Erişilebilirlik

Orman yangınları Atina’ya yaklaşırken tahliyeler başladı, Türkiye dahil birçok ülke yardıma hazırlanıyor


Yunanistan'ın başkenti Atina'nın merkezindeki parlamento binasının üzerinde orman yangınlarından çıkan dumanlar görülüyor.
Yunanistan'ın başkenti Atina'nın merkezindeki parlamento binasının üzerinde orman yangınlarından çıkan dumanlar görülüyor.

Yunanistan'ın bu yılki en büyük orman yangını Pazartesi günü Atina banliyölerine yayıldı. Gece boyunca ağaçları, evleri ve arabaları ateşe verip işlek yolları duman ve küle boğan yangın, yüzlerce insanı kaçmaya zorladı.

Hükümet, şehrin kuzeyindeki ormanlık tepelerden yayılan ve şiddetli rüzgarların da etkisiyle ikinci gününde de kontrol altına alınamayan yangınla mücadele için Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yardım istedi.

İtfaiyeciler apartman bloklarını, okulları ve parkları tehdit eden alevlerin, 20 yılı aşkın bir süredir ilk defa başkentin en derin noktalarına ulaştığını söyledi.

Atina'nın kuzeyinde terk edilmiş evler ve araçlar yangında kül oldu.
Atina'nın kuzeyinde terk edilmiş evler ve araçlar yangında kül oldu.

Gönüllüler tarafından desteklenen yaklaşık 700 itfaiyeci, 190 itfaiye aracı ve 33 su bombardıman uçağı, Pazar günü saat 15.00'te Atina'nın 35 kilometre kuzeyindeki Varnavas köyü yakınlarında başlayan yangınla mücadele ediyor.

Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’nı harekete geçiren Yunanistan, Fransa, İtalya ve Çek Cumhuriyeti'nden uçak ve itfaiyeci desteği bekliyor.

Yunanistan Sivil Savunma Kurumu, İtalya'nın iki suyla yangın söndürme uçağı ve Çek Cumhuriyeti'nin 75 itfaiyeci ve 25 araç gönderdiğini, İspanya ve Türkiye'nin de Yunanistan'a gönderecekleri takviyeleri tamamladıklarını açıkladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Fransa'nın bir helikopter, 180 sivil güvenlik personeli ve 55 itfaiye aracı göndereceğini söyledi.

Türkiye’den yardım teklifi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin Yunanistan'a yardıma hazır olduğu mesajını Atina yönetimine ilettiği bildirildi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'de halihazırda devam eden büyük bir yangın bulunmamasının, Yunanistan'a yardım teklifi yapılabilmesine imkan sağladığına işaret etti.

Ankara’daki kaynaklar Yunan tarafının teklifi değerlendireceğini, gerekmesi halinde Türkiye'den destek isteyeceklerini kaydetti.

Bölge sakinleri, yangınlara kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştı.
Bölge sakinleri, yangınlara kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştı.


Yangın Atina'nın dış mahallelerindeki bahçelere yaklaşırken, ormanlık ve tepelik Penteli mahallesindeki bazı sakinler kaçmak yerine, hortumlar ya da ağaç dalları kullanarak alevleri söndürmeye çalıştı.

Ufukta duman sütunları yükselirken, Atina'yı yanık kokusu kapladı. Yangın, başkentin merkezine yaklaşık 14 kilometre uzaklıktaki Vrilissia'ya ulaşmış olsa da, banliyöleri şehir merkezinden ayıran otoyollar bulunuyor.

Su taşıyan uçaklar ve helikopterler de alevleri bastırmaya çalışıyor
Su taşıyan uçaklar ve helikopterler de alevleri bastırmaya çalışıyor

Kuzeyde, yangının merkez üssünde, itfaiyeciler hasarın envanterini çıkardı. Terk edilmiş evler ve araçlar yangında kül oldu; yamaçlar karardı; ağaçlardan geriye yanmış çalılar kaldı.

İtfaiye, Pazar günü yangının 25 metre yüksekliğe kadar alevler çıkardığını ve "yıldırım gibi" yayıldığını söyledi.

Atina'nın kuzeyindeki Grammatiko köyü, deniz kıyısındaki Nea Makri belediyesi ve Marathonas kasabası da Pazartesi günü yangından etkilendi.

Zorunlu tahliye

Şu ana kadar can kaybı bildirilmedi. İtfaiye sözcüsü Vassilis Vathrakogiannis, 13 kişinin kurtarma ekipleri ve sağlık personeli tarafından duman solumaktan, iki itfaiyecinin de yanıklar nedeniyle tedavi edildiğini söyledi.

Hükümet yetkilileri, en az üç hastane ve 25'ten fazla bölgede zorunlu tahliyeler yapıldığını ve Atina bölgesinin bazı kısımlarında elektrik kesintileri meydana geldiğini söyledi. Başkentin kuzeydoğusundaki Rafina Limanı’na giden yolcu feribotlarının rotası değiştirildi.

Penteli yakınlarında çıkan orman yangını sırasında halk, eşyalarını kurtarmaya çalıştı.
Penteli yakınlarında çıkan orman yangını sırasında halk, eşyalarını kurtarmaya çalıştı.


Polis şimdiye kadar 250'den fazla kişinin tahliyesine yardımcı oldu ve bazı bölge sakinleri geceyi sığınaklarda geçirdi.

Atina Gözlemevi Araştırma Direktörü Kostas Lagouvardos, "Çok agresif hareket eden ve birçok cephesi olan çok büyük bir yangın. Şehre çok yakın" dedi.

Gönüllüler tarafından desteklenen yaklaşık 700 itfaiyeci, yangınlarla mücadele ediyor.
Gönüllüler tarafından desteklenen yaklaşık 700 itfaiyeci, yangınlarla mücadele ediyor.

Yunanistan'da yazlar uzun zamandır orman yangınlarıyla geçiyor. Ancak iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak daha sıcak ve kuru hava, yangınları daha sık ve yoğun hale getirdi. Aşırı sıcakların körüklediği orman yangınları bu ay İspanya ve Balkanlar'ın bazı bölgelerinde de şiddetlendi.

Güneydoğu Akdeniz ülkesi bu yıl kayıtlara geçen en sıcak kışını yaşadı ve şimdiye kadarki en sıcak yazını geçirme yolunda ilerliyor. Bu haftaki yangının çıktığı yer dahil Yunanistan'ın geniş bölgeleri aylardır ya çok az yağmur gördü ya da hiç yağmur almadı.

Yunanistan, 40 santigrat dereceye kadar ulaşacağı tahmin edilen sıcaklıklar nedeniyle en azından Perşembe gününe kadar yüksek yangın alarmında. Yetkililer, bu süre zarfında ordu, polis ve gönüllüleri içeren bir acil müdahale çağrısında bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG