Erişilebilirlik

Paris'te Kürt Kültür Merkezi'ne Silahlı Saldırı: 3 Ölü  


Paris Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada kentin 10'uncu bölgesinde bulunan bir Kürt kültür merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişinin öldüğü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Kültür merkezinin avukatı David Andic, saldırıda hayatını kaybeden üç kişinin Kürt olduğunu söyledi.

Saldırıdan birkaç saat sonra Türk hükümetine karşı sloganlar atan bir grup Kürt ve polis arasında arbede yaşandı. Polis, giderek öfkelenen kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Mahalledeki çöp bidonlarının ateşe verildiği görüldü.

Paris'te Silahlı Saldırı Sonrası Gergin Anlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Paris’teki Kürt toplumu mensupları, son zamanlarda polis tarafından Kürt hedeflere tehditler olduğu yönünde uyarı aldıklarını söyledi ve adalet çağrısı yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırının ardından Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Fransa Kürtleri, Paris'in göbeğinde hain bir saldırının hedefi oldu. Düşüncelerimiz kurbanlar, yaşam mücadelesi veren insanlar, aileleri ve sevenleriyle birlikte. Emniyet teşkilatımıza cesaretleri ve soğukkanlılıkları için teşekkür ederiz" diye yazdı.

Paris'in 10'uncu bölgesinin Belediye Başkanı Alexandra Cordebard, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “Saldırı d'Enghien Sokağı'ndaki bir Kürt kültür merkezinde ve kültür merkezine bakan bir restoran ve kuaförde meydana geldi” dedi. Cordebard açıklama yaparken yakındaki kalabalıktan “Erdoğan, terörist” ve “Türk devleti, suikastçı” seslerinin yükseldiği duyuldu.

Paris'in 10'uncu bölgesinde kafe ve dükkanların bulunduğu d'Enghien Sokağı'ndan yükselen silah sesleri paniğe yol açtı. Canlı televizyon yayınları, silahlı polisin güvenlik kordonunu koruduğu ve birkaç ambulansın bölgede bulunduğunu gösterdi.

Paris Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Gregoire, yaptığı açıklamada, “Silahlı bir saldırı oldu. Güvenlik güçlerine hızlı müdahaleleri nedeniyle teşekkür ediyoruz. Ölenler ve bu drama tanıklık edenler aklımızda” dedi.

Paris Başsavcılığı; cinayet, adam öldürme ve ağır saldırı soruşturmalarının açıldığını bildirdi.

Saldırının ve sonrasındaki müdahalenin sona erdiğini bildiren Başsavcılık, tutuklanan 69 yaşındaki zanlının polis nezaretinde olduğunu belirtti.

Polis, zanlının saldırıyı düzenleme amacıyla ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Paris'te çadırlarda yaşayan göçmenlere saldırdığı gerekçesiyle tutuklanan zanlının kısa süre önce serbest bırakıldığını söyleyen Savcı Laure Beccuau, yetkililerin saldırının ardında ırkçı öğeler olup olmadığını incelediğini söyledi.

Bir görgü tanığı, Fransız haber ajansı AFP'ye, 7 ila 8 el ateş edildiğini söyledi. BFM Televizyonu'na konuşan bir diğer görgü tanığı ise saldırganın beyaz olduğunu söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransız hükümetinin saldırı sonrasında ülke genelinde Kürt toplumunun bulunduğu yerlerde güvenliğin arttırılması için polise talimat verdiğini söyledi. Darmanin, şu anda ellerinde bulunan verilere göre Fransız vatandaşı olan 69 yaşındaki saldırganın tek başına hareket ettiğini ve saldırı amacının hala anlaşılmadığını belirtti. Darmanin'in bu akşam Fransa'da yaşayan Kürt toplumuna yönelik tehditleri değerlendirmek üzere özel bir toplantı yapması bekleniyor.

Kürt Demokrasi Konseyi yetkilisi: "Amaç Kürtler'i susturmak"

VOA Kürtçe Bölümü, Paris’te bulunan Kürt Demokrasi Konseyi’nin yetkililerinden Berivan Fırat’la konuştu.

Fırat, silahlı saldırganın önce Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne ateş açtığını, sonra da Kürtler’in sahibi olduğu Avesta Kürt Restoranı ve Munzur Kuaför Salonu’na saldırdığını söyledi.

Saldırıda 3 kişinin öldüğünü, 10 kişinin yaralandığını, yaralanlanlardan ikisinin durumunun kritik olduğunu söyleyen Berivan Fırat, saldırının düzenlendiği saatte toplum merkezinde bir toplantı yapılmasının planlandığını ancak trafik nedeniyle toplantının geciktiğini söyledi.

Fırat, polisin saldırının ırkçı nitelikli olduğu görüşünü yineledi. Ancak Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nin bulunduğu sokakta Afrika, Fas, İran, Lübnan kökenlilerin de işyerlerinin bulunduğunun altını çizen Fırat, sadece Kürt işletmecilere ait olan mekanlara saldırıldığını söyledi.

Fırat, "Bu saldırıyı kimin düzenlediğinden çok bu katliamı kimin planladığını ve talimatını verdiğine bakmalıyız çünkü burada amaç Kürtler'i susturmak" dedi.

Saldırının zamanlamasına da dikkat çeken Fırat, "Saldırı, 9 Ocak 2013'te üç Kürt kadın siyasetçinin Paris'te öldürülmesinin 10'uncu yıldönümüne az bir süre kala düzenlendi. Eğer Fransa o zaman Kürtleri'i korusaydı bu saldırı olmazdı" şeklinde konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Twitter hesabından "10 yıl önce Paris’te 3 kadının katledilmesinin arkasındaki tüm güçlerin açığa çıkarılmaması ve sorumluların cezalandırılmaması bugün Paris’te yine bir katliam yaşanmasının önünü açtı. Fransa bu ırkçı katliamı tüm yönleriyle derhal aydınlatmalıdır" mesajını paylaştı.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, Twitter'dan paylaştığı Türkçe ve Fransızca mesajlarla saldırıyı kınadı. Demirtaş, "Saldırının tüm yönlerinin ortaya çıkarılması Fransa makamlarının sorumluluğundadır. Takipçisi olacağız" dedi.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG