Erişilebilirlik

Netanyahu: “İsrail intikam saldırılarının bedelini ağır ödetecek”


Israel Palestinians
Israel Palestinians

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da ve Hizbullah'ın üst düzey bir liderinin Beyrut'ta öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in kendisine yönelik herhangi bir saldırıya sert şekilde karşılık vereceğini söyledi.

Netanyahu, İsrail'in son birkaç günde Hamas ve Hizbullah dahil İran'ın bölgedeki vekil güçlerine ezici darbeler indirdiğini söyledi.

Ancak Netanyahu, açıklamasında Haniye’nin öldürülmesinden bahsetmedi. Haniye’nin ölümü sonrası, çeşitli gruplar İsrail’e yönelik intikam yeminleri etti ve Gazze’deki çatışmanın daha geniş bir Ortadoğu savaşına dönüşmesi yönündeki endişeler arttı.

Netanyahu televizyondan yayınlanan açıklamasında, "İsrail vatandaşları, önümüzde zorlu günler var. Beyrut'taki saldırıdan bu yana her yerden tehditler geliyor. Her senaryoya hazırız ve her tehdide karşı birlik halinde ve kararlı bir şekilde duracağız. İsrail, bize karşı herhangi bir alandan gelebilecek her türlü saldırganlığın bedelini ağır bir şekilde ödetecek" dedi.

İsrail ordusu Salı günü geç saatlerde, Hizbullah'ın en kıdemli komutanı olarak adlandırdığı ve haftasonu İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde 12 gencin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sorumlu tuttuğu Fuad Şükr'ü öldürdüğünü duyurdu.

Hizbullah kaynakları ve İsrailli yetkililer, Şükr'ün Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın danışmanlarından biri olduğunu söyledi.

İran destekli Hizbullah Çarşamba günü Şükr’ün ölümünü doğruladı. Hizbullah’ın açıklaması, Filistinli silahlı grup Hamas’ın lideri Haniye'nin Tahran'da suikasta uğradığını duyurmasından saatler sonra geldi.

Tahran saldırısının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yaygın olarak kabul edilse de Netanyahu hükümeti saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ve Haniye'nin öldürülmesiyle ilgili herhangi bir yorumda bulunmayacağını söyledi.

İsrailliler, Haniye'nin öldürülmesini sevinçle karşıladı.

İsrail televizyon kanallarındaki haber bültenleri, İran'da sabahın erken saatlerinde Haniye'nin suikasta uğradığı haberiyle başladı.

İsrail hükümetinin basın ofisi, Haniye'nin alnına "ortadan kaldırıldı" yazısı yapıştırılmış bir fotoğrafını Facebook'ta paylaştı ancak günün ilerleyen saatlerinde paylaşımın kaldırıldığı görüldü. Stratejik kararlar alan yetkililerin yakın çevresinde olmayan birkaç bakan da operasyonu sosyal medyadan kutladı.

Öte yandan Netanyahu'nun hükümeti, giderek daha nadir görülen bir birlik işareti olarak, operasyon konusunda resmi olarak sessizliğini korudu. Bir sözcü gazetecilerle yaptığı basın toplantısında, "Bu olay hakkında yorum yapmıyoruz" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG