Erişilebilirlik

Ortadoğulu Gençlere İş Desteği


25 yaşındaki Tunuslu işsiz genç Yosri Adjili, Kasserine kentinde katıldığı protesto eyleminde ağzını dikmiş.
25 yaşındaki Tunuslu işsiz genç Yosri Adjili, Kasserine kentinde katıldığı protesto eyleminde ağzını dikmiş.

İş İçin Eğitim (EFE) kuruluşu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan gençlere, iş bulabilmeleri için, eğitim desteği vererek onların genç yaşta aşırılık yanlısı örgütlere katılmalarını engellemeye çalışıyor. EFE’nin başkanı Jamie McAuliffe’ye göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı her üç gençten biri okula gitmiyor ve işsiz.

McAuliffe, IŞİD gibi aşırılık yanlısı terör örgütlerin işsiz ve eğitimsiz gençlere, ‘iş ve eş’ sözü verdiğini söylüyor. McAuliffe ayrıca, “Gençlere okul sonrası herhangi bir iş imkanı ve onların geleceğe umutla bakmalarını sağlayamazsak, onların terör örgütlerine katılmalarını önlemede çok zorlanırız” diyor.

EFE uyguladıkları programların, gençleri sadece iş bulmaya veya iş yeri açmaya teşvik etmediğini söyledi. İş arayanlarla şirketleri bir araya getiren “talebe dayalı” bir model olan programlar ayrıca, gençlerin uzun yıllar boyunca faydalanacağı bir sistem.

Kadınların Güçlendirilmesi

Program, son 10 yılı aşkın bir sürede yaklaşık 10 bin gence, iş bulmalarında yardımcı oldu. İşsizlik oranının yüzde 40 olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan bu gençlerin yüzde 52’sini kadınlar oluşturdu.

Kadınların çalışma hayatına katılması hem kendi hem de ailelerinin yaşamlarında olumlu etki yaparken, Dünya Ekonomik Forumu gibi uluslararası organizasyonlar, cinsiyet eşitliğinin, bir toplumun ekonomik refahının gelişmesinin temelini oluşturduğuna inanıyor. 2015’de yapılan bir araştırmada McKinsey & Company, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki iş piyasasında cinsiyet eşitliğinin ülkelerin gayri safi hasılatını önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 47 oranında çıkarabileceğini tahmin etti. Bu oran da yaklaşık 2,7 trilyon Amerikan dolarına eşit.

EFE’nin programından yararlananlardan bir olan Mısırlı Heand Madkhour, yedi yıl okuduğu Ains Şems Universitesi’nden mezun olduktan sonra bir yılı aşkın bir süre iş bulamadığını söyledi. Facebook üzerinden EFE’nin İş Bulma Eğitimi Programı’yla tanıştığını ve programın kendisine müşteri hizmetleri sunan Sqoud.com şirketinde iş bulmasında yardımcı olduğunu söylüyor.

Madkhour, iş sözleşmesi olduğunu ve iş arkadaşlarına denk maaş aldığını kaydetti. Hayatının çok değiştiğini söyleyen Madkhour ayrıca, kendisine olan inancının arttığını ve artık ailesinden özgür yaşayabildiğini belirtiyor.

Tunuslu girişimci Kefi Gazi’nin de Madkhour’a benzer bir öyküsü bulunuyor. Kamu hukukundan yüksek lisansla mezun olmasına rağmen üç yıl boyunca iş bulamayan Gazi’nin kötü şansına Tunus’da yaşanan ekonomik sıkıntılar da neden olmuş. Üniversiteden mezun olduğu 2010 yılında Tunus’ta işsizlik, son on yılın en yüksek rakamı olan yüzde 25’ti.

Ancak Gazi şimdi EFE’nin yardımlarıyla, kendi fotoğraf şirketini kurmaya çalışıyor.

Benzer Zorluklar

Madkhour ve Gazi’nin iş bulmada yaşadıkları sorunlar bölgede yaşayan diğer bütün gençler tarafından da yaşanıyor. McAuliffe, Ürdün’de üniversite mezunlarının lise mezunlarına göre iki kat işsizlik oranına sahip olduklarını söylüyor. McAuliffe, bu durumun EFE’nin aktif olduğu ülkelerde görünen “en büyük çelişkilerden biri” olduğunu söyledi.

Üniversite ve lise mezunları için hazırlanan İş Bulma Eğitimi programının yanı sıra, EFE ayrıca, kırsal alanlarda yaşayan düşük gelirli bölgelerdeki gençler için çıraklık kursları sunuyor. Bu eğitim sayesinde, lise mezunu olmayan gençlerin marangozluk, araba tamirciliği veya sıhhi tesisatçılık gibi meslekleri öğrenmeleri sağlanıyor.

XS
SM
MD
LG