Erişilebilirlik

NATO bildirisinin taslak metninde Ukrayna’ya destek ve Çin’e çağrı


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 10 Temmuz 2024'te Washington, DC'deki zirvede basın toplantısı yaptı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 10 Temmuz 2024'te Washington, DC'deki zirvede basın toplantısı yaptı

Reuters haber ajansının Çarşamba günü ulaştığı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonuç bildirisinin taslak metnine göre ittifak üyeleri, Ukrayna’ya üyelik sürecinde “geri dönülemez bir yol” için destek sözü verecek.

İttifak üyeleri ayrıca, Çin’in Rusya’nın Kiev’e karşı savaş çabalarına verdiği tüm desteği durdurması yönünde çağrıda bulunacak.

Washington'daki NATO zirvesinde hazırlanan bildirinin taslak metnine göre Çin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında "belirleyici bir sağlayıcı" haline geldi ve Pekin Avrupa'ya ve güvenliğe yönelik sistematik zorluklar yaratmaya devam ediyor.

Taslak metne göre, NATO ülkeleri Ukrayna'ya önümüzdeki yıl içinde minimum 40 milyar Euro’luk fon sağlamayı ve Ukrayna'ya askeri teçhizat ve eğitim sağlanmasını koordine edecek bir mekanizma kurmayı planlıyor.

Müttefiklerin, NATO üyeliği de dahil tam Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda Ukrayna'yı destekleme sözü verecekleri belirtildi.

Taslakta, müttefiklerin anlaşması ve koşulların karşılanması durumunda ittifaka katılma davetinin Kiev'e iletileceği belirtildi.

Taslakta aynı zamanda Hint-Pasifik'in NATO açısından önemi de tartışıldı. Taslak metine göre, bu bölgedeki gelişmeler Avrupa-Atlantik güvenliğini doğrudan etkiliyor ve ittifak, Ukrayna'yı desteklemek için Asya-Pasifik ortaklarıyla artan işbirliğini memnuniyetle karşılıyor.

Taslakta, ittifakın Çin'in uzay yetenekleri ve faaliyetlerindeki gelişmelerden endişe duyduğu ve Pekin'i stratejik risk azaltma tartışmalarına katılmaya çağırdığı ifade edildi.

Metinde ayrıca, NATO müttefiklerinin riski azaltmak ve gerilimin tırmanmasını önlemek için Moskova ile iletişim kanallarını sürdürmeye istekli oldukları belirtildi.

NATO ülkeleri, ittifakın 75. yıldönümünü kutlamak üzere Washington'da toplandı. Zirve, Perşembe günü sona erecek.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG