Dünyanın her yerinde hızla yayılarak çok sayıda ölüme neden olan Corona virüsüne karşı mücadele için bilim adamları çalışmalarını sürdürürken, virüse yakalanmamak için de önlemlerin alınması için projeler geliştiriliyor.
Gaziantep’te bulunan Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı proje kapsamında okulların tatil olmasına rağmen okula gelerek virüsten korunmak için maske üretmeye başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Koronavirüs ile Mücadele Önlemleri’ kapsamında, pilot il olarak belirlenen iller içerisinde bulunan Gaziantep’te 10 öğrenci ve 3 öğretmen, dünyayı etkisi altına alan virüse karşı tedbirler kapsamında maske ihtiyacını karşılamak için okulun atölyesinde günde ortalama 500 adet maske üretimi yapıyor.
‘Herkes gönüllü olarak burada’
VOA Türkçe’ye konuşan okul müdürü Mehmet Kar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı proje doğrultusunda Gaziantep olarak pilot illerden biri olduklarını vurgulayarak, “Proje kapsamında biz de iki gün içerisinde gerekli bütün altyapımızı oluşturarak makinesiz elle üretim şeklinde maske üretimine başladık. Bu konuda öğrencilerimiz bize çok ciddi bir şekilde destek veriyor. Okul aile birliği başkanımız Demet Hanım ve biyoloji öğretmenimiz Cengiz hocam bize bu konuda çok destek veriyor. İlk önce 5 öğrenci bir öğretmenle başladık fakat duyan diğer öğrencilerimiz bu işe gönüllü bir şekilde destek vermek için gelip katılıyorlar. Öğretmenlerimiz de aynı şekilde gönüllü olarak buradalar, olaya bir milli mücadele gözüyle bakıyoruz. Duyarlı öğretmen ve öğrencilerimizin sayesinde sayımız hızla artıyor. Şu anda 10 öğrenci ve 3 öğretmene ulaşmış durumdayız. Ve el becerisiyle günlük ortalama 600 adet maske üretiyoruz. Ayrıca talep çok fazla olduğu için bir makine alıp makinayla da üretime devam edeceğiz. O zaman günlük 10 bin adet maske yapmayı düşünüyoruz’’ şeklinde konuştu.
‘İl Sağlık Müdürlüğüne maske veriyoruz’
Talebin çok fazla olduğunu belirten Kar, “Şu anda sayımız çok az olduğu için sadece İl Sağlık Müdürlüğü'ne maske ulaştırıyoruz. Diğer siparişleri yetiştiremiyoruz. Öğrenci sayısını arttıracağız. Şu anda bizden hariç 4 okul daha var üretime başlamadılar henüz. Onlar da başlayınca üretim daha fazla olacak. Bakanlığımızın da çalışmaları içerisinde olan moda ve giyim sektörü bölümü bulunan tüm okullar bu işin içerisine girecek’’ diye konuştu.
‘Hiç bir şey yapmadan insanların ölümünü izlemek çok kötü’
Moda Tasarım Öğrencisi Melis Kaşut, “Buradaki çalışma alanında ben açılmaması için düz makinada maskenin etrafını dikiyorum. Burun kısmına takılan tel ve kulak iplerini takıyorum. Burada olmaktan dolayı mutluyum. Boş zamanlarımızı burada değerlendiriyoruz. Böyle bir süreçte evde boş boş oturup bir şey yapmadan insanların ölümünü izlemek çok kötü bir şey. İnsanlar ölmesin diye birşeyler yapmaya çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.