Erişilebilirlik

New York Belediye Başkanı Adams’ın yakın çalışma arkadaşlarına FBI operasyonu


ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın yakın çalışma arkadaşlarına operasyon düzenlediği, bu kişilerin evlerinde arama yapıldığı, bazı elektronik cihazlara el konulduğu ve mahkeme celplerinin tebliğ edildiği bildirildi, 6 Eylül 2024.
ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın yakın çalışma arkadaşlarına operasyon düzenlediği, bu kişilerin evlerinde arama yapıldığı, bazı elektronik cihazlara el konulduğu ve mahkeme celplerinin tebliğ edildiği bildirildi, 6 Eylül 2024.

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın yakın çalışma arkadaşlarına operasyon düzenlediği, bu kişilerin evlerinde arama yapıldığı, bazı elektronik cihazlara el konulduğu ve mahkeme celplerinin tebliğ edildiği bildirildi.

Operasyonla ilgili Amerikan medyasında isimsiz kaynaklara dayandırılarak verilen haberlerde, operasyonun hangi soruşturma kapsamında yapıldığı bilgisi yer almadı.

Belediye Başkanı Adams, katıldığı bir televizyon programında haberleri doğruladı ancak çok söyleyecek şeyi olmasına rağmen konuşmasının sorumsuzca bir davranış olacağını söyleyerek, daha fazla yorumda bulunmadı.

FBI’ın, Belediye Başkanı Adams’ın danışmanı Tim Pearson, New York Emniyet Müdürü Edward Caban, Kamu Güvenliğinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Phil Banks, Belediye Eğitim Müdürü David Banks ve Belediye Başkan Birinci Yardımcısı Sheena Wright'ın evine arama izniyle gelerek elektronik cihazlarına el konulduğu belirtildi.

New York Emniyet Müdürü Caban’ın dışında dört üst düzey polis müdürünün de soruşturma kapsamında olduğu öne sürüldü.

“Herhangi bir kişiye yönelik suçlama yapılmadı”

New York Belediye Başkanı Adams’ın baş danışmanı Lisa Zornberg, FBI’ın düzenlediği operasyonda herhangi bir kişiye yönelik bir suçlama olmadığını belirtti.

Zornberg, Belediye Başkanı Adams’ı kastederek, “Eski bir emniyet mensubu olarak kendisiyle birlikte çalışan ekibin tüm üyelerinin yasalara uyması gerektiğini defalarca açıkça ifade etmiştir” ifadesini kullandı.

New York Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından yürütülen ve çeşitli emniyet mensuplarını da kapsayan bir soruşturma olduğunu kaydetti ancak soruları savcılığa yönlendirdi.

Başkan Adams’ın 2021 yılındaki seçim kampanyasında Türk hükümetinden usulsüz bağış aldığı iddialarını soruşturan New York Güney Bölgesi Başsavcılığı Sözcülüğü, VOA Türkçe’nin, operasyonların hangi soruşturma kapsamında yapıldığıyla ilgili sorusunu yanıtsız bıraktı.

“Türkiye soruşturması kapsamında düzenlenmiş bir operasyon değil”

FBI daha önce de belediye başkanının seçim kampanyası için bağış toplayan Brianna Suggs, uluslararası ilişkilerden sorumlu yardımcısı Rana Abbasova ve belediye başkanının özel danışmanı ve Asya işleri direktörü Winnie Greco'nun evlerini, Türk hükümetinden usulsüz bağış alındığı iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında aramıştı.

Amerikan medyasına konuşan kaynaklar, son FBI operasyonunun Başkan Adams’ın 2021 yılındaki seçim kampanyasında Türk hükümeti ve New York’taki bazı Türk kişi ve kuruluşlardan usulsüz bir şekilde bağış aldığı iddia edilen soruşturmayla ilgili olmadığını belirttiler.

New York Belediye Başkanı Adams, Fox 5 televizyon kanalının canlı yayınına katılarak, FBI'ın kendisiyle birlikte çalışan pek çok üst düzey yetkilinin evlerine baskın düzenlediği haberleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Başkan Adams, “Kamu hayatım boyunca verdiğim mesajın yasalara uymak olduğu konusunda net oldum ve biz de bunu yapıyoruz. Bu inceleme sürerken her türlü soruşturmaya ve sunmamız gereken her şeye uyacağız’’ dedi.

Başkan Adams, sadece işine odaklandığını belirterek, sıradan New Yorklular’dan çok sayıda destek telefonu ve mesajı aldığını belirterek, “Bu konuda iyi bir konuşma yapmak isterdim ama bu benim için sorumsuzluk olur. Eski bir emniyet mensubu olarak, incelemelerin kendi mecrasında ilerlemesine izin vermem gerektiğini biliyorum ve ben de öyle yapıyorum’’ diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG