Erişilebilirlik

Netanyahu, İsrail Komisyonunda İfade Verdi


İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze yardım konvoyuna yönelik komando baskının haklı olduğunu savundu.

Netanyahu, bu savunmayı Mavi Marmara olayını soruşturmak üzere İsrail hükümeti tarafından kurulan komisyonda yaptı. Komisyonda 5 İsrailli üye ile iki uluslararası gözlemci bulunuyor.

Netanyahu, verdiği ifadede komisyonun İsrail askerlerinin uluslararası hukuka uygun hareket ettiklerini sonucuna varacağından emin olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı, Türk hükümetini çatışmayı önlemek için gösterilen tüm diplomatik çabalara karşılık vermemekle de suçladı.

Birleşmiş Milletler tarafından kurulan komisyon ise çalışmalarına yarın başlıyor.

Komisyona eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer’la görevini bu hafta sonu devreden Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe başkanlık edecek. Komisyonda Tarkiye ve İsrail’den de birer temsilci bulunacak

Komisyonda Türkiye’yi emekli Büyükelçi Özdem Sanberk temsil edecek.

Genel Sekreter Ban gerek Sanberk, gerekse İsrailli temsilci Joseph Ciechanover’ın “kamu hizmetinde saygın geçmişe sahip” olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı müsteşarlığı da yapan Özdem Sanberk, halen Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun başkanlığını yürütüyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, devlet soruşturma komisyonunda verdiği ifadede iki ay önce, Gazze’ye yardım götüren gemilere yapılan kanlı komando baskınını savundu.

Netanyahu, baskını soruşturmak üzere kurulan komisyonda ifade veren ilk üst düzey yetkili oldu.

Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskın sırasında komandolar şiddetli direnişle karşılaşmış, çıkan çatışmada 9 Türk ölmüştü.

Baskında aşırı güç kullanıldığı yolundaki suçlamaları reddeden Netanyahu, İsrail komandolarını gösterdikleri “büyük cesaret” nedeniyle övdü. Hükümet sözcüsü Mark Regev de, baskını savundu.

Gemilere yapılan baskının tümüyle uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Regev, İsrail deniz komandolarının meşru savunma yaptıklarını söyledi.

Başbakan Netanyahu ifadesinde yardım konvoyuna gayri resmi destek veren Türk hükümetini, İsrail’in denizde bir çatışmayı önlemek için gösterdiği diplomatik çabaları dikkate almadığı gerekçesiyle suçladı. Netanyahu, Türk hükümetinin İsrail komandolarına demir çubuk ve bıçaklarla saldıran eylemcileri, kontrol altına almayı düşünmediğini öne sürdü.

Hükümet sözcüsü Mark Regev, olayı açık bir tahrik olarak tanımladı.

Şiddet olaylarının bölgeye çatışma çıkarmak için giden Türk eylemciler tarafından başlatıldığını belirten Regev, şiddetten çatışmaları başlatan bu kişilerin sorumlu olduğunu iddia etti.

Çatışmadan sonra Türk-İsrail ilişkileri gerginleşirken, Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması yolundaki uluslararası baskılar da arttı. İsrail, baskılar karşısında Gazze ablukasını hafifletti. Ancak Başbakan Netanyahu, Hamas’a silah sevkini önlemek için deniz ablukasının devam edeceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG