını isteyebilir. Uyarı verildikten sonra ordudan kaçanların vurulması onayı verilebilir" dedi.

Bakanlık, ordudan kaçanları vurma taktiğinin "Rus kuvvetlerinin düşük kaliteli, düşük moralli ve disiplinsiz" olduğunun göstergesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Almanya'da biraraya gelerek, "Rusya'nın acımazsız saldırıları karşısında Ukrayna'ya sürekli destek sağlanması dahil kilit konularda transatlantik işbirliğinin devamı" konusunu ele aldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise dün Ukrayna askerlerini öven açıklamalar yaptı.

"Ukraynalı topçular Avrupa'nın en güçlüsü, dünyanın da en güçlülerinden haline geldi" diyen Zelenski, "Bu hep böyle olacak. Düşman topçularının sayıca ve fiziksel üstünlüğüne rağmen bizim savaşçılarımız daha iyi sonuçlar alıyor. Bizim topçularımızın avantajı, kaliteli olmaları, becerileri, zekaları, kendilerine ve ülkelerine olan inançları" şeklinde konuştu.

Zelenski ayrıca çatışma bölgesinde yaşamanın gündelik zorluklarına da değindi ve yerel idarecilerden "Ukrayna'daki hiçbir kentte gereksiz elektrik kullanımı olmamasını sağlamalarını" istedi. Zelenski, "Şimdi parlak gösterilerin, reklamların ya da başka ışıklandırmaların zamanı değil" dedi.

Enerji şirketlerine de seslenen Zelenski, "Lütfen insanlara ne zaman ve neden elektrik kesintisi olacağını açıklamakta daha aktif davranın. İnsanların bunu bilmeye hakkı var" dedi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG