Japonya’da erime tehlikesi altındaki nükleer reaktördeki soğutma çalışmaları, santral içindeki radyasyon oranının işçiler açısından tehlikeli oranda artmasının ardından askıya alındı.
Hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima nükleer santralindeki radyasyon oranının bu sabah tehlikeli oranda arttığını söyledi. Santralde soğutma çalışmalarına katılan işçiler güvenli bölgeye sevk edildi. Edano, tehlike düzeyi azalmakla birlikte, işçileri geri göndermeden önce ölçümlerin yapıldığını sözlerine ekledi.
Cuma günü yaşanan deprem ve onu tetikleyen tsunamiden etkilenen nükleer santralden bu sabah beyaz bir duman yükseldi. Yetkililer dumanın reaktörlerden birinden sızan su buharı olduğundan kuşkulanıyor.
Öte yandan hükümet büyük bir nükleer faciayı önlemek amacıyla tesisin 20 kilometre uzağında yaşayan herkesi tahliye etti.
Yetkililer 9 büyüklüğündeki depremin etkilediği bölgedeki felaketzedelere doktor, gıda, su, ilaç ve geçici barınak gönderiyor. Deprem ve onu izleyen tsunami, resmi rakamlara göre 3 bin kişinin ölümüne yol açtı. Kayıp 10 binden fazla kişininse faciadan sağ kurtulamadığına inanılıyor.
'Erime' Kaçınılmaz
Fukuşima Nükleer Santrali’ni işleten Tokyo Elektrik Şirketi, reaktörlerden birindeki yakıt çubuklarının yüzde 70 kadarının hasar gördüğünü açıkladı.
Kyodo haber ajansı, ikinci ünitede de yakıt çubuklarının üçte birinin hasar gördüğünü bildirdi. Uzmanlar bu durumu “kısmi erime” şeklinde açıklıyor. Erime, reaktörlerde kullanılan bu uranyum çubuklarının kontrol edilemeyecek düzeyde ısınmasından kaynaklanıyor. Reaktörleri soğutmak için yakıt çubuklarındaki kimyasal reaksiyonu tersine çevirecek bor katkılı deniz suyu kullanılıyor.
Fukuşima nükleer santralinin soğutma sistemleri, Cuma günkü deprem ve ardından meydana gelen tsunami felaketinde büyük zarar görmüş ve tesiste birçok patlama ve iki yangın meydana gelmişti.
Tesiste neredeyse tüm işçilerin tahliye edildiği, ancak 50 kadarının radyasyon tehlikesine rağmen reaktörde olası büyük bir faciayı önlemek için mücadele verdiği açıklandı.