Erişilebilirlik

NATO Ankara’dan Detay Bekliyor


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savunma bakanlarının Türkiye'nin mülteci krizine ilişkin talebini ciddiyetle ele alacaklarını söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savunma bakanlarının Türkiye'nin mülteci krizine ilişkin talebini ciddiyetle ele alacaklarını söyledi.

Başbakan Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Merkel arasında gerçekleştirilen görüşmenin sonuçları arasında yer alan mülteci krizinde NATO’nun göreve çağrılması konusu Brüksel’e resmen iletildi. NATO konuyu savunma bakanlarını bir araya getirecek toplantıda ele alacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında gerçekleştirilen görüşmenin sonuçları arasında yer alan mülteci krizinde NATO’nun göreve çağrılması konusu Brüksel’e resmen iletildi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i arayarak NATO’nun gözetleme rolü üstlenmesi konusunu Çarşamba günü başlayacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın gündemine taşıyacağını belirtti.

Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen de Stoltenberg’le görüşerek Merkel ile Davutoğlu arasındaki görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Stoltenberg, NATO’nun sürece müdahil olmasına kapıyı açık bırakırken mülteci krizine yardımcı olunması yönündeki talepleri çok ciddi bir şekilde ele alacaklarını söyledi.

Yılmaz’ın toplantıda NATO’ya daha fazla detay vermesini beklediklerini söyleyen Stoltenberg, “Bakanlar bu konuyu ele alacak çünkü mülteci ve göçmen krizi hepimiz için büyük endişe kaynağı. Bu nedenle de NATO’nun nasıl yardımcı olabileceğine yönelik Türkiye’den ve diğer müttefiklerden gelecek talepleri çok ciddi bir şekilde ele alacağız” dedi.

Türkiye ve Almanya’nın üzerinde anlaştıkları NATO bağlantılı talepler konusunun 28 müttefik arasında görüşülmesinin gerektiğine dikkat çeken Stoltenberg, “Toplantıda daha fazla detay alacağız ve Türk bakanın talepleri hakkında aktaracağı güncel bilgileri dinleyeceğiz. Tabii ki diğer müttefiklerin görüşlerini de dinleyeceğiz. Onlar da değerlendirmelerini ve analizlerini paylaşacaklar” diye konuştu.

NATO kaynakları, güçlü bir donanmaya sahip Türkiye’nin Ege Denizi’nde NATO’yu devriye görevine çağırmasını dikkat çekici bulsalar da örgütün mülteci krizine bir şekilde müdahil olmasının ihtimal dışı olmadığının altını çiziyor. NATO tarafından üstlenilecek olası bir rolün belirlenmesinde Türkiye’nin aktaracağı detayların ve taleplerin etkili olacağını belirtiliyor.

Özellikle NATO’nun Ege Denizi’nde üstleneceği olası bir rolde Yunanistan’ın tavrı da belirleyici olma potansiyeli taşıyor. Yunanistan’ın kendi kara sularında devriye rolü üstlenmesine sıcak bakmadığı ve eğer NATO’ya bu yönde rol biçilecekse bunun sadece Türk karasularıyla sınırlı kalmasını istediği biliniyor. Egemenlik konusunda çok hassas bir yaklaşıma sahip olan Atina’nın NATO’nun olası rolü hakkındaki politikasında değişikliğe gitme olasılığı oldukça düşük gözüküyor.

NATO, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’nin savunmasını güçlendirme amaçlı bir paket üzerinde anlaşmıştı. Paketin içinde erken uyarı uçakları AWACS’ların gözetim sağlaması, Doğu Akdeniz’deki NATO deniz varlığının güçlendirilmesi, hava devriyelerinin güçlendirilmesine katkı sağlanması gibi unsurlar yer alıyordu.

XS
SM
MD
LG