Erişilebilirlik

NATO’ya IŞİD Talebi


ABD Savunma Bakani Carter geçtiğimiz günlerde NATO'ya ve üyelerine gönderdiği mektupla IŞİD'le mücadele için ek katkı talebinde bulundu.
ABD Savunma Bakani Carter geçtiğimiz günlerde NATO'ya ve üyelerine gönderdiği mektupla IŞİD'le mücadele için ek katkı talebinde bulundu.

Amerika, NATO'ya talepte bulunarak IŞİD’le mücadeleye ek destek talep etti. IŞİD’le mücadeleyi Amerika önderliğindeki koalisyona bırakarak öne çıkmayan NATO’da değerlendirme sürüyor. NATO’nun Washington’ın talebini karşılıksız bırakması beklenmiyor

IŞİD’le mücadeleye şu ana kadar aktif olarak doğrudan katkı vermeyen NATO, ABD’den gelen önemli bir talebi değerlendirmeye aldı. ABD, NATO ve tüm üyelerine resmi talepte bulunarak IŞİD’le mücadeleye ek katkı talep etti. NATO içinde bu konudaki değerlendirmeler sürüyor. Özellikle Suriye’den uzak duran yaklaşımıyla dikkat çeken NATO’nun Washington’ın talebini karşılıksız bırakması beklenmiyor. Talepte bulunanın Washington olması, talebin reddedilme olasılığını neredeyse sıfıra indirirken değerlendirmenin “müttefiklerin ikili çabalarına destek olma” ilkesi çerçevesinde yapılarak yeşil ışık yakılması bekleniyor.

NATO’nun şu ana kadar izlediği çizgiye sadık kalması ve doğrudan müdahaleden kaçınmayı sürdürmesine kesin gözüyle bakılıyor. NATO kaynakları, yapılacak katkı bağlamında özellikle erken uyarı uçakları AWACS’lar üzerinde durulduğunu ancak Suriye ve Irak üzerinde NATO’ya ait AWACS uçaklarının uçmayacağını şimdiden teyit ediyor.

Bu konuda öne çıkan ve İttifak’ın kapsamlı strateji değişikliğine gitmeden katkı sağlamasını sağlayacak opsiyon olarak ise NATO’nun AWACS uçaklarından birini ABD’ye göndererek takviyede bulunması, ABD’nin de NATO’nun göndereceği uçakla boşa çıkacak bir Amerikan AWACS uçağını Suriye ve Irak bölgesinde görevlendirmesi öne çıkıyor.

NATO şu ana kadar Suriye krizine müdahil olmama politikasını tavizsiz şekilde uyguladı. Bu yönde bir yaklaşımın benimsenmesinde NATO’nun bir şekilde sürece dahil olması halinde bunun çözüm müzakerelerini daha da karmaşık hale getireceğinden duyulan endişe etkili oldu. Özellikle Almanya’nın, NATO’nun Suriye’ye doğrudan müdahil olması konusunda ciddi endişeleri bulunduğu biliniyor.

AWACS’lar hem hava hem kara faaliyetlerini izlemeye imkan veren teknik donanıma sahip. NATO tarafından etkin olarak kullanılan AWACS’lar tehdidin belirlenip uygun karşılığın hızlı şekilde hazırlanmasında önemli rol oynuyor. NATO, son dönemde Suriye’de yaşanan gelişmelerin İttifak’ın güneydoğu sınırının güvenliğine yönelik tehdidi yükseltmesi ve Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesi üzerine Türkiye’ye AWACS gönderme kararı almıştı.

Koalisyon bir yandan NATO’dan katkı talep ederken diğer yandan da kendi içindeki üst düzey temasları yoğunlaştırıyor. Çarşamba günü Paris’te bir araya gelen IŞİD’e karşı koalisyon üyelerinden ABD, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya savunma bakanlarının gerçekleştirdiği toplantının ardından 10-11 Şubat’ta Brüksel’de yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı paralelinde 26 koalisyon ülkesinin savunma bakanlarını bir araya getirecek bir toplantı yapılması öngörülüyor. Bu toplantıya koalisyon güçlerinin yanı sıra Irak Savunma Bakanı’nın da katılması gündemde.

Koalisyon güçlerinin stratejisi hızlı sonuç doğurmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor. İstenilen hızda sonuç alınamaması kara birliklerinin devreye girmemesine bağlansa da kriz bölgesine asker gönderme fikri koalisyon genelinde kabul görmüyor.

XS
SM
MD
LG