Erişilebilirlik

Ohio'daki Yük Treni Kazası Çevreyi Tehdit Ediyor


ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA) Başkanı Michael Regan, 3 Şubat'ta zehirli kimyasal maddeler taşıyan bir trenin raydan çıktığı ve çıkan yangında yanan kimyasalların dumanının yayıldığı Ohio eyaletinin East Palestine kasabasını ziyaret etti.

EPA Başkanı Michael Regan, Ohio eyaletindeki East Palestine kasabasını ziyaret etti.
EPA Başkanı Michael Regan, Ohio eyaletindeki East Palestine kasabasını ziyaret etti.

Regan, kasaba sakinlerine, EPA'nın bölgeden hava ve su numuneleri toplayarak testler yapmaya devam edeceğini söyledi.

Norfolk Southern demiryolu firmasına ait 50 vagonlu trenin Ohio eyaletinin doğusunda, Pennsylvania eyaleti sınırı yakınındaki East Palestine kasabasında raydan çıkması sonrasında demiryolu ekipleri, kontrolsuz bir patlamayı önlemek için trende bulunan zehirli kimyasal maddeleri boşaltmış ve yakmıştı.

Ohio'daki Yük Treni Kazası Çevreyi Tehdit Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Beş vagonda bulunan ve zehirli olan vinil klorür maddesinin yakılması, bölgeye dumanların yayılmasıyla sonuçlanmıştı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Ancak binlerce kasaba sakini, kimyasal maddelerin zehirli olması nedeniyle bölgeden tahliye edildi.

EPA Başkanı Michael Regan, düzenlediği basın toplantısında, "Bu olay bu kasabayı derinden sarstı. Şunu bilmelerini istiyorum, bu meselenin üstesinden gelmekte yalnız değiller" dedi.

East Palestine civarındaki derelerden çok sayıda ölü balık toplandı.
East Palestine civarındaki derelerden çok sayıda ölü balık toplandı.

"Hükümete güvenin"

Kimyasal madde kokan dere kenarında incelemelerde bulunan EPA Başkanı, East Palestine kasabasında yaşayan 5 bine yakın bölge sakinini, şebeke suyunun içilebilir, havanın solunabilir olduğu konusunda ikna etmeye çalıştı; "Zor, biliyorum, ama hükümete güvenmeleri çağrısında bulunuyorum. Güven noksanlığı olduğunun farkındayız. O trende olan her şeyi test ediyoruz" dedi.

Evlerinde oturmaktan korkanların hükümetten test talebinde bulunması gerektiğini söyleyen Regan, "Halk tedirgin oldu, evlerinden tahliye olmaları istendi" dedi. Regan, bölgede yaşayan biri olsa, testlerin güvenlik onayı vermesi durumunda ailesini yeniden evlerine yerleştirme konusunda tereddüt yaşamayacağını sözlerine ekledi.

Regan, Ohio eyaleti yetkilileri ve federal yetkililerin, trenin raydan çıktığı nokta yakınında yaklaşık 500 evde yaptığı testlerin hiçbirinin trende bulunan zehirli maddelerin havada bulunduğuna işaret etmediğini söyledi.

Şebeke suyunda da kimyasal kirlenme izine rastlanmadığını kaydeden Regan, kuyu suyu kullanan kasaba sakinlerine şişe su kullanmalarını ve kuyularındaki suyu test ettirmeleri çağrısında bulundu.

Regan, raydan çıkan trenin ait olduğu demiryolu şirketine işaret ederek, "Norfolk Southern firması kesinlikle hesap verecek" dedi.
Ohio eyaletinin East Palestine kasabası sakinleri, raydan çıkan trende bulunan zehirli kimyasal maddelerin yanmasından sonra baş ağrısı şikayetlerinde bulundu ve kirliliğin etkilerini sorgulamaya başladı.

Demiryolu sendikası yetkilileriyse maliyetleri düşürmek için atılan adımların demiryolu güvenliğine zarar verdiğini, bu tür kazaların olabileceğinin uyarısını uzun zamandır yaptıklarını savundu.

