Erişilebilirlik

New York Emniyet Müdürü Caban hakkındaki yolsuzluk soruşturmasının ardından istifa etti


(ARŞİV) İstifa eden New York Emniyet Müdürü Edward Caban 17 Temmuz 2023'ten beri bu görevi yürütüyordu
(ARŞİV) İstifa eden New York Emniyet Müdürü Edward Caban 17 Temmuz 2023'ten beri bu görevi yürütüyordu

New York Emniyet Müdürü Edward Caban, hakkında başlatılan yolsuzluk soruşturmasının ardından istifa etti. Caban, soruşturmanın dikkatini dağıttığını belirterek, New York Emniyet Müdürlüğü’nün kente hizmet ve korumaya odaklanacak birisini hak ettiği gerekçesiyle istifa kararı aldığını açıkladı.

Caban’ın istifasını bildirmesinden hemen sonra New York Belediye Başkanı Eric Adams, Emniyet Müdürlüğü görevine deneyimli emniyet görevlisi ve eski FBI çalışanı Tom Donlon’u getirdiğini duyurdu.

Caban’ın istifası, FBI’ın Belediye Başkanı Adams’ın yakın çalışma arkadaşlarına yönelik düzenlediği operasyonların ardından geldi. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü belirtilen yolsuzluk soruşturmasında FBI, evinde arama yaptığı Caban’ın kişisel cep telefonuna soruşturma kapsamında el koymuştu.

FBI’ın yolsuzluk soruşturması kapsamında düzenlediği operasyonda Belediye Başkanı Adams’ın danışmanı Tim Pearson, Kamu Güvenliğinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Phil Banks, Belediye Eğitim Müdürü David Banks ve Belediye Başkan Birinci Yardımcısı Sheena Wright'ın evine arama izniyle gelerek elektronik cihazlarına el konulmuş ancak soruşturmayla ilgili herhangi bir suçlama yapılmamıştı.

"New York Emniyet Müdürlüğü kente hizmet ve korumaya odaklanacak birisini hak ediyor"

2023 yılında New York Emniyet Müdürü olarak görev yapmaya başlayan Caban, bu göreve getirilen ilk Latin kökenliydi. Caban, istifa mektubunda 30 yıldır emniyet mensubu olarak görev yaptığını, her zaman önceliğinin New York Emniyet Müdürlüğü olduğunu belirterek, "Yaşanan son gelişmelerle ilgili haberler teşkilatımız içinde dikkatimi dağıttı. Dikkatimi önemli işlerimizden ya da emniyet çalışanlarının güvenliğinden başka bir şeye vermek istemiyorum. Bu teşkilata hizmet eden cesur memurlara büyük saygı ve minnet duyuyorum. Emniyet Müdürlüğü görevi New York'u korumaya ve hizmet etmeye odaklanabilecek birini hak ediyor. Hem bu şehrin hem de emniyet teşkilatının iyiliği için New York Emniyet Müdürlüğü görevimden istifa etmek gibi zor bir karar aldım’’ dedi.

Adams istifayı kabul etti, yerine eski FBI çalışanı Tom Donlon’ı atadı

New York Belediye Başkanı Adams, Caban’ın istifasını kabul ettiğini belirterek yerine deneyimli güvenlik mensubu ve eski FBI görevlisi Tom Donlon’u atadığını açıkladı.

Adams, yakın zamanda başlatılan ve halen devam etmekte olan soruşturmayı öğrendiğine çok şaşırdığını ancak 20 yılını emniyette geçirmiş biri olarak bu soruşturmayı son derece ciddiye aldığını kaydetti.

Başkan Adams, önceliklerinin New Yorklular'a hizmet ve güvenliğe odaklanmak olduğunu belirterek, "Kısa bir süre önce New York Emniyet Müdürü Edward Caban'ın istifasını kabul ettim. Şu anda en doğru kararın bu olduğu sonucuna vardık. Kararına saygı duyuyor ve kendisine başarılar diliyorum. Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı süre içinde suç oranları düştü’’ dedi.

Adams, yeni New York Emniyet Müdürü Donlon’un çok tecrübeli bir isim olduğunu, hem New York emniyeti hem de FBI'da geçmişte önemli görevler üstlendiğini belirtti.

Belediye Başkanı Adams’ın kendi cep telefonlarına da daha önce başlayan bir soruşturma kapsamında el konmuştu. Şimdiye kadar başlatılan soruşturmalarda ne Adams ne diğerleri herhangi bir suçla itham edilmese, düzenlenen FBI baskınları Adams ve yönetimini zora soktu. Adams’ın 2021 yılında yaptığı seçim kampanyasında Türkiye’den yasal olmayan bir şekilde bağış aldığı da iddialar arasındaydı.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG