Obama, “Irak’ta iki operasyona” onay verdiğini; bunlardan birinin Amerikan askerlerinin korunması amacıyla “kısıtlı hava saldırıları” olduğunu, diğerinin de dağlarda aç ve susuz, ölümle burun buruna kalan binlerce Iraklı sivili kurtarmayı amaçlayan insani yardım operasyonu olduğunu söyledi.
Başkan Obama açıklamasında, etnik ve dini azınlıkları evlerinden süren ve katleden militanların “potansiyel soykırım” girişimlerini önleme sorumluluğuna sahip olduklarını belirtti.
Irak’a Amerikan askeri gönderilmeyeceğinin altını bir kez daha çizen Obama, bununla birlikte kısıtlı hava saldırılarının, 2011 sonunda Irak’tan çekilmelerinden bu yana bu ülkedeki en büyük Amerikan askeri operasyon olacağına işaret etti. Amerika Irak’tan ayrılmadan önce bölgede sekiz yıl boyunca savaş yaşamıştı.
Obama, militanların Erbil’e ilerlemesi durumunda kısıtlı hava saldırılarının düzenleneceğini söyledi. Ancak bir başka Amerikalı yetkili, henüz bir hava saldırısı olmadığına dikkati çekti.
Aralarında New York Times gazetesinin de bulunduğu bazı Amerikan haber kaynakları, hava saldırılarının başladığını bildirmişti. Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri operasyon haberlerini yalanladı, ancak söz konusu bombardımanın Türk ya da Irak hava kuvvetleri tarafından yapılmış olabileceğini söyledi. Ancak Türk yetkililer bombardımanla ilgileri olmadığını savunuyor.
Bununla birlikte Pentagon yetkilileri, daha önceki açıklamalarında, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçakların Sincar kasabası yakınlarında, havadan insani yardım malzemesi dağıttığını ve güvenli bir şekilde bölgeden ayrıldığını bildirmişti.
Kısa bir süre öncesine kadar Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adıyla bilinen İslam Devleti militanları, Irak’ın kuzeyinde yeni yerleşim birimlerini ele geçirdikten sonra, aralarında Şii Türkmenler, Hristiyanlar ve Yezidiler’in de bulunduğu azınlıkları öldürmekle tehdit ediyordu.
Cihatçı militanların ilerlemesinden kaçan onbinlerce kişi, aç ve susuz kıstırıldıkları bir dağda yaşam mücadelesi veriyor.
Farklı dinden Iraklılar, militanlar tarafından din değiştirmeye zorlansa da idamdan kurtulamıyor. Bölgede çok sayıda kişinin başının kesilerek öldürüldüğü yolunda haberler alınıyor. Bunlar arasında en şanssız grup olan Yezidiler, yüzyıllardır ısrarla devam eden yanlış algılama sonucu “şeytana tapmakla” suçlanıyor.
Başkan Obama’nın konuşmasının ardından bir yazılı açıklama yayınlayan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Obama’nın “kısıtlı hava operasyonları” ve insani yardım operasyonlarının hayati önem taşıdığını söyledi.
IŞİD’in aralarında Yezidi ve Hristiyanlar’ın da bulunduğu azınlıkları hedef alan terör kampanyasının soykırım izleri taşıdığına dikkati çeken Kerry, bu örgütün Sünniler ya da Irak adına çarpışmadığını, Irak’ı parçalamayı ve imha etmeyi amaçladığını belirtti. İç burkucu bir insani kriz karşısında kaybedilecek zaman olmadığının altını çizen Kerry ayrıca Irak’a, bölgeye ve Amerika’ya tehdit oluşturan IŞİD ideolojisiyle mücadele eden Iraklılar’a yardım çabalarını bölgedeki müttefikler ve uluslararası toplumla da koordine edeceklerini kaydetti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak hükümetine her türlü desteğin verilmesi çağrısı yapmak amacıyla dün akşam olağanüstü toplandı. Konsey, etnik ya da dini gerekçelerle sivilleri hedef alan saldırıların insanlık suçu olarak görüleceği uyarısında bulundu.