Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısı üzerine, Gazze'deki sivil nüfusa yönelik uluslararası insani yardım konferansı yapılıyor.
Yaklaşık 80 ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisinin katıldığı toplantıya İsrail davet edilmedi. Türkiye ise toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı seviyesinde katılıyor.
Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırılarının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme operasyonu nedeniyle Gazze'de yaşanan insani durum bugünkü toplantıda görüşülüyor.
Macron, çok sayıda yabancı diplomatın Fransa’da 6’ncısı yapılacak olan Paris Barış Forumu kapsamında başkente gelmesinden yola çıkarak Elysee Sarayı’nda bir uluslararası konferans organize etme kararı vermişti.
Elysee’ye yakın kaynaklar, Barış Forumu kapsamında oturum aralarında düzenlenen bu konferansın amacını, “İsrail terörle mücadele operasyonlarını sürdürürken bugün Gazze'de acil bir insani durum yaşanıyor. İsrail de dahil olmak üzere Gazze'deki insani durumun iyileşmesi herkesin yararına” sözleriyle açıkladı.
Ateşkes çağrısı ve ortak sonuç bildirgesi öngörülmüyor
Konferansta ateşkes çağrısı yapılması ya da ortak sonuç bildirisi yayınlanması beklenmiyor. Paris'teki konferanstan önce dün G7 dışişleri bakanları, İsrail'in Hamas'a karşı “kendini savunma” hakkını teyit ederken, Gazze'de sivilleri korumak için “insani molalar ve koridorlar” oluşturulması çağrısında bulunmuştu.
Ateşkes çağrısından daha az güçlü bir diplomatik söylem olan “insani duraklamalar ve koridorlar” çağrısı, hem Filistin topraklarına acil insani yardım ulaştırılmasına, hem sivillerin tahliyesine, hem de Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına olanak sağlanması amacıyla isteniyor.
Konferansa davet edilmeyen İsrail, tüm çağrılara rağmen herhangi bir ateşkes olasılığını reddediyor. Konferans girişimini memnuniyetle karşılayan sivil toplum örgütleri ise, insani yardım girişinin sağlanması için derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında ısrar ediyor.
Macron’dan konferans öncesi telefon trafiği
Elysee kaynaklarına göre Fransa Cumhurbaşkanı Macron, toplantıya katılmayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Salı günü telefonda görüştüğünü ve bu etkinliğin sonunda Netanyahu ile yeniden görüşeceğini belirtti.
Macron ayrıca Salı günü, Gazze Şeridi'ne yardım erişimini iyileştirmeye yönelik girişimde kilit rol oynayan Mısır'ın Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve Hamas ile müzakerelerin kilit ismi Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani ile de telefon görüşmeleri yaptı.
Elysee Sarayı, “uluslararası konferansta durum hakkında ortak bir değerlendirme yapmayı ve tüm ortakları ve bağışçıları harekete geçirmeyi” amaçlıyor. Cumhurbaşkanına yakın bir kaynak, “Fransa'nın hem mali hem de ayni katkılarında çok önemli bir artışla buna katkıda bulunacağının” altını çiziyor. Fransa konferansta, yaralıların hem Fransa hem de Avrupa ülkelerine getirilerek tedavi edilmesini de organize etmeye çalışıyor.
Elyse kaynaklarına göre Emmanuel Macron somut sonuçlar almayı, özellikle de hali hazırda duyurulan ancak çatışmaların devam etmesi nedeniyle mümkün olmayan çok sayıda girişimi “etkili hale getirmeyi” umuyor.
Kimler hangi seviyede katılıyor?
Elysee ekibi tarafından konferansa katılanların listesinin açıklanması gece geç saatlere kadar sürdü.
Buna göre Gazze’ye insani yardım konferansına İsrail katılmazken Filistin Yönetimi, Başbakan Muhammed Iştiyye tarafından temsil edilecek.
Mısır'dan Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Yunanistan'dan ise Başbakanı Kiryakos Miçotakis katılacak. İki hafta önce Brüksel’de Macron ile Akdeniz’de Kıbrıs Rum kesimi üzerinden bir insani deniz koridoru kurmayı konuşan Kıbrıs Rum kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis de bu projeyi ilerletmek için Paris'te olacak. Konsey ve Avrupa Komisyonu Başkanları Charles Michel ve Ursula von der Leyen de konferansta hazır bulunacak.
Konferansa İrlanda ve Lüksemburg da Başbakan seviyesinde katılacak. Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, ABD’yi ise Amerika Sivil Güvenlik Müsteşarı Uzra Zeya temsil edecek.
Batılı ülkeler, İsrail'in Gazze operasyonları karşısında benimsenecek duruş konusunda bölünmüş durumda.
Elysee kaynakları, bu nedenle konferansın sonunda ortak bir deklarasyon yayınlanmayacağını, AB zirvesinde olduğu gibi “şu ya da bu kelime üzerinde” bitmek bilmeyen bir tartışmaya düşmek istemediklerini dile getiriyor. Elysee diplomatları ayrıca konferansın “Elysee sarayından İsrail'i kınama platformuna dönüştürülmesini de istemediklerini” belirtiyor.
Birleşmiş Milletler, 2023 sonuna kadar Gazze ve Batı Şeria nüfusunun yardım ihtiyacının 1,2 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.
Hamas'ın iktidara gelmesinden sonra 2007'den bu yana hem İsrail hem de Mısır tarafından ablukaya alınan 360 kilometrekarelik bölgede, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan yapılan yardımlar, ihtiyaçları karşılamıyor.
Forum