Amerikan Demiryolları Birliği, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu'nun (NTSB) güvenlik kurallarında herhangi bir değişiklik yapılmadan önce soruşturma açması gerektiğini kaydetti.
Birlik, "NTSB'nin elde edeceği sonuçlar olmadan acilen yasalarda ve mevzuatta değişikliğe gidilmesi en iyi ihtimalle vakitsiz, en kötü ihtimalle de fırsatçı olarak tanımlanabilir" dedi.

Ohio Valisi Mike DeWine, 8 Şubat'ta yaptığı açıklamada, demiryolu ekiplerinin trenin beş vagonunda bulunan zehirli kimyasalları boşalttıktan ve yaktıktan sonra kasaba sakinlerinin evlerine dönebileceğini söylemişti.

"Demiryolu güvenliği için daha fazla çaba gerek"

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg
Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg daha önce yaptığı açıklamada, her yıl yüzlerce trenin raydan çıktığını, demiryolu güvenliğiyle ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylemişti.

Buttigieg, "Demiryolu güvenliği yıllar içinde büyük ilerlemeler kaydetti, ancak daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği açık" demişti.

Buttigieg, her yıl yaklaşık bin raydan çıkma vakası olduğunu, bunun da "demiryolu güvenliği konusunda çıtanın yükseltilmesi gerektiğini gösterdiğini" kaydetmişti.

Ulaştırma Bakanı’na istifa çağrısı

Cumhuriyetçi Partili Florida Senatörü Marco Rubio dün Başkan Joe Biden'ı, Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'in derhal istifasını istemeye çağırdı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise, Başkan Biden'ın Ulaştırma Bakanı Buttigieg'e "güveninin tam" olduğunu söyledi. Jean-Pierre, "Bölge sakinlerinin kaygılı olmasını anlıyoruz, tabii ki kaygılı olacaklar ve soracak soruları var. Bu işin aslını öğreneceğiz" dedi.

Beyaz Saray ayrıca federal sağlık ve acil durum ekipleriyle Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) East Palestine kasabasına gideceğini bildirdi.

East Palestine'da raydan çıkan trende yetkililerin çıkardığı kontrollu yangın, civarda bulunan bir çiftlikte böyle görüntülendi.
East Palestine'da raydan çıkan trende yetkililerin çıkardığı kontrollu yangın, civarda bulunan bir çiftlikte böyle görüntülendi.

Demiryolu firmasına davalar

Norfolk Southern firması aleyhine en az beş dava açıldı. Firma, East Palestine halkına yardım için 1 milyon dolarlık fon oluşturduğunu, toprak ve derelerden kirletici maddeleri temizlemeye ve hava kalitesini izlemeye devam edeceğini bildirdi.

Norfolk Southern CEO'su Alan Shaw, bölge halkına hitaben yazdığı mektupta, "Buradayız ve güvenliğinizin sağlandığından emin olana, East Palestine'ın toparlanması ve canlanmasına yardımcı olana kadar burada kalacağız" dedi.

Evlerinden tahliye edilen aileler, söz verilen mali desteği nasıl alacakları konusunda yardım talebinde bulundu ve demiryolu firmasının olaydan sorumlu tutulup tutulmayacağını bilmek istediklerini kaydetti.

Eyalet idarecileri ve federal yetkililer, Norfolk Southern'ın sadece temizleme çalışmalarının maliyetini değil, bölge sakinlerini tazmin etmelerinin de sağlanacağı sözü verdi.

İçme suyu endişesi

Ohio eyaletindeki EPA birimi, son testlerde, kasabanın içme suyunu sağlayan beş kuyuda zehirli kimyasallar maddelere rastlanmadığını bildirdi.

Ohio Doğal Kaynaklar Dairesi ise en az 3 bin 500 küçük balığın 11,2 kilometrelik dereler boyunca ölü bulunduğunu bildirdi. Yetkililer, Ohio Nehri'ne erişen kimyasalların içme suyuna karışmaması için gereken önlemlerin alındığını kaydetti.

Trenin raydan çıkmasının olası nedeninin vagonlardan birinin dingilinde meydana gelen mekanik bir sorun olabileceği düşünülüyor. Video kaydının, trenin raydan çıkmasından hemen önce tekerlerden birinin aşırı ısındığını gösterdiğini bildiren NTSB'nin iki hafta içinde ön raporunu sunması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG