Erişilebilirlik

Rusya'dan İngiltere'ye Kuzey Akım Suçlaması


Rusya Savunma Bakanlığı, İngiliz donanma personelinin geçen ay Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarını havaya uçurduğunu iddia etti. İddiayı yalanlayan İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri başarısızlıklarından dikkatleri dağıtmaya çalıştığını bildirdi.

Rusya, Batı ile Soğuk Savaş’tan bu yana yaşanan en kötü krizin ortasında, önde gelen bir NATO üyesinin, kritik bir Rus altyapısını sabote ettiği iddiasına kanıt göstermedi.

Rus bakanlık, aynı birimden "İngiliz uzmanların" bugün erken saatlerde Kırım'daki Rus Karadeniz filosunun gemilerine yönelik Ukrayna insansız hava aracı saldırılarını yönettiğini ve bu saldırıların Rus güçleri tarafından büyük ölçüde püskürtüldüğünü, bir Rus mayın tarama gemisinde küçük hasar meydana geldiğini söyledi.

Rusya, Ukrayna güçlerinin bugün erken saatlerde Rusya'ya bağlı Kırım'ın en büyük şehri olan Sivastopol'daki Karadeniz Filosu'na ait gemilere saldırdığını açıkladı.

Bakanlık, "Bu terörist eylemin hazırlanması ve Ukrayna 73. Deniz Operasyonları Özel Merkezi askerlerinin eğitimi Oçakiv kasabasında bulunan İngiliz uzmanların rehberliğinde gerçekleştirildi" dedi.

Bakanlık açıklamasında , "Mevcut bilgilere göre, İngiliz Donanması'nın bu biriminin temsilcileri, bu yıl 26 Eylül'de Baltık Denizi'nde Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarını havaya uçuran bir terör saldırısının planlanması, sağlanması ve uygulanmasında yer aldılar" denildi. Rusya iddiası için kanıt sunmadı.

"Saldırıda dokuz insansız hava aracı ve yedi otonom deniz uçağı yer aldı" diyen bakanlık, Ivan Golubets mayın tarama gemisinde küçük bir hasar meydana gelmesine rağmen tüm hava araçlarının imha edildiğini söyledi. Sivastopol Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun karargahı.

İngiltere'den yalanlama

İngiltere ise iddiayı yalanladı. Açıklamada, "Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın yasadışı işgali sırasında sergiledikleri feci tutumdan dikkatleri uzaklaştırmak için, destansı ölçekte yalan iddialar ortaya atmaya başvuruyor. Bu uydurma hikaye, Batı'dan çok Rus hükümetinin içinde dönen tartışmalar hakkında daha fazla şey söylüyor" denildi.

Moskova daha önce, geçen ay Baltık Denizi yatağında Rus yapımı Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında meydana gelen patlamalarla ilgili Batı'yı suçlamıştı.

Ancak Rusya daha önce Avrupa'ya gaz sevkiyatının en büyük güzergahları olan boru hatlarında meydana gelen hasardan kimin sorumlu olduğuna dair ayrıntılı bilgi vermemişti.

Her iki boru hattındaki basınçta 26 Eylül'de keskin bir düşüş kaydedilmesi ve sismologların patlamalar tespit etmesi, Rusya'nın en önemli enerji koridorlarından birine sabotaj yapıldığına dair spekülasyonları tetikledi.

Hasardan kimin sorumlu olduğuna dair çelişkili iddiaların hiçbiri, bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Kremlin defalarca hasardan Rusya'nın sorumlu olduğu iddialarının "aptalca" olduğunu söyledi. Rus yetkililer de Avrupa'ya daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satmak isteyen Washington'un bu konuda bir gerekçesi olduğunu belirttiler.

ABD ise olayla ilgisi olduğunu reddetti.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatları yıllık 110 milyar metreküplük ortak bir kapasiteye sahip. Bu kapasite, Rusya'nın normal gaz ihracat hacminin yarısından fazlası.

Rusya'dan Almanya'ya uzanan 1224 kilometre uzunluğundaki boru hatlarının bölümleri yaklaşık 80-110 metre derinlikte yer alıyor.

XS
SM
MD
LG