PKK’nın ilan ettiği tek yanlı ateşkesin süresi bugün sona eriyor.
Eylemsizlik kararı alan örgütün İmralı cezaevinde tutulan lideri Abdullah Öcalan, Türk hükümetinin kendileriyle görüşme başlatmasını şart koşuyordu.
Parlamentoya girmeyi başaran ve Barış ve Demokrasi Partisi’nin desteklediği 36 milletvekilinden biri olan Altan Tan, yeni anayasada Kürtlere daha fazla hak verilmemesi durumunda, Güneydoğu’nun Mısır, Yemen ve Suriye’ye döneceği uyarısında bulundu.
Hükümet içerik konusunda ayrıntı vermemekle birlikte, hükümete yakın kesimler, yeni Anayasa’da aralarında Kürtlerin de bulunduğu azınlıklara daha fazla hak verileceğini söylüyor.
Bu arada Başkan Barack Obama, seçimleri kazanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak kutladı. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Obama’nın Erdoğan’ı Puerto Rico’ya gittiği sırada uçaktan aradığını söyledi.
Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell’in uzmanlarla yaptığı görüşmeler, Kürt sorununun da Türkiye’nin siyasi ilerlemesi açısından önemli bir engel sayıldığını gösteriyor.
Amerika ve Avrupa Birliği’nin terörist örgüt ilan ettiği PKK, Kandil dağlarında militan eğitmeye devam ediyor.
İmralı cezaevinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan, hükümetin 15 Haziran’a kadar kendileriyle görüşmeye başlamaması durumunda örgütün tek yanlı ateşkese son verip eylemlerini sürdüreceği tehdidinde bulundu.
27 yıldır süren çatışmalar çoğu sivil 40 binden fazla kişinin hayatına maloldu. Sorun Türk siyasetinin de en kırılgan noktalarından biri.
Barış ve Demokrasi Partisi’nin desteklediği bağımsız milletvekilleri son seçimde 36 sandalye kazandı. Bu da Kürt sorununun Türk siyasetinde daha ön plana çıkacağının göstergesi sayılıyor.
Meclis’e giren bağımsız milletvekillerinden sinemacı Sırrı Süreyya Önder’in bu konudaki yorumu şöyle: “Hükümet Kürt özgürlük hareketinin içinde bulunan herkesi terörist diye etiketliyor. Ben öldürmeye ve savaşa karşıyım. Bu çatışmaların bitmesini istiyorum. İki taraf da durup soruna barışçı çözüm bulmalı.”
Önder, dil konusunun özerklik mücadelesinin kalbi olduğunu söylüyor: “Kendi ana dilimizde eğitim istiyoruz. Anadilde eğitim olmazsa asimilasyon olmaz.”
Diyarbakır’da seçim kutlamaları polisle çatışmaya dönüştü. Bu tarz çatışmalar neredeyse her hafta yaşanıyor.
Bu görüntüler, bu yıl Diyarbakır’da kaydedildi. Kürt insan hakları eylemcileri, yetkilileri kötü muamele ve kendilerini hedef almakla suçluyor.
Sosyoloji profesörü Ferhat Kentel, Kürt sorununun Türk kimliğini derinden etkilediğini söylüyor: “Nesiller boyunca, bizlere daha ilkokuldan “Türk olduğumuz” öğretildi. Toplumlaştırma süreci Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından toplumun homojen hale getirilmesine dayandırıldı. Kürtler bu sistemin işe yaramadığını, oldukları gibi yaşamak istediklerini gösterdi.”
Genel seçimlerden zaferle çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetinin Kürtler’in çoğunun taleplerini yerine getirdiğini ve bu değişimleri yeni anayasaya da ekleyeceğini söylüyor.
Başbakan Erdoğan toplumun bütün unsurlarını kucaklayan sivil ve özgür bir anayasa hazırlayacaklarını, ülkenin doğusunun da batısının da bu anayasada yer alacağını vurguluyor.
Erdoğan Kürtler’in içten içe artan rahatsızlıklarını yumuşak ifadelerle yatıştırmayı umuyor.
Ancak hükümet, komşu Suriye ve diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmaların, kendi Kürt nüfusunu da etkileme olasılığını göz önüne almak durumunda kalabilir.