Erişilebilirlik

New York Times’dan yeni anket: Biden Demokratlar arasında desteğini arttırdı ancak Trump’la başa baş


New York Times’ın anketine göre Başkan Biden bir önceki yıla kıyasla Demokratlar arasında desteğini arttırdı. Ankete göre Biden ve Trump başa baş. Fotoğraf Başkan Biden'ın South Carolina ziyaretinden, 8 Temmuz 2023.
New York Times’ın anketine göre Başkan Biden bir önceki yıla kıyasla Demokratlar arasında desteğini arttırdı. Ankete göre Biden ve Trump başa baş. Fotoğraf Başkan Biden'ın South Carolina ziyaretinden, 8 Temmuz 2023.

ABD’de 2024 başkanlık seçimleri gündemi şimdiden siyasette kendini gösteriyor. Başkan Biden bir önceki yıla kıyasla Demokratlar arasında desteğini arttırırken, eski Başkan Trump karşı karşıya olduğu davalara rağmen Cumhuriyetçi seçmenin ilk sıradaki tercihi. New York Times’ın anketine göre Biden ve Trump başa baş gidiyor.

Geçen yıl yapılan ankete katılanların yüzde 64’ü yani neredeyse üçte ikisi, 30 yaşın altındaki Demokrat seçmenin de yüzde 94’ü farklı bir aday istediklerini söylüyordu.

Sonuçları bugün paylaşılan ankete göre, Joe Biden’ın 2024’te yeniden aday olmasına daha önce şüpheyle bakan Demokrat seçmen bu fikre biraz daha ısınmış görünüyor.

Yeni ankete katılanların yüzde 45’i Biden’ı aday olarak desteklerken, geri kalanı başka bir adayı tercih ettiğini belirtiyor. Geçen yıl aynı dönemde yapılan ankette Biden’ı destekleyenlerin oranı yüzde 26’ydı.

Biden Demokratlar arasında desteğini arttırdı ancak Trump’la başa baş
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Demokratlar arasında Biden’a desteğin artmasının arkasında ne var?

Demokrat Parti içinde Başkan Biden’ın 2024 adaylığına karşı geçen yıla kıyasla seçmenin biraz daha ısınmış olmasında Anayasa Mahkemesi’nin kürtajı anayasal hak olarak güvence altına alan Roe v. Wade yasasını iptal etmesinin, 2022’deki Kongre seçimlerinde beklenenden daha iyi bir sonuç alınmasının ve Biden yönetiminin enflasyonu yavaşlatan ekonomi politikalarının etkili olduğu belirtiliyor.

Joe Biden’ın görev onayı geçen yıl Temmuz ayında yüzde 33’ken bu oran şu anda yüzde 39. Geçen yıl Amerikalılar’ın yüzde 10’u ekonominin mükemmel ya da iyi durumda olduğunu söylerken, bu yıl yüzde 20’si bu görüşte.

Eski ABD Başkanı Donald Trump gizli belge soruşturmasından 6 Ocak Kongre saldırısı ve 2020’deki başkanlık seçimleri sonuçlarının değiştirilmesine yönelik çabalarına ilişkin soruşturmaya, çok sayıda davayla karşı karşıya.

Biden ve Trump başa baş

New York Times’ın dünkü anketine göre, Trump Cumhuriyetçiler arasında buna rağmen yüzde 54’le en çok desteğe sahip aday.

Ancak aynı ankete göre, kayıtlı seçmenlerin yüzde 41’i Trump’la ilgili olumlu görüşü olduğunu söylüyor ve çoğunluk Trump’ın ciddi federal suçlar işlediği, son seçimden sonraki davranışının Amerikan demokrasisini tehdit edecek kadar ileri gittiği görüşünde.

New York Times’ın bugün sonuçlarını paylaştığı ankete göre, Demokrat Biden’ın ve Cumhuriyetçi Trump’ın 2024’te karşı karşıya gelmesi durumunda, iki isim yüzde 43’lük bir oranla başa baş.

Siyah seçmende hayal kırıklığı mı var?

Joe Biden’ın 2020’deki seçimleri kazanmasında, George Floyd olayının ardından patlak veren Black Lives Matter protestolarıyla birlikte, siyah seçmenin desteği de etkili olmuştu.

Siyah seçmen bu destek karşılığında Başkan Biden ve Demokratlar’dan kısıtlayıcı oy kullanma yasaları, polis şiddeti, yargı reformu, öğrenci borcu affı gibi alanlarda somut adım bekliyordu. Ancak bu yöndeki çabaların çoğu Cumhuriyetçiler tarafından engellendi.

Reuters’ın seçmenlerle yaptığı mülakatlar, genç siyah seçmenin ve her yaştan siyah erkek seçmenin Demokratlar’a ve hatta siyasi sürece inancını kaybetmeye başladığına işaret ediyor. Ancak yine de siyah seçmenlerin çoğunun 2024’te Cumhuriyetçi bir adayın karşısında Biden’ı seçmesi bekleniyor.

Habere göre kilit soru, siyah seçmenin önümüzdeki başkanlık seçimlerinde Philadelphia ve Atlanta gibi önemli şehirlerde sandığa hangi oranda gideceği.

Pew Araştırma Merkezi’ne göre siyahlar ABD nüfusunun yüzde 14,2’sini oluşturuyor.

Washington Post’un ABD Nüfus Bürosu’nun araştırmasının verilerine ilişkin yaptığı analize göre, 2018’deki ara seçimlerde siyah seçmenin katılım oranı yüzde 51,7’ydi. Bu oran 2022’deki ara seçimlerde yüzde 42’ye düştü.

Bazı Demokratlar siyah seçmenlerin bir kısmında Cumhuriyetçiler’e bir kayma olduğunu gösteren anket verilerinden endişeli.

Demokratlar’a yakın olan ve düzenli olarak siyah seçmenin eğilimini araştıran kamuoyu araştırma şirketi HIT Strategies’in analizine göre, 2022 ara seçimlerinde 50 yaşın altındaki beş siyah seçmenden biri Cumhuriyetçiler’e oy verdi.

11-17 Temmuz arasında yapılan Reuters/Ipsos anketine göre, 2024’teki başkanlık seçimlerinde Trump ve Biden’ın karşı karşıya gelmesi halinde, siyah seçmenin yüzde 18’i Trump’ı, yüzde 46’sı Biden’ı tercih ediyor.

Reuters’ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG