Erişilebilirlik

"Hamas ve Hizbullah, kilit liderlerinin öldürülmesinin ardından İsrail'e karşılık verirken ikilem yaşıyor"


İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılan Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran'da konakladığı konutta silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti
İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılan Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran'da konakladığı konutta silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti

İsrail'in eski bir ulusal güvenlik danışmanı VOA'ya yaptığı açıklamada Hamas ve Hizbullah'ın, Salı gününden itibaren birkaç saat içinde Beyrut ve Tahran'da düzenlenen saldırılarda iki üst düzey üyesinin öldürülmesi nedeniyle İsrail'e misilleme yapmayı düşünürken ikilemler yaşadığını söyledi.

Başbakan Benjamin Netanyahu'nun eski ulusal güvenlik danışmanı olan İsrailli yedek Tuğgeneral Jacob Nagel, Çarşamba günü VOA ile yaptığı telefon görüşmesinde bu ikilemleri değerlendirdi. Nagel, Washington'daki ABD dış politika ve güvenlik araştırma grubu Demokrasileri Savunma Vakfı'nda İsrail merkezli kıdemli bir araştırmacı.


İsrail, Lübnan'ın ABD tarafından terör örgütü ilan edilen Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şükrü'yü Salı günü örgütün kalesi olan Güney Beyrut'taki bir binaya düzenlediği saldırıda öldürdüğünü iddia etti. Hizbullah, Şükrü'nün saldırıda öldürülüp öldürülmediğine dair bir açıklama yapmadı.

İsrail hükümeti ve ordusu, İran ve Hamas’ın saatler sonra Tahran'da grubun siyasi kanadının lideri İsmail Haniye’yi öldürdüğünü söylediği saldırı hakkında henüz yorum yapmadı. Hamas ve İran devlet medyası, kanıt göstermeden, bugün İran’ın başkentindeki ikamete düzenlenen ve planlanlı saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu.


Nagel'in VOA News’te yayınlanan röportajı

VOA: Hamas'ın siyasi lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine tepkiniz nedir?

Demokrasileri Savunma Vakfı’ndan Jacob Nagel: İsrail'e yönelik 7 Ekim terör saldırısından Hamas'ın üç siyasi lideri sorumluydu: Haniye, Halid Meşal ve Salih el-Aruri. Hamas İsrail'i 2 Ocak'ta Beyrut'un güneyinde düzenlenen bir saldırıda öldürmekle suçlamıştı. İkisi etkisiz hale getirildi. Geriye bir kişi daha kaldı.

VOA: İran'ın nasıl karşılık vereceğini düşünüyorsunuz?

Nagel: İran misilleme yapacaktır. Bunu genellikle Hamas ya da Hizbullah'ı kullanarak yaparlar. Hamas misilleme yapmak isteyecektir. (İsrail'le dokuz ay savaştıktan sonra) çok fazla kabiliyetleri kalmadı. Tel Aviv'e füze atmak isterlerse atabilirler.

Hizbullah tamamen farklı. Çok fazla kabiliyete sahipler. İsrail ile dokuz aylık, düşük seviyeli çatışmalarını bir sonraki misilleme seviyesine taşıyıp taşımayacaklarına karar vermek zorundalar. Tam ölçekli bir savaş istiyorlar mı, istemiyorlar mı? Eğer benim düşündüğüm şekilde misilleme yapacaklarsa, İsrail de onlara aynı şekilde karşılık vermek zorunda kalacaktır. Lübnan'da saldırabileceğimiz yeterince hedef var. Ve en son kimin misilleme yapacağını göreceğiz. Sonuncu olmak önemlidir.

VOA: Bir misilleme olması durumunda İsrail yetkililerinin hangi adımları atmasını bekliyorsunuz?

Nagel: İsrail'in İç Cephe Komutanlığı hazırlık açısından hiçbir şeyi değiştirmiyor. Almamız gereken belirli bir önlem varsa, onu alırız. Şu anda İsrailliler herhangi bir talimatı dinlemek zorunda ve bir siren varsa, bir sığınağa gitmeliler. Biz İsrail'in kuzeyden güneye ve diğer her yerden güvenliğini sağlıyoruz.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG